Απόσυρση μονάδων μέχρι το 2023, λειτουργία της Πτολεμαίδα 5 μέχρι το 2028 με λιγνίτη και μετά με άλλο καύσιμο προβλέπει το σχέδιο της ΔΕΗ

4 Min Read

Τις μεσοπρόθεσμες στρατηγικές προτεραιότητες και τις οικονομικές προοπτικές για το 2020 παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Επιχείρησης. “Η ΔΕΗ αφήνει πίσω της την εποχή του λιγνίτη η οποία επιβαρύνει τόσο την επιχείριση όσο και το περιβάλλον και προχωρά σε νέες πιο φιλικές μορφές ενέργειας. Το ποσοστό παραγόμενης ενέργειας από λιγνίτη θα πέσει από το 37% σήμερα στο 8% το 2024. Και αντίστοιχα οι εκπομπές ρύπου CO2 από 20 εκατ. τόνοι σήμερα σε περίπου 5 εκατ. τόνους το 2024.Η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων θα γίνει σταδιακά ώστε να μην κινδυνεύσει το σύστημα της χώρας και περιλαμβάνει την απόσυρση ρυπογόνων μονάδων ισχύος περίπου 3,4 GW έως το 2023”.

Το αναλυτικό πλάνο της απολιγνιτοποίησης περιλαμβάνει την απόσυρση των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων ισχύος περίπου 3,4 GW έως το 2023. Συγκεκριμένα αποσύρονται οι μονάδες:

  • 2020: Αμύνταιο 1-2
  • 2021: Καρδιά 3-4
  • 2022: Μεγαλόπολη 3 και Αγ. Δημήτριος 1-4
  • 2023: Μεγαλόπολη 4, Μελίτη 1 και Αγ. Δημήτριος 5.

Το 2022 εντάσσεται στο σύστημα η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα V , η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί με λιγνίτη έως το 2028 και στη συνέχεια θα λειτουργήσει με διαφορετικό μείγμα καυσίμου.

Ο κύριος Στάσσης ξεκαθάρισε ότι όσον αφορά το πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων αυτό που παρουσίασε  είναι η πρόταση της ΔΕΗ η οποία όμως θα αξιολογηθεί από τον ΑΔΜΗΕ όσον αφορά την διασφάλιση επάρκειας ηλεκτρικού εφοδιασμού της χώρας. Έθεσε θέμα παράλληλα αποζημίωσης της ΔΕΗ για το γεγονός ότι διατηρεί σε λειτουργία τις λιγνιτικές μονάδες παρότι της δημιουργούν ζημιές λέγοντας ότι η ΔΕΗ διεκδικεί κάποιο μηχανισμό ανάκτησης κόστους για όσο διάστημα συνεχίζουν να λειτουργούν οι λιγνίτες.

Το πλάνο απολιγνιτοποίησης θα υλοποιηθεί με πλήρη σεβασμό στους εργαζομένους της ΔΕΗ, τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον. Ειδικότερα, σχετικά με το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου των εργαζομένων ο κύριος Στάσσης ανέφερε ότι από τους 4.500 εργαζόμενους που θα περισσεύουν λόγω απολιγνιτοποίησης (την ίδια περίοδο θα προσληφθούν 800 ακόμη εργαζόμενοι) το 60% θα αποχωρήσει μέσω συνταξιοδότησης. Για το υπόλοιπο 40% θα αξιοποιηθεί το εργαλείο της κινητικότητας εντός της Επιχείρησης, της μετάταξης στο Δημόσιο, αλλά και της εθελουσίας εξόδου με πακέτα παροχών στα πρότυπα της εθελουσίας του ΟΤΕ.

“Η ΔΕΗ θα δρομολογήσει προγράμματα μετακίνησης και επανειδίκευσης εργατικού δυναμικού, προγράμματα συνταξιοδότησης και προγράμματα εθελούσιας εξόδου, σε συνεργασία με τους ίδιους τους εργαζόμενους και αυτοχρηματοδοτούμενα από την ίδια την επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι που τόσα χρόνια στήριξαν τη ΔΕΗ θα έχουν τώρα την αμέριστη στήριξη της επιχείρησης. Επίσης , η ΔΕΗ θα υποστηρίξει τις δράσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και τη άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων στις περιοχές αυτές. Δεδομένου ότι η ΔΕΗ εξακολουθεί να κατέχει σημαντικά πάγια στις περιφέρειες αυτές, σκοπεύει να αναπτύξει εκεί δραστηριότητες με σημαντική προστιθέμενη αξία τόσο για την επιχείρηση όσο και για τις τοπικές οικονομίες.
Παράλληλα θα συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές για την εξεύρεση των πλέον κατάλληλων εναλλακτικών λύσεων για την τηλεθέρμανση πριν το κλείσιμο των
λιγνιτικών μονάδων”.

Με πληροφορίες energypress

Μοιραστείτε την είδηση