Άρχισαν τα όργανα με την τηλεθέρμανση  Ανεπάρκεια παροχή θερμικής ισχύος εξαιτίας της λειτουργιας με μια μονάδα του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου- Απαιτείται άμεσα πολιτική λύση 

2 Min Read

Την εμφάνιση τους έκαναν , για μια ακόμη χρονιά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η  τηλεθέρμανση Κοζάνης όταν ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου λειτουργεί με μια μόνο μονάδα, κάτι που όπως δυστυχώς φαίνεται δεν είναι μια προσωρινή κατάσταση αλλά αναμένεται να επαναληφθεί και στο μέλλον αν δεν υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική παρέμβαση λειτουργίας όλη τη χειμερινή περίοδο δύο τουλάχιστον λιγνιτικών μονάδων στον Άγιο Δημήτριο.

Σύμφωνα με τη ΔΕΥΑΚ, η τροφοδοσία γίνεται από από μια μονάδα  με αποτέλεσμα  τον κίνδυνο το  σύστημα να παρουσιάσει  αστάθεια στην λειτουργία και ανεπάρκεια στην παροχή θερμικής ισχύος, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους που η ζήτηση είναι αυξημένη.

Όπως προαναφέραμε η λειτουργία του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου με μια μονάδα (δεν υπάρχει κάποια πληροφορία για βλάβη) δεν είναι κάτι μη αναμενόμενο ή κάτι που δεν θα επαναληφθεί , καθώς οι λιγνιτικές μονάδες μπαίνουν στο σύστημα με βάση τις αποφάσεις της ΡΑΕ, του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ, που όπως φαίνεται δεν λαμβάνουν  υπόψη το ζήτημα της καλής λειτουργίας της  τηλεθέρμανσης Κοζάνης.

Η ΔΕΥΑΚ με ανακοίνωση της ανέφερε ότι  αδυνατεί να καλύψει το έλλειμμα του φορτίου που λείπει με την χρήση του λεβητοστασίου αιχμής,  προφανώς θέλοντας και από την πλευρά της να πιέσει για εξεύρεση λύση.

Μάλιστα ζήτησε από τους καταναλωτές να  ρυθμίσουν τους θερμοστάτες της εσωτερικής τους εγκατάστασης θέρμανσης μεταξύ 19 και 21ο C, ενώ σε περίπτωση πολύωρης ή μακροχρόνιας απουσίας τους καλό θα είναι να ρυθμίζουν τον θερμοστάτη στο επίπεδο της αντιπαγωτικής προστασίας ( ~ 3 – 4ο C), έτσι ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη κατανάλωση ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που απαιτείται είναι μια πολιτική λύση στο πρόβλημα, που θα διασφαλίσει τη λειτουργία των απαραίτητων μονάδων καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Κοζάνη θα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να παγώσει.

Γιάννης Κωσταρέλλας

 

Μοιραστείτε την είδηση