Αποτύχατε. Γράφει ο Στέλιος Μήλιος

2 Min Read

H Δυτική Μακεδονία είναι η τελευταία Περιφέρεια της χώρας σε ποσοστά απασχόλησης, σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT.

Είμαστε τελευταίοι και αυτό δεν είναι απλώς μια στατιστική παρατήρηση. Σε αυτή την θέση βρισκόμαστε εξαιτίας της ανικανότητας του Δήμου, της Περιφέρειας και της Κυβέρνησης. Είμαστε τελευταίοι γιατί, δεν υπάρχουν τοπικοί άρχοντες να διεκδικήσουν και να υπερασπιστούν τα συμφέροντα μας. Δεν υπάρχουν “σχεδιαστές πολιτικής” σε βάθους χρόνου. Υπάρχουν πολιτικοί που σχεδιάζουν για λίγους.

Επί 4 χρόνια δεν κατάφεραν να εφαρμόσουν αποτελεσματικές πολιτικές για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και να διασφαλίσουν μία κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Ακούγαμε μόνο (ακόμα ακούμε) ότι έρχονται χρηματοδοτήσεις, ότι η Κοζάνη θα είναι κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2030 και άλλες παρόμοιες φιλοσοφίες.

Τα νούμερα όμως έρχονται να αποκαταστήσουν την θλιβερή αλήθεια. Αποτύχατε.

Η μεταλιγνιτική περίοδος είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Δεν έχουμε αντιληφθεί το πρόβλημα και υπάρχει μεγάλη ασάφεια για το τι μέλλει γενέσθαι. Αυτό γίνεται διότι δεν υπάρχει πληροφόρηση. Οι πρωτοβουλίες για την  ενεργοποίηση των πολιτών και της κοινωνίας είναι μονόδρομος.

Δεν πιστεύω στην παλαιομοδίτικη εξουσία και ότι η αλλαγή έρχεται από την μία μέρα στην άλλη. Πιστεύω πραγματικά στην προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω. Χρειάζεται ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για το νέο κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο. Ένας σχεδιασμός που θα περιλαμβάνει όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ένας σχεδιασμός με πρωταγωνιστές το νέο επιστημονικό και ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής. Ένας σχεδιασμός που θα είναι μπροστά από την εποχή μας. Τα κύρια χαρακτηριστικά πρέπει να είναι η καινοτομία, η αξιοπιστία και η διαφάνεια.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση