Άσκηση προσομοίωσης εκκένωσης του «Μαμάτσειου»

3 Min Read

Φωτιά και απεγκλωβισμός τραυματιών το σενάριο

Ευρείας κλίμακας διυπηρεσιακές ασκήσεις προσομοίωσης εκκένωσης και προστασίας της δημόσιας υγείας, πραγματοποιήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης «Μαμάτσειο», το πρωί της Παρασκευής. Οι ασκήσεις έγιναν με την παρουσία στελεχών του τμήματος ασκήσεων και ετοιμότητας του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ Αθήνας και Θεσσαλονίκης (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ), στο πλαίσιο της θεσμοθετημένης αρμοδιότητάς τους από το Υπουργείο Υγείας για τον έλεγχο και την αξιολόγηση της ετοιμότητας των Υγειονομικών Σχηματισμών στην αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων & κρίσεων.

- Advertisement -

Τα σενάρια των ασκήσεων, τα οποία έχουν εκπονηθεί από τα αρμόδια στελέχη των συγκεκριμένων Υγειονομικών Σχηματισμών και στηρίζονται στα επίσημα επιχειρησιακά σχέδια του Υπουργείου Υγείας «ΣΩΣΤΡΑΤΟΣ» και «ΠΕΡΣΕΑΣ», αφορούν την εκκένωση τμημάτων κατόπιν εικονικών συμβάντων σεισμού και πυρκαγιάς σε συγκεκριμένους χώρους.

Ο σκοπός της πραγματοποίησης αυτού του είδους ασκήσεων είναι ο έλεγχος και η αξιολόγηση του συντονισμού και της εφαρμογής των απαραίτητων & προβλεπόμενων ενεργειών από το προσωπικό των Υγειονομικών Σχηματισμών, που εμπλέκεται στην αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, καθώς και της συνεργασίας του με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΜΑΚ, Ελληνική Αστυνομία, Παραρτήματα του ΕΚΑΒ ανά περιοχή, Περιφέρειες, εθελοντικές ομάδες κ.α.).

Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης «Μαμάτσειο» Δημήτρης Σιόλιος

«Το νοσοκομείο βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο. Το προσωπικό μας έχει εκπαιδευτεί για να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε κρίσιμη συνθήκη και αν προκύψει» σημείωσε ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης «Μαμάτσειο» κ. Δημήτρης Σιόλιος.

Η Αναστασία Ζυγούρα, γιατρός του ΚΕΠΥ – ΕΚΑΒ

Η Αναστασία Ζυγούρα, γιατρός του ΚΕΠΥ – ΕΚΑΒ από την κεντρική υπηρεσία στην Αθήνα τόνισε πως μαζί με τη διοίκηση του νοσοκομείου, οργάνωσαν και συντόνισαν την άσκηση μερικής εκκένωσης του, λόγω εκτάκτου συμβάντος όπως είναι ο σεισμός και η πυρκαγιά. «Στόχος είναι η προετοιμασία του νοσοκομείου, ο έλεγχος των σχεδίων που υπάρχουν για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων και κρίσεων. Οι ασκήσεις αυτές γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Σκοπός είναι τα νοσοκομεία να είναι χώροι οι οποίοι παρέχουν ασφάλεια στην τοπική κοινωνία, αλλά και η τοπική να γνωρίζει και να έχει εμπιστοσύνη στις δομές υγείας» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κοζάνης Χρήστος Τσανακτσίδης

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κοζάνης Χρήστος Τσανακτσίδης, ανέφερε πως η υπηρεσία του συμμετείχε με τέσσερα οχήματα και δώδεκα άντρες στην άσκηση που προέβλεπε φωτιά στο λεβητοστάσιο και απεγκλωβισμό δυο τραυματιών. «Αυτές οι ασκήσεις είναι καλό να πραγματοποιούνται διότι τονίζουν τη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. Εμείς αξιολογούμε και το βαθμό της υπηρεσιακής ετοιμότητας μας» τόνισε.

Θένια Βασιλειάδου – http://www.xronos-kozanis.gr/

Μοιραστείτε την είδηση