Αρνητικό το δημοτικό συμβούλιο στη μελέτη για την περιβαλλοντική αδειοδότηση στα ορυχεία

5 Min Read

Αρνητικά τοποθετήθηκε το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης επί της τροποποίησης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των ορυχείων Πτολεμαΐδας, ακολουθώντας την γνωμοδότηση της υπηρεσίας. Το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας.

Πρόκειται για ένα θέμα με το οποίο είχε ασχοληθεί ο πρώην Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης το 2021, όταν είχε στείλει επιστολή στην ΠΕΔ.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας ανέφερε πως έχει σταλεί ήδη επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό, η οποία θα τεθεί υπόψιν της αδειοδοτούσας υπηρεσίας του υπουργείου περιβάλλοντος.

«Το μέγεθος της μελέτης που ετέθη σε διαβούλευση και το πλήθος των στοιχείων και των χαρτιών ήταν τέτοιου όγκου, που νομίζω πως για τους περισσότερους από εμάς ήταν αδύνατο να λάβουμε γνώση και να διαμορφώσουμε μια ουσιαστική προσέγγιση της πρότασης» τόνισε ο κ. Μαλούτας.

Τι περιλαμβάνει η μελέτη

Πρόκειται για την ανανέωση – τροποποίηση της Α.Ε.Π.Ο. του 2011, που έχει να κάνει με τους ισχύοντες όρους λειτουργίας των ορυχείων. Η Α.Ε.Π.Ο. χωρίζεται σε δύο τμήματα, το ένα τμήμα αφορά τη λειτουργία των ορυχείων και το δεύτερο τμήμα αφορά τις τροποποιήσεις μετά την ολοκλήρωση της λειτουργίας τους. 

Αναφέρεται πως δεν θα επέλθουν τροποποιήσεις ως προς τη λειτουργία, τον σχεδιασμό και τον τρόπο, δηλαδή την αδειοδοτημένη μέθοδο εκμετάλλευσης των ορυχείων και ως προς το είδος του αδειοδοτημένου χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού, ενώ θα επέλθουν ριζικές αλλαγές όσο αφορά την αποκατάσταση των εδαφών στην τελική τους χρήση. 

Οι τροποποιήσεις θα έχουν να κάνουν με τις εκτάσεις στη δασική βλάστηση που υπήρχε, τις αγροτικές χρήσεις, στη διαχείριση των υδάτων, τις χρήσεις αναψυχής, ειδικές χρήσεις, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών, τη δημιουργία πράσινων ζωνών προστασίας, την κατασκευή χωμάτινων και ασφαλτοστρωμένων δρόμων και τα αρδευτικά δίκτυα.

Οι διαφορές στις δύο μελέτες

Η μια μελέτη έχει να κάνει με την Α.Ε.Π.Ο. του 2011 με χρονικό ορίζοντα το 2050, ενώ η δεύτερη έχει να κάνει με την Α.Ε.Π.Ο. του 2021, με χρονικό ορίζοντα το 2030. Αναλυτικά, μειώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό ο σχεδιασμός των δασικών εκτάσεων στις εκτάσεις των ορυχείων όπου από 53.000 θα μειωθούν στις 33.000 στρέμματα, οι γεωργικές εκτάσεις από 54.000 θα μειωθούν σε 18.000 στρέμματα και υπάρχει μείωση στα νερά και τις λίμνες, από 11.000 σε 8.000 στρέμματα. Κάποιοι χώροι όπως οι χώροι αναψυχής δεν προβλεπόντουσαν καθόλου, ενώ τώρα προβλέπεται να δημιουργηθούν σε 12.000 στρέμματα. Προβλέπεται μείωση σε όλα, εκτός από το κομμάτι των φωτοβολταϊκών σταθμών που από 4.000 στρέμματα, φτάνει πλέον τις 30.400 στρέμματα.

Ακρινή

Το θέμα αφορά άμεσα και την Ακρινή, καθώς συγκεκριμένες τροποποιήσεις αφορούν κάποιες δασικές εκτάσεις που θα γίνουν εκτάσεις για τη λειτουργία Α.Π.Ε. όπως ο φωτοβολταϊκός σταθμός στην Ακρινή, ενώ όσο αφορά τη δημιουργία πράσινων ζωνών για τον περιορισμό της οπτικής όχλησης που προκαλείται σε γειτονικούς οικισμούς και δεν υπάρχει μια τέτοια ζώνη για τον οικισμό της Ακρινής και στη θέση της προτείνεται να γίνει η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού σταθμού.

Αντιδράσεις

Ο κ. Λευτέρης Ιωαννίδης επεσήμανε πως δεν είναι μόνο ένα υπηρεσιακό ζήτημα, αλλά είναι πρωτίστως πολιτικό και έχει να κάνει με το πως οραματίζονται το μέλλον της περιοχής, ρίχνοντας βολές κατά της Δημοτικής Αρχής χαρακτηρίζοντας ως «έγκλημα» την αντιμετώπιση της προς αυτά τα ζητήματα.

«Η Δημοτική Αρχή λειτουργεί σαν κομπάρσος, σαν ακόλουθος και παρακολουθητής των εξελίξεων, που απλά ακούει και συνυπογράφει» σημείωσε ο κ. Χάρης Κουζιάκης.

Τι αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο

Η υπηρεσία του δήμου γνωμοδότησε αρνητικά προς την περιβαλλοντική αδειοδότηση της μελέτης 2021 και πρότεινε να ακολουθηθεί μια νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να δοθεί στον συγκεκριμένο σχεδιασμό, μεγαλύτερη έμφαση στη δημιουργία απαραίτητων ζωνών προστασίας για οικισμούς που βρίσκονται κοντά στις εξωτερικές αποθέσεις των ορυχείων, στη χρήση των περιοχών που περιλαμβάνουν φυτική γη για τη δημιουργία δασών, στη διατήρηση ζωνών προστασίας από κατολισθήσεις στα τεχνητά πρανή και την ενίσχυση με δενδροφυτεύσεις ή άλλους τρόπους, στη δημιουργία λιμνών χωρίς τη χρήση υδάτινων άλλων συστημάτων και στη διάθεση μεγαλύτερων εκτάσεων για τη δημιουργία επιπλέον βιομηχανικών επιχειρηματικών ζωνών στον χώρο των ορυχείων. Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα υπέρ της γνωμοδότησης της υπηρεσίας του δήμου.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση