«Άρωμα» μιας άλλης εποχής στο σπίτι της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης

6 Min Read

Αύριο η πρεμιέρα για το «Κυριακάτικο ΑντάμωΜαμ»

Η ΑΡΣΙΣ Κοζάνης, για πρώτη φορά στην πόλη μας, ξεκινάει την προσπάθεια δημιουργίας μιας συλλογικής-συμμετοχικής κουζίνας, σε μια εποχή που η ακρίβεια ταλανίζει τους πολίτες και κάνει αυτή την πρόταση, ως απάντηση στην κρίση και όχι ως φιλανθρωπική δράση. Έτσι, θα δώσει «άρωμα» μιας άλλης εποχής, παλαιότερης και ρομαντικής, τότε που ολόκληρη η γειτονιά μαζευόταν σε ένα σπίτι ή σε μια αυλή, έτρωγαν μαζί, γελούσαν, γλεντούσαν και περνούσαν ευχάριστα, καθώς τα προβλήματα της καθημερινότητας μας πλέον, μας έχουν κάνει να ξεχνάμε να ζούμε. 

- Advertisement -
Δημήτρης Λεούδης

Ο συντονιστής της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης κ. Δημήτρης Λεούδης, μιλώντας στον «Χ» τόνισε πως η ομάδα της συλλογικής κουζίνας είναι ανοιχτή προς όλους και μπορεί κάποιος να εκδηλώσει ενδιαφέρον και να πάρει μέρος, οποιαδήποτε στιγμή θελήσει. «Η συμμετοχή σας και η βοήθεια σας δεν είναι απλά ευπρόσδεκτες, αλλά αναγκαίες, στο χρόνο και στον τρόπο που εσείς θα ορίσετε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Το «Κυριακάτικο ΑντάμωΜαμ» θα διοργανώνεται μια φορά το μήνα, στο σπίτι της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης στην Αγ. Χριστοφόρου 6, λίγο πιο κάτω από την Αίθουσα Τέχνης Κοζάνης. Τις Κυριακές αυτές, θα συγκεντρώνεται μια ομάδα, όπου θα οργανώνει τις λεπτομέρειες της κάθε κουζίνας και θα ξεκινά την προετοιμασία του φαγητού το πρωί της Κυριακής, θα το μαγειρεύουν και εν συνεχεία θα τρώνε όλοι μαζί, πολλές φορές και με τη συνοδεία κάποιας μουσικής. 

Οι επιλογές σύμφωνα με τον κ. Λεούδη, είναι πολλές καθώς μπορεί κάποιος να πάει στις 11 το πρωί και να συμμετέχει στο μαγείρεμα, να πάει στη 1 το μεσημέρι πηγαίνοντας το δικό του φαγητό, να πάει στις 3 το μεσημέρι και να συμμετέχει στο πλύσιμο των πιάτων ή μπορεί να πάει ό,τι ώρα θέλει και απλά να απολαύσει μια όμορφη Κυριακή με υπέροχη παρέα σε ένα ζεστό περιβάλλον. Επίσης αν κάποιος παίζει κάποιο μουσικό όργανο μπορεί να το πάρει μαζί του και να δώσει μια άλλη «νότα» στην ημέρα αυτή, αν έχει κάποια μπάντα ή ακόμη και ατομικά, η ΑΡΣΙΣ τους δίνει το βήμα και τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε αυτή τη δράση και με αυτόν τον ρόλο. 

«Έλα μαζί μας να προετοιμάσουμε το γεύμα, να μαγειρέψουμε μαζί, να φάμε παρέα, να κάνουμε πράγματα παρέα, να ακούσουμε μουσική μαζί, να απολαύσουμε γενικά την παρέα» τόνισε ο κ. Λεούδης και συνέχισε λέγοντας ότι πιστεύει πως αυτό μπορεί να αποτελέσει ίσως και μια απάντηση στην κρίση και την ακρίβεια που βιώνουμε αυτή την εποχή καθώς και το ότι η παρεΐστικη διάθεση και γενικότερα η συμμετοχικότητα, είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστούν πάρα πολλές δυσκολίες. «Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν αλλά και με τις δράσεις που έχουμε κάνει, έχουμε καταλάβει πως όταν μαζευόμαστε πολλοί άνθρωποι μαζί, καταφέρνουμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα και πιο εύκολα, τα προβλήματα που έχουμε όλοι μας. Οπότε πέραν του ότι μπορεί να μοιραστούμε τα έξοδα ή τη διαδικασία παρασκευής ενός γεύματος, σίγουρα και μόνο το γεγονός ότι ξέρω ότι είμαι μαζί με άλλους ανθρώπους, βοηθάει από μόνο του την ψυχολογική μου κατάσταση και να πατάω καλύτερα στα πόδια μου, γιατί νιώθω πως όσο έχω ανθρώπους γύρω μου, αυτοί οι άνθρωποι δεν θα με αφήσουν να πέσω» σημείωσε ο ίδιος.

Η δημιουργία αυτής της δράσης ήταν αποτέλεσμα της ανάγκης των μελών της ομάδας αλλά και της πόλης, που χρειάζεται διαφορετικές δράσεις και διαφορετικούς τρόπους συμμετοχής σε κοινά πράγματα, ενώ ο ευρηματικός τίτλος, με αυτό το λογοπαίγνιο, βγήκε από τα μέλη της ομάδας, μετά από αρκετό «brainstorming» θέλοντας να εκφράσουν την έννοια της συλλογικότητας, μαζί με μια δόση παραδοσιακού και Κοζανίτικου χιούμορ.

«Για αρχή θέλουμε να κάνουμε το πρώτο, να περάσουμε καλά, να δούμε ότι όντως μας αρέσει αυτή η διαδικασία, αλλά κυρίως ότι αρέσει στον κόσμο που θα έρθει και από εκεί και πέρα θα μπορούσε να γίνει θεσμός, αλλά να δώσει και ένα παράδειγμα στην υπόλοιπη πόλη, των πραγμάτων που μπορούν να γίνουν, ειδικά σε μια εποχή που βλέπουμε ότι η ακρίβεια έχει χτυπήσει κόκκινο και το κάθε νοικοκυριό έχει μεγάλη δυσκολία στο να μπορέσει να καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες και εμείς ουσιαστικά προτείνουμε μια άλλη λύση, που είναι το συλλογικό». Ο μεγάλος τους στόχος είναι να δώσουν μια επιλογή σε όλους, αλλά ακόμα περισσότερο σε ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να βγουν μια Κυριακή έξω και δυσκολεύονται πραγματικά, να ξέρουν ότι μπορούν να πάνε στο σπίτι της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης και να κερδίσουν πολυεπίπεδα, γνωρίζοντας καινούριους ανθρώπους, τρώγοντας, συμμετέχοντας στη διαδικασία ή απλά αλλάζοντας παραστάσεις και περνώντας όμορφα.

Η ΑΡΣΙΣ Κοζάνης πάντα δραστήρια, θέλει για όσο ο καιρός δεν τους επιτρέπει να κάνουν δράσεις στην αυλή τους, να επιχειρήσουν να τις κάνουν μέσα στο σπίτι τους, οπότε κατά πάσα πιθανότητα τα Κυριακάτικα αυτά «Ανταμώμαμτα» θα κρατήσουν έως και το καλοκαίρι. 

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση