Την ανάκληση της τροποποίησης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης «Β’ 1476» (έκδοση νέου τύπου δελτίου ταυτότητας Ελλήνων πολιτών), ζητούν οι επαγγελματίες φωτογράφοι της χώρας, οι οποίοι τη Δευτέρα έκλεισαν για 24 ώρες τα φωτογραφεία τους στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που προκήρυξε η Ομοσπονδία του κλάδου τους. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων, η οποία εκπροσωπεί συνολικά 3.680 επαγγελματίες και 4.500 εργαζόμενους, ζητά διευκρινήσεις και απαντήσεις στην τροποποίηση της παραπάνω Κ.Υ.Α. που ούτε λίγο ούτε πολύ, προβλέπει τη δημιουργία… φωτογραφείων εντός των Αστυνομικών Τμημάτων της χώρας για φωτογραφίες ταυτότητας και διαβατηρίου.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Φωτογράφων Κεντροδυτικής Μακεδονίας και Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Κοντσίδης, εξήγησε στον «Χ» τους λόγους της καθολικής αντίδρασης των επαγγελματιών του κλάδου στο θέμα, τονίζοντας πως αν οι φωτογράφοι απωλέσουν το δικαίωμα της λήψης φωτογραφιών ταξιδιωτικών εγγράφων, τότε τα «λουκέτα» στα φωτογραφεία δεν θα αργήσουν να έρθουν.
«Το 2018 από δημοσιεύματα ενημερωθήκαμε πως υπάρχει ένα προσχέδιο Κ.Υ.Α. που εμπεριείχε την διάταξη λήψης φωτογραφιών εντός των αστυνομικών τμημάτων με στόχο την προστασία των προσωπικών δεδομένων μιας και η φωτογραφία αποτελεί προσωπικό δεδομένο. Σε επαφές που κάναμε με Κυβερνητικά στελέχη τότε (ΣΥΡΙΖΑ) το θέμα αποσύρθηκε και υπήρξε κοινή συμφωνία να προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Myphoto.gov.gr» στην οποία οι πιστοποιημένοι φωτογράφοι θα ανεβάζουν τις φωτογραφίες των πελατών για τα ταξιδιωτικά έγγραφα για να μην υπάρχει παραβίαση του GDPR. Αυτό υιοθετήθηκε και ισχύει μέχρι σήμερα κανονικά με στόχο να προστεθούν και οι ταυτότητες και τα διαβατήρια μετά τις φωτογραφίες για διπλώματα. Ωστόσο ξαφνικά εδώ και περίπου ένα μήνα, ανακοινώθηκε η τροποποίηση της συγκεκριμένης Κ.Υ.Α και κανένας μα κανένας από τα αρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Οικονομικών, δεν απαντά στα αιτήματά μας για συνάντηση ή να δοθούν διευκρινήσεις» εξηγεί ο κ. Κοντσίδης.
«Η φωτογραφία δύναται να λαμβάνεται είτε απευθείας από τις αρχές έκδοσης»
Η παραπάνω φράση είναι και το «μήλον της έριδος» μεταξύ φωτογράφων και Κυβέρνησης, αφού δεν διευκρινίζεται το ποιος θα είναι ο φωτογράφος (ιδιώτης εργολάβος ή αστυνομικό προσωπικό), με τι εξοπλισμό (ιδιόκτητο ή κρατικό) και με τι κόστος (ίδιο με το κόστος των φωτογραφιών στα φωτογραφεία ή περισσότερο ή λιγότερο ή δωρεάν).
«Σήμερα οι πολίτες μπορούν να προσκομίσουν για έκδοση ταυτότητας ή διαβατηρίου φωτογραφίες είτε από πιστοποιημένους επαγγελματίες φωτογράφους σε φωτογραφεία είτε μόνοι τους εφόσον πληρούνται οι προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος, ένα ουδέτερο φόντο, υψηλή ευκρίνεια κλπ. Εμείς ζητάμε να παραμείνει ως έχει ο νόμος και να μην ισχύσει η τροποποιημένη Κ.Υ.Α. γιατί αφήνει πολλά κενά και ανοίγει πόρτες περίεργες σε αναθέσεις και εργολαβίες που μόνο καλό δεν θα κάνουν στον ήδη επιβαρυμένο κλάδο των φωτογράφων» επισημαίνει ο Δημήτρης Κοντσίδης.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Θεσσαλονίκη
Το μεσημέρι της Δευτέρας, φωτογράφοι μέλη της Ομοσπονδίας από τη Βόρεια Ελλάδα, συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης στη Θεσσαλονίκη. Με πανό και συνθήματα, επιχείρησαν να ενημερώσουν τους περαστικούς για τα αιτήματά τους, τα οποία κατέθεσαν με υπόμνημα στο πρώην Διοικητήριο για να μεταφερθούν στην κεντρική Κυβέρνηση.
Μεταξύ άλλων ζητούν να παραμείνει η φωτογράφιση στα φωτογραφεία για να μην προκληθούν μονοπωλιακές καταστάσεις και αθέμιτος ανταγωνισμός, να ισχυροποιηθεί και να εφαρμοστεί άμεσα σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα η πλατφόρμα του «My Photo» και να μην ξεκινήσει η διαδικασία φωτογράφισης σε αστυνομικά τμήματα προκειμένου να αποφευχθεί μια σειρά προβλημάτων που θα προκληθούν.
«Ο κλάδος μας ήδη έχει πληγεί από μια σειρά πραγμάτων και δεν αντέχει άλλο πλήγμα. Φιλμ για φωτογραφικές μηχανές πλέον σπάνια πουλάμε, ο κόσμος δεν εκτυπώνει πια φωτογραφίες όπως παλαιότερα, η αγορά σε κοινωνικές καλύψεις έχει ανοίξει πολύ και με μη επαγγελματίες οι οποίοι με μια φωτογραφική μηχανή και μια κάμερα καλύπτουν γάμους και βαφτίσεις. Οι φωτογραφίες για ταξιδιωτικά έγγραφα είναι ίσως το μοναδικό που απέμεινε στα φωτογραφεία. Εφόσον η Κ.Υ.Α. εφαρμοστεί και όπως βλέπουμε είναι καθαρά φωτογραφική και προορίζεται για κάποιον συγκεκριμένο που θα αναλάβει εργολαβία μιας και η αστυνομία δεν διαθέτει προσωπικό για να βγάζει φωτογραφίες. Θεωρούμε πως αυτό θα αποτελέσει «ταφόπλακα» για τον κλάδο μιας και στην Κοζάνη ήδη έχουν κλείσει 8 φωτογραφεία τα τελευταία χρόνια» λέει στον «Χ» η Χριστίνα Καπλάνογλου από την Κοζάνη, μέλος της Ένωσης Φωτογράφων Κεντροδυτικής Μακεδονίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε όλη τη χώρα υπάρχουν περισσότερα από 3.000 σημεία φωτογράφισης – φωτογραφεία σε αντίθεση με τα Αστυνομικά Τμήματα που είναι κατά πολύ λιγότερα. Επίσης οι φωτογράφοι αναλαμβάνουν , στις περιπτώσεις ΑμεΑ και ανθρώπων που δεν μπορούν να μετακινηθούν, να πηγαίνουν οι ίδιοι στα σπίτια αυτά με τον εξοπλισμό τους για τη λήψη φωτογραφιών.
Σωκράτης Μουτίδης