Απόψεις – Γνώμες για την Κοζάνη το 2023 – Στέλιος Καραγιαννίδης

4 Min Read

Ανησυχία και σκεπτικισμός για την Κοζάνη το 2023

Φορείς, επιχειρηματίες και επαγγελματίες δημοσιεύουν στο Ειδικό Θέμα του «Χ» τις εκτιμήσεις τους για το 2023

Με ανησυχία και σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν το 2023 που μόλις ξεκίνησε, φορείς, επιχειρηματίες και επαγγελματίες της Κοζάνης, οι οποίοι εκφράζουν δημόσια σήμερα μέσω του «Χ» τις απόψεις τους και τις εκτιμήσεις τους για την οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής. Η απολιγνιτοποίηση, η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, η κατακόρυφη αύξηση αγαθών και πρώτων υλών και η ενεργειακή κρίση, είναι μερικοί από τους λόγους που συγκεντρώνουν ακόμη περισσότερα «σύννεφα» πάνω από την Κοζάνη, σύμφωνα με όσα θα διαβάσετε στο Ειδικό Θέμα που ετοίμασε ο «Χ».

Δημιουργία θέσεων εργασίας, κινητοποίηση και σοβαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής από βουλευτές και αυτοδιοικητικούς, αξιοποίηση και απορρόφηση πόρων και βελτίωση της καθημερινότητας, είναι μερικοί από τους προβληματισμούς που τίθενται. Αξιοσημείωτη είναι ακόμη η αναφορά στις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, όχι όμως ως ευκαιρία αλλαγής αλλά ως αγωνία για το τι τελικά θα επικρατήσει και για πόσο η προεκλογική και μετεκλογική περίοδος θα βάλει «χειρόφρενο» στην χώρα.

 

Στέλιος Καραγιαννίδης, Υπεύθυνος Σπουδών Music Art Νέο Ωδείο Κοζάνης

Κάθε χρόνο, παραμονή πρωτοχρονιάς είθισται να ανταλλάσουμε ευχές για το νέο έτος που έρχεται. Ευχές για  υγεία, αγάπη, αλληλεγγύη, δημιουργικότητα και ό,τι άλλο επιθυμεί ο καθένας. Οι ευχές, όμως, αυτές για να μη γίνουν πυροτέχνημα και να μετουσιωθούν σε πράξεις χρειάζεται τόλμη, αποφασιστικότητα και συνέπεια. Οι προκλήσεις για το νομό Κοζάνης σε όλα τα επίπεδα είναι πολλές.

Το 2023 αναμένεται να είναι μια δύσκολη χρονιά. Η πρόωρη και βεβιασμένη απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ανεργία και η ακρίβεια έχουν σημαντικές επιπτώσεις  στην οικονομία και στην ανάπτυξη της Κοζάνης. Από την άλλη πλευρά, φέτος έχουμε εκλογές σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Είναι μια καλή ευκαιρία να αναδείξουμε ανθρώπους που έχουν όραμα, που εμπνέουν, που ενώνουν και έχουν πρωταρχικό τους μέλημα να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής  των κατοίκων αυτής της πόλης. Για να γίνει αυτό, πρέπει να αποτινάξουν την κομματική τους περιβολή και να ενδυθούν τον μανδύα της συλλογικότητας και της προσφοράς. Γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να το κάνουν, οπότε το βάρος της ευθύνης ανήκει σε όλους εμάς,  που καλούμαστε να επιλέξουμε με την ψήφο μας τους πιο  άξιους, έντιμους και ικανούς.

Ένας  από τους πιο σημαντικούς  πυλώνες, στον οποίο πρέπει να επενδύει μια χώρα για την πνευματική ανάπτυξη των ανθρώπων, είναι ο πολιτισμός. Πολιτιστικά η Κοζάνη, θεωρώ ότι βρίσκεται  σε καλό επίπεδο για τα δεδομένα μιας επαρχιακής πόλης. Μπορούμε όμως να βελτιωθούμε! Αρκεί να αφήσουμε στην άκρη τους μικροεγωισμούς και να  δημιουργηθούν συνεργασίες μεταξύ φορέων με κοινή αντίληψη και θεώρηση για  τη μόρφωση και την ψυχαγωγία των ανθρώπων. Για την πραγμάτωση όλων αυτών, είναι απαραίτητη η έμπρακτη στήριξη του πολιτισμού από την Δημοτική και Περιφερειακή αρχή σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι είναι σήμερα.

Το 2023, λοιπόν, αποτελεί μια πρόκληση, για να βελτιώσουμε τον εαυτό μας μέσα από τις δυσκολίες που όλοι αντιμετωπίζουμε και να δώσουμε στην πόλη της Κοζάνης την αίγλη  που της αξίζει.

Διαβάστε εδώ όλες τις απόψεις και γνώμες που δημοσιεύτηκαν στον “Χ” στο φύλλο της 11ης Ιανουαρίου 2023

www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση