Ας ευχηθούμε για τη νέα χρονιά. Της Τάνιας Ώττα

5 Min Read

Μέρες γιορτινές πλησιάζουν και οι ευχές θα έχουν την τιμητική τους. Λογής λογής ευχές για την προσωπική και την επαγγελματική μας ζωή, υγεία, ευτυχία, αγάπη, ειρήνη στον κόσμο και πολλές ακόμη ευχές για αξίες ανεκτίμητες, που ομορφαίνουν τόσο ιδιαίτερα τη ζωή μας.

Είτε πρόσωπο με πρόσωπο, είτε μέσω ενός μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο, μέσω μιας καλαίσθητης γιορτινής κάρτας με χιουμοριστικό ή συναισθηματικό περιεχόμενο ή ακόμη και με ένα τηλεφώνημα, οι ευχές μεταφέρονται από άτομο σε άτομο και δημιουργούν ένα ευχάριστο αίσθημα χαράς και αισιοδοξίας, ειδικά όταν τις ακούς από ανθρώπους που έχουν ιδιαίτερη σημασία στη ζωή σου. Λόγια αγάπης, φιλίας, στοργής, όλα με τη δική τους σημασία, θα μας συνοδεύουν στο ταξίδι της νέας χρονιάς. Αυτής της χρονιάς, που όλοι θέλουμε να είναι καλύτερη από την προηγούμενη.

Τι θέλουμε όμως να μας φέρει η νέα χρονιά; Επαγγελματική αποκατάσταση; Περισσότερα λεφτά; Μεγαλύτερο σπίτι; Νέο έρωτα; Καλή πρόοδο; Οικογενειακή ευτυχία; Υγεία; Ειρήνη στον κόσμο; Σίγουρα όλοι τα σκεφτόμαστε και τα επιθυμούμε. Απαραίτητα ως ένα βαθμό μερικά εξ αυτών, για να μπορέσουμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς, χωρίς προβλήματα. Άλλα πάλι όχι και τόσο. Ζητάμε αυτό το κάτι που θα βελτιώσει τη ζωή μας, θα μας κάνει να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να ζήσουμε λίγο καλύτερα.

Υπάρχουν κι αυτοί οι άνθρωποι, όμως, που αρκούνται σε όσα έχουν και εύχονται απλά η νέα χρονιά να μη τους στερήσει αυτά που αγαπούν, κι ας μην τους φέρει τίποτα καινούριο. Έτσι απλά, να συνεχίσει η ζωή της πορεία της, με τα λίγα αλλά πολύτιμα. Αυτή η ευχή έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί δίνει αξία στον άνθρωπο και όχι στα αντικείμενα.

Μήπως τελικά αυτά που έχουμε είναι αρκετά και δεν το καταλαβαίνουμε; Μήπως κάποιες φορές γινόμαστε αχάριστοι, άπληστοι και υπερβολικά απαιτητικοί; Μήπως πρέπει να εκτιμήσουμε αυτά που έχουμε και να είμαστε ευγνώμονες ; Μήπως θα πρέπει απλά να προσέχουμε περισσότερο αυτά που έχουμε πριν τα χάσουμε; Τους ανθρώπους που έχουμε στη ζωή μας.

Αυτοί που έχουν βιώσει μία μεγάλη απώλεια στη ζωή τους, αν τους ρωτήσεις αυτό θα σου πουν. Τα αντικείμενα και οι υλικές αξίες δεν έχουν νόημα μπροστά στο χαμό ενός δικού μας ανθρώπου. Ενός ανθρώπου που και τι δεν θα δίναμε να τον είχαμε δίπλα μας αυτές τις γιορτινές μέρες. Μας λείπει τόσο και οι γιορτές δεν έχουν τη σημασία που είχαν πριν.

Αυτές τις μέρες αγάπης και χαράς η απουσία δικών μας ανθρώπων δυστυχώς γίνεται τόσο βασανιστική και δημιουργεί μία έντονη επιθυμία να θέλουμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω. Και μετά ένα αναπάντητο γιατί τριγυρνάει μέσα στο μυαλό μας. Ο φόβος να μην χάσουμε τους ανθρώπους μας, αυτούς που έχουμε γύρω μας, δίπλα μας και ομορφαίνουν τη ζωή μας, γίνεται έντονος και ξεπερνά κάθε επιθυμία για υλικές απολαύσεις. Και τότε ευχόμαστε η νέα χρονιά να μην πάρει από κοντά μας αυτούς που αγαπάμε, όλα τα άλλα αντιμετωπίζονται, παλεύονται, έστω και με δυσκολία.

Κάθε φορά που αλλάζει η χρονιά όλοι μας πιστεύουμε ότι τα λάθη θα διορθωθούν, τα πάθη θα παραδειγματίσουν, οι επιτυχίες θα ικανοποιήσουν και θα μας δώσουν δύναμη να συνεχίσουμε. Άλλοι προτιμούν να ξεχάσουν, άλλοι να θυμούνται, άλλοι θέλουν κάτι παραπάνω, αυτό που θα αλλάξει τη ζωή τους κι άλλοι απλά να συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό γιατί απλά τους αρκούν αυτά που έχουν.

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι όλοι μας επιθυμούμε τα αντικείμενα και τις υλικές αξίες, τα χρειαζόμαστε να ζήσουμε άνετα και ευχάριστα, είναι γεγονός. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι το πολυτιμότερο δώρο είναι η ίδια η ζωή, ο ίδιος ο άνθρωπος, ο καθένας μας ξεχωριστός, αναντικατάστατος και μοναδικός. Ας τον προσέχουμε λίγο περισσότερο. Κι όλους όσους αγαπάμε.

Καλές γιορτές σε όλους μας.

Μοιραστείτε την είδηση