Αποστάσεις της κυβέρνησης από πρόωρες επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες στην ενέργεια και από το υδρογόνο

2 Min Read

Δεν δείχνει η κυβέρνηση να μοιράζεται τον ενθουσιασμό που επικρατούσε στην περιοχή μέχρι πριν λίγο καιρό για το υδρογόνο ως τεχνολογία που σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να έχει μεγάλη ανάπτυξη στη χώρα μας και ειδικά στη Δυτική Μακεδονία.

Μιλώντας στο 27ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας «Ενέργεια + Ανάπτυξη» του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής,  υποστήριξε ότι μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα δεν πρέπει να επενδύει πρόωρα σε νέες τεχνολογίες και ότι πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι, καθώς σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουμε να αυξήσουμε τα κόστη και τις επιδοτήσεις εις βάρος της πραγματικής οικονομίας.

- Advertisement -

Δεν γνωρίζουμε αν θα προτιμηθεί το υδρογόνο, το βιομεθάνιο ή οι μπαταρίες και ένα λάθος στην πρόβλεψη θα έχει τεράστιες οικονομικές ζημίες, είπε, και έφερε ως παράδειγμα τη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ, ως μια επένδυση που σήμερα έχει στην πράξη ακυρωθεί ενώ έχει δαπανηθεί 1,5 δισ. ευρώ.

«Δεν θα πρέπει να σπεύδουμε να υιοθετήσουμε τεχνολογίες που δεν είναι ώριμες, καθώς καταλήγουμε να πληρώνουμε πάρα πολλά χρήματα, χωρίς αυτά να μεταφράζονται σε ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας ή σε κεφαλαιοποίηση εμπειρίας», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης και αντέτεινε ότι η χώρα πρέπει να στραφεί σε τομείς στους οποίους έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, φέρνοντας ως παράδειγμα τα πλωτά υπεράκτια αιολικά, όπου, όπως είπε, η Ελλάδα διαθέτει μακράν το καλύτερο αιολικό δυναμικό σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ομιλία της υφυπουργού Αλ. Σδούκου Θύμισε ότι το 2021 ξοδέψαμε ως χώρα 35 δισ. για ενεργειακές υπηρεσίες και πολύ περισσότερα το 2022 και απαντώντας σε αιτιάσεις του ακροατηρίου για αναβάθμιση των στόχων που τίθενται για το υδρογόνο, σημείωσε ότι θα χρειαζόμασταν 700 εκατ. ευρώ τον χρόνο για επιδοτήσεις. «Από πού θα βρεθούν αυτοί οι πόροι; Πρέπει να βάλουμε προτεραιότητες. Εάν θα ρίξουμε 700 εκατ. τον χρόνο στο υδρογόνο ή θα στηρίξουμε τον καταναλωτή. Να είμαστε προσεκτικοί και να βλέπουμε τα πράγματα ρεαλιστικά», τόνισε η κ. Σδούκου.

Με πληροφορίες Καθημερινή

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση