Απούσα η κουλτούρα πρόληψης και διαχείρισης κινδύνου από την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών – Τι είπαν για τους σεισμούς Λέκκας και Παπαδόπουλος

4 Min Read

Στο ζήτημα της έλλειψης κουλτούρας πρόληψης και διαχείρισης κινδύνου αναφέρθηκαν οι ομιλητές, κατά την εναρκτήρια συνεδρία της Τετάρτης 31 Οκτωβρίου, πρώτης μέρας του Safe Kozani 2018.
To «παρών» στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κοζάνης, το οποίο ήταν γεμάτο απο κόσμο, έδωσαν οι γνωστοί σεισμολόγοι Ευθύμιος Λέκκας και Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ, αναφερόμενος στο θέμα της σεισμικότητας και της αντιμετώπισης των σεισμών τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία, καθώς ελέγχουμε την κατάσταση. Στους σεισμούς είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Γενικότερα στην Ελλάδα υπάρχει θέμα. Δεν μπορούμε να δώσουμε, όμως, προτεραιότητα σε περιοχές».
Ειδικά για την Κοζάνη ο κ. Λέκκας διαπίστωσε πως «δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 23 χρόνια από τους σεισμούς Κοζάνης και Γρεβενών».
Παίρνοντας το λόγο ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και πρόεδρος του Συστήματος της UNESCO για Προειδοποίηση για Τσουνάμι στον ΒΑ Ατλαντικό και στη Μεσόγειο αναφέρθηκε στην έλλειψη προληπτικών δράσεων (σχεδιασμός, σενάρια και χαρτογράφηση κινδύνου, ασκήσεις ετοιμότητας, ενημέρωση πληθυσμού), αλλά και στην απουσία ενός αποτελεσματικού κεντρικού συντονιστικού «εγκεφάλου».
Ο κ. Παπαδόπουλος στάθηκε στην ανάγκη πλήρους οργάνωσης με σύγχρονα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, συλλογής επεξεργασίας και αξιολόγησης δεδομένων. Επίσης, υπενθύμισε την πολύ υψηλή σεισμικότητα της χώρας και την πρωτοκαθεδρία των σεισμών ως του νούμερο ένα κινδύνου φυσικών καταστροφών «με διαρκή επίδραση στην κοινωνία μας και είναι αυτό που θα πρέπει να καθοδηγεί τον τρόπο, με τον οποίο σχεδιάζουμε».
Απο την πλευρά του, καλωσορίζοντας του δεκάδες ομιλητές και συμμετέχοντες, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης τόνισε πως «γι’ αυτό το τριήμερο η Δυτική Μακεδονία γίνεται το επίκεντρο της πολιτικής προστασίας, ένας τόπος που η κοινωνία των πολιτών, οι επαγγελματίες του χώρου και οι ειδικοί επιστήμονες θα προχωρήσουν στην ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων, ώστε να απαντήσουμε στο βασικό θέμα που είναι προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας».
Ο κ. Καρυπίδης επισήμανε την ανάγκη συνεργιών σε στέρεα βάση, ενώ επανέλαβε πως «τα ζητήματα πολιτικής προστασίας σπάνε στεγανά, δεν γνωρίζουν σύνορα και αντιμετωπίζονται μόνο όταν είμαστε ενωμένοι».
«Μέσα σ’ αυτή την περιφέρεια της Ευρώπης και της Ελλάδας πήραμε πρωτοβουλίες, επιχειρήσαμε να συνάψουμε μνημόνια συνεργασίας και να καλύψουμε τα κενά που υπήρχαν» ανέφερε σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του ο Περιφερειάρχης, απαριθμώντας τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε απο το 2014 και μετά, τόσο για τη δημιουργία της Σχολής Πυροσβεστών, όσο και για το Διεθνές Κέντρο Πολιτικής Προστασίας.
«Η Δυτική Μακεδονία είναι περιφέρεια των αντιθέσεων που φαντάζει πλούσια, ενώ είναι φτωχή. Είναι η ενεργειακή καρδιά της χώρας, αλλά δυστυχώς είναι ενεργειακά φτωχή. Είναι μια περιφέρεια με περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα έχει το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό απόθεμα με προστατευόμενες περιοχές» κατέληξε ο Περιφερειάρχης.
Το 5ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτικής Προστασίας και Νέων Τεχνολογιών συνεχίζεται με παρά πολλές και ενδιαφέρουσες ομιλίες ειδικών που καλύπτουν μια σειρά τομέων που άπτονται της διαχείρισης κινδύνων, της πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών με σύγχρονα μέσα και νέα μοντέλα.

Μοιραστείτε την είδηση