Για μια ακόμη φορά οι νοσοκομειακοί γιατροί προειδοποιούν για τις επιπτώσεις που έχει στη δημόσια υγεία της Δυτικής Μακεδονίας η υποστελέχωση βασικών κλινικών των πέντε νοσοκομείων.
«Η τραγική υποστελέχωση των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας γίνεται χειρότερη μήνα με το μήνα. Πολλοί συνάδελφοι συνταξιοδοτήθηκαν, ενώ άλλοι παραιτήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια. Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικά, μπλοκάκια, σύντομες συμβάσεις κ.α.) και οι μετακινήσεις συναδέλφων από νοσοκομεία άλλων νομών ήταν οι κύριες πρακτικές της 3ης ΥΠΕ και των διοικήσεων. Μπάλωμα στο μπάλωμα. Για μόνιμη πρόσληψη ούτε λόγος φυσικά» αναφέρει η ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας (ΕΙΝΔΥΜ).
Οι αριθμοί που δίνει η ΕΙΝΔΥΜ είναι χαρακτηριστικοί της κατάστασης. 45% είναι οι κενές οργανικές θέσεις στο Μαμάτσειο, ενώ 27-35% είναι στα άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας μας. Μάλιστα, οι γιατροί επισημαίνουν ότι οι καθημερινές εφημερίες βγαίνουν μόνο από δύο και τρεις γιατρούς.
Τι συμβαίνει στο Μαμάτσειο
Χαρακτηριστική είναι και η κατάσταση που περιγράφεται για το νοσοκομείο Κοζάνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία των γιατρών στις κλινικές αιχμής και λόγω κορωνοϊού η κατάσταση έχει ως εξής:
Πνευμονολογική Κλινική: Δύο πνευμονολόγοι (μία εκ των οποίων σε άδεια λοχείας)
Παθολογική Κλινική: Δύο μόνιμοι γιατροί από τις επτά οργανικές θέσεις. Συνδράμουν δύο ιδιώτες με μπλοκάκι, μια επικουρική παθολόγος και ένας γενικός γιατρός.
ΜΕΘ: Τρεις μόνιμοι γιατροί με τη συνδρομή ιδιώτη
Οι γιατροί θέτουν το θέμα το μείζον θέμα των αναισθησιολόγων, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν έχουν καταγραφεί μέρες που το νοσοκομείο εφημέρευε χωρίς αναισθησιολόγο, αλλά και στο Ακτινολογικό που η υποστελέχωση στο μαγνητικό τομογράφο έχει ως αποτέλεσμα από τις 230 μαγνητικές που μπορούν να γίνουν το μήνα, να γίνονται μόνο 30.
Τέλος, μείζον είναι το ζήτημα της Ψυχιατρικής (που είναι η μόνη σε επίπεδο περιφέρειας), όπου οι δύο υπηρετούντες γιατροί δεν μπορούν να καλύψουν σε εφημερίες όλο το μήνα και ασθενείς που νοσηλεύονται μεταφέρονται στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης.
Άσχημη η κατάσταση και στα άλλα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας
Με μελανά χρώματα περιγράφεται η κατάσταση και στο Μποδοσάκειο, όπου η ΜΕΘ είναι κλειστή και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών λειτουργεί με δύο γενικούς γιατρούς, αλλά και στο Νοσοκομείο Φλώρινας όπου υπήρξε καταγγελία σχετικά με την Παθολογική πως «για να συνεχίσει το νοσοκομείο να εφημερεύει, τη Δευτέρα 16 Μαΐου εφημέρευσε γιατρός άλλης ειδικότητας ως παθολόγος».
Αιχμές στο Δήμαρχο Κοζάνης για το νέο νοσοκομείο
Η ΕΙΝΔΥΜ κατηγορεί την πολιτική του υπουργείου και ζητά προκήρυξη θέσεων στα κενά όλων των νοσοκομείων. Αφήνει δε σαφείς αιχμές για τους σχεδιασμούς της Δημοτικής Αρχής Κοζάνης, αναφέροντας πως «η περιοχή μας μάλιστα θα είναι και πρωτοπόρος του νέου «ιδιωτικού» ΕΣΥ με το Δήμαρχο Κοζάνης να εκπονεί ήδη ακριβές μελέτες, οι οποίες υπόσχονται νέα νοσοκομεία παλάτια με ανταποδοτικούς όρους λειτουργίας, στα οποία δε θα έχει πρόσβαση αυτός που δεν έχει «καλή ασφάλεια». Το τελευταίο φυσικά επιμελώς δεν το λένε στον κόσμο οι τοπικοί άρχοντες. Αλλιώς πώς θα καλυφθούν τα κόστη;».
Όλγα Τουφεγγοπούλου www.xronos-kozanis.gr