«Απουκράτ’κα γκόρτσα» του Γιώργου Χαρ. Παφίλη

2 Min Read

Ο «Πρωινός Λόγος» παρουσιάζει τις μέρες της Αποκριάς το θεατρικό έργο του Γιώργου Παφίλη «Απουκράτ’κα γκόρτσα» .Η πρεμιέρα του έργου έχει οριστεί για την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016. Θα ακολουθήσουν άλλες οχτώ παραστάσεις έως και το Σάββατο 12 Μαρτίου 2016, στην αίθουσα «Φίλιππος», με ώρα έναρξης 9μ.μ.
Εμπνευσμένο από το βιβλίο του Γιάννη Βανίδη «Γραφές και Ζωγραφιές» έρχεται να αφυπνίσει τους νεότερους και να συνδέσει όλους με την πολιτιστική μας κληρονομιά. Με το έθιμο της αποκριάς από το 1950 να αποτελεί το προσφορότερο μέσο για την προβολή της Κοζάνης.
Στη φετινή ηθογραφία του Γιώργου Παφίλη με τη γνήσια κοζανίτικη διάλεκτο θα συγκρουστούν δύο πολιτισμοί, θα αναδειχθούν οι ρίζες της παράδοσής μας και αξίες όπως η φιλοξενία, η αγάπη. Με τον ίδιο στο ρόλο της Μπουζιάναςς, όπως μόνο εκείνος ξέρει να ενσαρκώνει.
Αποκριά του έτους 1958 στην Κοζάνη

Οι κάτοικοι της πόλης, θα κληθούν να συμβάλουν στην καλή διοργάνωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων με κάθε τρόπο, και λόγω έλλειψης ξενοδοχείων, όσοι διαθέτουν δωμάτια και σπίτια, να τα δηλώσουν στην επιτροπή, για την υποδοχή και φιλοξενία των τουριστών – επισκεπτών.
Μια οικογένεια κοζανιτών, ελλείψει χρημάτων λόγω ανεργίας του πατέρα, θα δηλώσει την παραχώρηση- ενοικίαση ενός δωματίου για το τριήμερο, με την ανάλογη αμοιβή.
Στην Κοζάνη θα φτάσει, δια μέσω αυτών των ανακοινώσεων -προσκλήσεων, αλλά κι από συναισθηματικούς δεσμούς, ένα ζευγάρι Αθηναίων, το οποίο είναι οργανωμένο σε Φυσιολατρικό Όμιλο.
Η συνέχεια επί σκηνής.

- Advertisement -

Συντελεστές παράστασης:
-Σκηνοθεσία- σκηνογραφία- Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Χαρ. Παφίλης
Σκηνικά- φωτισμοί -Ηχητική επιμέλεια: Σάκης Παπαδόπουλος
-Ενδυματολόγος: Δώρα Γαζή
-Τεχνικοί σκηνής: Νίκος Λαβαντσιώτης
Τάσος Διδασκάλου
Εγγραφή ήχου: Γιάννης Μπατιάνης
Φωτογραφίες: Γρηγόρης Δάλλης

Τους ρόλους ερμηνεύουν με σειρά εμφάνισης
Χαρούλ’ς: Βαγγέλης Μαλούτας
Στιργιανή: Αγγέλα Δήμου-Ρούση
Μαριγούλα: Νούλα Αλευρά-Μακρόγλου
Κουτιούλ’ς: Θάνος Μαλούτας
Μίκας: Βίκτωρ Κοκαλιάρης
Μπουζιάνα: Γιώργος Χαρ. Παφίλης
Αθηναία: Κική Ευσταθιάδου- Μαλάμη
Αθηναίος: Μάκης Δαβιδόπουλος
Στιργιούλ’ς: Θέμης Παφίλης
Γενική είσοδος: 7 ευρώ, φοιτητικό-μαθητικό-άνεργοι: 5 ευρώ

ΑΠΟΥΚΡΑΤΚΑ ΓΚΟΡΤΣΑ (1) ΑΠΟΥΚΡΑΤΚΑ ΓΚΟΡΤΣΑ (2) ΑΠΟΥΚΡΑΤΚΑ ΓΚΟΡΤΣΑ (3) ΑΠΟΥΚΡΑΤΚΑ ΓΚΟΡΤΣΑ (4) ΑΠΟΥΚΡΑΤΚΑ ΓΚΟΡΤΣΑ (5)

Μοιραστείτε την είδηση