Αρχές του 2022 μπαίνει στην «πρίζα» το mega φωτοβολταϊκό πάρκο των ΕΛΠΕ στα Λιβερά

4 Min Read

Μέχρι το τέλους του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί το mega φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 204 MW των ΕΛΠΕ στην περιοχή των Λιβερών με τη λειτουργία του να εκτιμάται να ξεκινήσει στις αρχές του 2022 και να διαρκέσει για τουλάχιστον 25 χρόνια.

Την ικανοποίηση του για την πρόοδο αυτή, εξέφρασε σε συνέντευξη τύπου ο  Διευθυντής Ανάπτυξης και Λειτουργίας της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες και υπεύθυνος του έργου Σωτήρης Καπέλλος.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, που κατασκευάζει ως εργολάβος Juwi Hellas για λογαριασμό των ΕΛΠΕ, μετά τη συμφωνία εξαγοράς τον Φεβρουάριο του 2020 (το εργο αρχικά ήταν της Juwi Hellas) , συνολικού κόστους επένδυσης  130 εκατ. Ευρώ.

Το πάρκο αναπτύσσεται σε μια έκταση 4.400 στρεμμάτων δημόσιας γης με την παραγωγή ενέργειας να φτάνει τα 350GWh/ έτος και  αποτελείται από 500.000 φωτοβολταϊκά πλαίσια. Έχει διασφαλίσει 20ετή σύμβαση της παραγόμενης ενέργειας με εγγυημένη τιμή στα 57,73 ευρώ η μεγαβατώρα.

ο Διευθυντής Ανάπτυξης και Λειτουργίας της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες και υπεύθυνος του έργου Σωτήρης Καπέλλος

«Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί πάνω από το 50% των εργασιών και η σύνδεση με το δίκτυο αναμένεται, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το πρώτο τρίμηνο του 2022» ανέφερε ο κ. Καπέλλος ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις προσπάθειες συνεχούς επικοινωνίας με τις τοπικές κοινωνίες αλλά και την επίλυση άμεσα τυχόν οχλήσεων.

«Η Juwi Hellas είναι ο κύριος εργολάβος του έργου και εμείς ως ΕΛΠΕ παρακολουθούμε πολύ στενά τόσο την εξέλιξη των εργασιών όσο και την τήρηση όλων των προδιαγραφών, που επιβάλλει η νομοθεσία, την υγιεινή και ασφάλεια αλλά και την τήρηση των όρων της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Γίνονται συνεχώς εσωτερικό έλεγχοι αλλά και από τις αρμόδιες αρχές, χωρίς να έχουν παρατηρηθεί προβλήματα. Προσπαθούμε σκληρά να μην δημιουργούνται εντάσεις και να έχουμε ομαλή συνεργασία με την τοπική κοινωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το αποτύπωμα

Σύμφωνα με τον κ. Καπέλλο, το έργο θα αφήσει ένα ισχυρό περιβαλλοντικό και οικονομικό αποτύπωμα καθώς:

  • Από τα 4.400στρ. δημόσιας γης, που έχουν δεσμευτεί, περίπου 1500 στρ. θα αποδοθούν για βόσκηση.
  • Ανάμεσα στα επιμέρους έργα υπάρχουν δρόμοι πλάτους 10μέτρων για την προστασία και μετακίνηση της ενδημικής πανίδας και του ζωικού κεφαλαίου.
  • Η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα είναι αρκετή για 75.000 νοικοκυριά και θα αποφεύγεται εκπομπή  330.000 ΜΤ co2, που αντιστοιχεί σε 1,1 εκ. στρ. δάσους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας στο σύνολο των 130εκ. ευρώ της επένδυσης, πάνω από 35% είναι η ελληνική συμμετοχή σε υλικά και εργασία, ενώ δημιουργήθηκαν 350 θέσεις εργασίας (εκ των οποίων το 60% από την Κοζάνη) στο χρόνο κατασκευής ενώ περίπου 30 θα είναι οι θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία του πάρκου.

Παράλληλα κατά τη φάση λειτουργίας θα αποδίδεται το 3% των εσόδων στην τοπική κοινωνία (περίπου 500.000 ευρώ ετησίως) για περισσότερα από 20 έτη, στους λογαριασμούς των οικιακών καταναλωτών των όμορων κοινοτήτων αλλά και στους δήμους για έργα περιβαλλοντικών δράσεων και τοπικής ανάπτυξης.

Η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες έχει δεσμευτεί επίσης να αποδίδει το προιόν της αποψίλωσης της χαμηλής βλάστης του χώρου εγκατάστασης των φωτοβολταικών στους κτηνοτρόφους της περιοχής καθώς και να αναδασώσει έκταση επιφάνειας που θα υποδείξει το Δασαρχείο (1,5εκ. ευρώ).

Γιάννης Κωσταρέλλας

 

 

 

Μοιραστείτε την είδηση