ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: Δράσεις μείωσης σπατάλης τροφής

3 Min Read

Από τις 16 έως τις 24 Νοεμβρίου, πραγματοποιείται η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων από Τροφή (European Week for Waste Reduction – EWWR), μια ετήσια καμπάνια ευαισθητοποίησης με στόχο τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων που προκύπτουν από αυτά.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, θα ακούσετε εντυπωσιακά δεδομένα που αποκαλύπτουν την έκταση του προβλήματος, θα ακούσετε για τα εκατομμύρια τόνους τροφίμων που πετιούνται παγκοσμίως, θα ακούσετε για το ποσοστό των αποβλήτων που προέρχεται από τη δική μας χώρα, αλλά και το μερίδιο αυτής της σπατάλης που αντιστοιχεί στον κάθε ένα μας και στην κάθε μια μας. 

Η κοινότητα της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης, δίνοντας έμφαση, όχι στους αριθμούς, αλλά στην ανάπτυξη εθελοντικών δράσεων αναδεικνύει καθημερινά τη σημασία της υπεύθυνης κατανάλωσης, της σωστής διαχείρισης απορριμμάτων και της προώθησης κυκλικών μοντέλων. Με τις πρωτοβουλίες μας, στοχεύουμε να συνδυάσουμε την περιβαλλοντική ευαισθησία με τη μείωση του διατροφικού αποτυπώματος, δημιουργώντας ταυτόχρονα οφέλη που συμβάλλουν στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Χρόνια τώρα, αναπτύσσουμε στοχευμένες δράσεις μείωσης της σπατάλης τροφής και συγκεκριμένα:

  • Σε συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος και τη στήριξη του «Μπορούμε» συγκεντρώνουμε και διαθέτουμε σε καθημερινή βάση κοντολήξιμα προϊόντα σε περισσότερους από 110 ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, σε ολόκληρο το Δήμο Κοζάνης και σε 2 τοπικές κοινωνικές δομές. Τα προϊόντα διατίθενται την ίδια ημέρα που συλλέγονται και φτάνουν στον κάθε ωφελούμενο άνθρωπο της δράσης σε βάση 15νθημέρου. Σε πολλές περιπτώσεις ηλικιωμένων ανθρώπων η διανομή γίνεται κατ΄οίκον. 
  • Έχοντας δημιουργήσει μια όμορφη σχέση συνεργασίας και αλληλεγγύης, συγκεντρώνουμε περισσεύματα τροφών από τοπικούς φούρνους, τοπικές επιχειρήσεις, αλλά και κοινωνικές εκδηλώσεις, τα οποία διανέμονται σε ανθρώπους που τα χρειάζονται. 
  • Αναπτύσσουμε δράσεις ευαισθητοποίησης σε σχολεία, όπου ενημερώνουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες για τους τρόπους που μπορούν οι οικογένειες τους να μειώσουν τη σπατάλη τροφής και αναπτύσσουμε δράσεις συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων με τη συμμετοχή των ίδιων και τη στήριξη των σχολικών μονάδων τους. 
  • Μέσα από τη λειτουργία του 1ου Περιαστικού Λαχανόκηπου Κοζάνης προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τις βασικές αρχές της διατροφικής αυτάρκειας και της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
  • Ενεργοποιήσαμε σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές κρίσεων τις δράσεις «Ψωμί σε Αναμονή» και «Γάλα σε Αναμονή» ενισχύοντας τη διατροφική αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών, χωρίς τη διαμεσολάβηση κανενός είδους γραφειοκρατίας και διαδικασιών πιστοποίησης της φτώχειας. 
  • Τέλος, μέσα από τη Συλλογική Κουζίνα μας προσπαθούμε, σε μια εποχή που η ακρίβεια στα τρόφιμα (και όχι μόνο) ταλανίζει τους πολίτες να θυμίσουμε πως για άλλη μια φορά, η απάντηση στην κρίση είναι η συλλογική δράση.

Συνεχίζουμε τις δράσεις μείωσης σπατάλης τροφής, γιατί πιστεύουμε πως με τον τρόπο αυτό συμβάλλουμε στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Περισσότερα για τις δράσεις μας μπορείτε να βρείτε στο https://arsiskozanis.blogspot.com/ και www.facebook.com/Arsis.Kozanis, ενώ μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο [email protected] και στο 2461049799.

Μοιραστείτε την είδηση