Απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε αίτημα παράταση ζωής στις λιγνιτικές μονάδες ο Κωστής Χατζηδάκης- Μετά το καλοκαίρι θα είναι έτοιμο το σχέδιο για τη Δίκαιη Μετάβαση

2 Min Read

Αν η ΔΕΗ δεν αποδεσμευτεί από το λιγνίτη, υπάρχουν δύο επιλογές: είτε η εταιρεία θα καταρρεύσει ή το τίμημα θα πληρώσουν οι καταναλωτές, που θα δούνε τις τιμές του ρεύματος να εκτοξεύονται. Αυτό είναι το σαφές μήνυμα που στέλνει ο υπουργός Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης μέσα από τις δηλώσεις του στο ελληνικό Euronews, εξηγώντας ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να σηκώσει πλέον το βάρος του λιγνίτη.

Σε αυτή τη βάση, ο υπουργός απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε αίτημα για παράταση ζωής στις λιγνιτικές μονάδες.

- Advertisement -

«Έχουμε μία πράσινη ατζέντα. Δεν πρέπει να το λέμε μόνο, πρέπει να το αποδεικνύουμε στην πράξη», τονίζει ο Κ. Χατζηδάκης.

Σε ό,τι αφορά τις προετοιμασίες για τη μεταλιγνιτική περίοδο, ο Κ. Χατζηδάκης επισημαίνει ότι το σχέδιο για τη Δίκαιη Μετάβαση θα είναι έτοιμο μετά το καλοκαίρι του 2020 και διαβεβαιώνει ότι 3 χρόνια είναι αρκετός χρόνος προκειμένου να καταρτιστεί το master plan της επόμενης ημέρας για τη Δυτική Μακεδονία.

Όπως εξηγεί, «το master plan για την περιοχή αυτή θα προβλέπει ένα συνολικό σχεδιασμό, που δε θα αφορά μόνο τον τομέα της ενέργειας, αλλά θα αφορά και την εναλλακτική βιολογική γεωργία, τον αγροτουρισμό, θα αφορά- γιατί όχι;- τη βιομηχανία προκειμένου να υπάρξει αυτό που λέμε “δίκαιη μετάβαση”. Καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι εκεί έχουν γεννηθεί με το λιγνίτη. Δουλειά μας είναι να εργαστούμε σοβαρά αλλά και να τους εξηγήσουμε ποιο μπορεί να είναι το αύριο».

Μοιραστείτε την είδηση