Απόψεις – Γνώμες για την Κοζάνη το 2023 – Περικλής Αλειφέρης

5 Min Read

Ανησυχία και σκεπτικισμός για την Κοζάνη το 2023

Φορείς, επιχειρηματίες και επαγγελματίες δημοσιεύουν στο Ειδικό Θέμα του «Χ» τις εκτιμήσεις τους για το 2023

- Advertisement -

Με ανησυχία και σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν το 2023 που μόλις ξεκίνησε, φορείς, επιχειρηματίες και επαγγελματίες της Κοζάνης, οι οποίοι εκφράζουν δημόσια σήμερα μέσω του «Χ» τις απόψεις τους και τις εκτιμήσεις τους για την οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής. Η απολιγνιτοποίηση, η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, η κατακόρυφη αύξηση αγαθών και πρώτων υλών και η ενεργειακή κρίση, είναι μερικοί από τους λόγους που συγκεντρώνουν ακόμη περισσότερα «σύννεφα» πάνω από την Κοζάνη, σύμφωνα με όσα θα διαβάσετε στο Ειδικό Θέμα που ετοίμασε ο «Χ».

Δημιουργία θέσεων εργασίας, κινητοποίηση και σοβαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής από βουλευτές και αυτοδιοικητικούς, αξιοποίηση και απορρόφηση πόρων και βελτίωση της καθημερινότητας, είναι μερικοί από τους προβληματισμούς που τίθενται. Αξιοσημείωτη είναι ακόμη η αναφορά στις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, όχι όμως ως ευκαιρία αλλαγής αλλά ως αγωνία για το τι τελικά θα επικρατήσει και για πόσο η προεκλογική και μετεκλογική περίοδος θα βάλει «χειρόφρενο» στην χώρα.

 

Περικλής Αλειφέρης, Οικονομολόγος Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Κάθε νέα χρονιά ευχόμαστε τα πράγματα να γίνουν καλύτερα. Δίνουμε στις ευχές μας μια μεταφυσική χροιά, ελπίζοντας, πως χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουμε, να βελτιωθούμε, να θυσιάσουμε μέρος του πολύτιμου προσωπικού μας χρόνου για κάτι που μας υπερβαίνει, τα επαναλαμβανόμενα εικοσιτετράωρα θα δουλέψουν για λογαριασμό μας.

Ακόμα και ο πιο αισιόδοξος έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται πως εδώ και καιρό τα πράγματα στην περιοχή δεν πηγαίνουν καλά. Υπάρχει μια γενικευμένη αίσθηση στασιμότητας και παραίτησης. Η αισθητική υποβάθμιση πάντα προηγείται της οικονομικής και της πολιτικής. Και εμείς το έχουμε τερματίσει. Δεν μας ενοχλεί τίποτα πια.

Μικρύναμε τα μεγάλα και η μικρότητα έγινε μέτρο των πάντων.

Για να υπάρχει  οικονομία όπως και σχεδιασμός μιας νέας  αναπτυξιακής πορείας προϋποθέτει πως έχουμε απαντήσει σε βασικά ερωτήματα.

Μας ρώτησε κάνεις πως φανταζόμαστε τον τόπο μας σε 20 χρόνια;

Αναρωτηθήκαμε αν αγαπάμε τον τόπου που μας γέννησε και αν αντιλαμβανόμαστε πως αυτή η σχέση δημιουργεί την έννοια του χρέους;

Είμαστε έτοιμοι, εμείς οι φερόμενοι ως πολίτες, να επενδύσουμε ένα κομμάτι του ‘’ακριβού’’  μας χρόνου στην γειτονιά μας, στην πόλη μας, στο χωρίο μας; Όχι στο τριώροφο μας, όχι μόνο στη δουλειά μας.

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν γενικεύσεις. Αποτελούν την καταστατική αρχή που διέπει όλες τις κοινωνίες που προοδεύουν.

Κλιματικά ουδέτερη πόλη με εγκληματικά ουδέτερους πολίτες δεν γίνεται. Πρέπει να το πάρουμε απόφαση!

Εκτός αν ασπαστούμε μοντέλα ανάπτυξης που λειτουργούν καλύτερα όταν απουσιάζουν οι τοπικές κοινωνίες. Όπως για παράδειγμα, μπορούμε να βαφτίσουμε αναπτυξιακό μοντέλο, το πλιάτσικο των φωτοβολταϊκών, που χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό καταπίνει περιοχές ολόκληρες, μοιράζοντας καθρεφτάκια στους ιθαγενείς.

Το 2023 θα είναι μια χρονιά εκλογών. Είναι κρίμα η πολιτική ουσία να χαθεί στην ονοματολογία. Παρατηρώ, πως οι σοφοί της περιοχής έχουν βγάλει ξανά στο ‘μεϊντάνι’ το αξιόμετρο και κρίνουν όσους επιθυμούν να είναι υποψήφιοι.

Αγαπημένοι άξιοι και σοφοί συμπολίτες μου, ιδού η ρόδος ιδού και το πήδημα. Αν έχετε τη λύση στο πρόβλημα καταθέστε την δημόσια. Έξω από το χώρο πολλά τραγούδια ξέρει ο καθένας. Αν όμως δεν θέλετε να πάρετε δημόσια θέση, διατηρήστε το τίτλο του ιδιώτη και δεχθείτε το ειδικό βάρος του όρου.

Η περιοχή μας έχει πολλά και δυνατά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Πρέπει να τα αντιληφθούμε και να χτίσουμε πάνω τους. Το μόνο που θα μας γλιτώσει από την παρακμή είναι μια κοινωνική έκπληξη που θα εκφράζεται μέσα από τη συμμετοχή και μέσα από την πράξη. Λύση η προτροπή του μεγάλου Καζαντζάκη ΄΄δουλεύουμε, κι ας μην υπάρχει αφέντης, σα βραδιάσει, να μας πλερώσει το μεροκάματο μας. Δεν ξενοδουλεύουμε΄ εμείς είμαστε οι αφέντες. το αμπέλι τούτο της Γης είναι δικό μας, σάρκα μας κι αίμα μας.΄΄

Διαβάστε εδώ όλες τις απόψεις και γνώμες που δημοσιεύτηκαν στον “Χ” στο φύλλο της 11ης Ιανουαρίου 2023

www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση