«Ασκήσεις Δημοκρατίας» στο 1ο ΓΕΛ Κοζάνης

4 Min Read

«Ασκήσεις Δημοκρατίας» είναι ο τίτλος εκδήλωσης των μαθητών του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης η οποία θα διεξαχθεί τη Παρασκευή 25 στις 6 το απόγευμα στη Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, στο πλαίσιο του Προγράμματος της Βουλής των Εφήβων.
Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον μαθητή Θεμιστοκλή Ζηκόπουλος για να μάθουμε περισσότερα.

- Advertisement -

Θέμη, τι ήταν αυτό το οποίο οδήγησε εσένα και τους συμμαθητές σου στο να οργανώσετε τη συγκεκριμένη εκδήλωση;
O Τρόπος με τον οποίο εργαστήκαμε, συλλογικά, στο σχολείο μας μέσω του προγράμματος της Βουλής των Εφήβων και η εμπειρία που απέκτησα εγώ για πέντε μέρες στην Αθήνα, ως Έφηβος Βουλευτής, μας δημιούργησαν το αίσθημα της δημοκρατικής ευθύνης να συνεχίσουμε το έργο μας, και να προσπαθήσουμε να εντάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, σε αυτή τη δημοκρατική προσπάθεια.
Αναγνωρίζουμε ότι η σημερινή κοινωνία, διακατέχεται από ένα δημοκρατικό έλλειμμα, το οποίο διαπιστώνεται, τόσο στην πνευματική στειρότητα και στην ηθική έννοια, όσο στα ποσοστά αποχής στις εκλογές, και στη γενικότερη στάση απέναντι στις δημοκρατικές διαδικασίες. Θεωρούμε ότι οι νέοι πρέπει να αναλάβουν ενεργό ρόλο για τη διαμόρφωση μιας πραγματικά δημοκρατικής κοινωνίας.
Τι ακριβώς θα ακούσουν τα νέα παιδιά στην εκδήλωση αυτή; Και ποιο μήνυμα θέλετε να δώσετε τόσο σε αυτά όσο και στις μεγαλύτερες ηλικίες;
Ακριβώς επειδή η Δημοκρατία στις μέρες αποτελεί παραπάνω ένα θεωρητικό μοντέλο, και λιγότερο κάτι το ουσιαστικό, και ταυτόχρονα από την άλλη μεριά σημαίνει πράξη, επιδιώκουμε να πραγματώσουμε συλλογικά τη Δημοκρατία!
Δημοκρατία είναι απόρροια της ελευθερίας του πνεύματος, ελευθερία σε όλα τα επίπεδα, και στη συνέχεια η ελευθερία οδηγεί στο διάλογο, στη συζήτηση και στη συναπόφαση πάνω σε όλα τα ζητήματα, οπότε αυτή η εκδήλωση, ξεκινάει από τους βασικούς άξονες στους οποίους στηρίζεται η δημοκρατία, οι οποίοι είναι, η ισότητα, ισοτιμία, ισηγορία αλλά και η έκφραση απόψεων, και επεκτείνεται σε συζήτηση πάνω σε ουσιαστικά θέματα τα οποία αποτελούν, ακρογωνιαίους λίθους της κοινωνίας, και τους οποίους ως νέα γενιά θέλουμε, εμείς να έχουμε τη δυνατότητα να στήσουμε!
Κύριος σκοπός της εκδήλωσης, είναι να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τους νέους, να ασχοληθούν με το μέλλον τους!
Κατά πόσο σήμερα οι νέοι εκφράζουν το αίσθημα της δημοκρατίας;
Έχοντας τη δυνατότητα της ψήφου απ’ τα δεκαεπτά για πρώτη φορά από φέτος, με μεγάλη λύπη διαπιστώσαμε όλοι μας τα μεγάλα ποσοστά αποχής! Η Αποχή καταδεικνύει πλέον την έλλειψη δημοκρατίας, πρώτον διότι δεν κυριαρχεί το αίσθημα ευθύνης, και δεύτερον, πράγμα που μας ενδιαφέρει να καταδείξουμε και μέσα απ’ την εκδήλωση, είναι ότι η δημοκρατική απάθεια, είναι κάτι το οποίο μπορεί να βασίζεται σε εξωτερικούς παράγοντες όπως, η απογοήτευση για τη πολιτική κατάσταση ή το υπερφορτωμένο σχολικό πρόγραμμα, στη πραγματικότητα όμως έχει να κάνει με εμάς τους ίδιους και πρέπει να πηγάζει από εμάς, η αλληλεγγύη και η αποδοχή της διαφορετικότητας, σε μια παγκόσμια κοινωνία όπου διαρκεί ο ρατσισμός και η κοινοφοβία ,καθώς η δημοκρατία δεν εκφράζεται με σωστό τρόπο στις μέρες μας, θέλουμε να επιδείξουμε ότι αυτές οι αξίες είναι σημαντικές για μια καλύτερη κοινωνία!
Γιώργος Τριανταφύλλου

Μοιραστείτε την είδηση