Ασύμφορο το κόστος παραγωγής για τους αγρότες- Μήνυμα για στήριξη τους από την κυβέρνηση

4 Min Read

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής με κυρίαρχο το κόστος παραγωγής και την ακρίβεια που μαστίζει την αλυσίδα των αγροτικών εφοδίων συζητούνται  στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας.

‘Εξω από το κτήριο της Περιφέρειας έχουν  συγκεντρωθεί δεκάδες τρακτέρ, που απέκλεισαν για αρκετή ώρα την οδό Δημοκρατίας. Εντός της αίθουσας οι αγρότες ζήτησαν τη στήριξη του Περιφερειακού Συμβουλίου για τις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, την αύξηση στο πετρέλαιο, στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα αλλά και μια ξεκάθαρη θέση σε όσα ακούγονται πως μεγάλες επιχειρήσεις θα εγκατασταθούν στην περιοχή, σε χώρους που καλλιεργούνται.

«Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση οι μικροκαλλιεργητές θα εξαφανιστούν, δεν θα μείνει κανείς στα χωριά και θα ερημώσουν» τόνισε ο Στάθης Πασχαλίδης εκπρόσωπος των αγροτών.

«Είναι αλήθεια πως με την παρούσα κατάσταση το κόστος παραγωγής είναι ασύμφορο» επεσήμανε ο  Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης τονίζοντας πως αυτό αποδεικνύεται και από τα μέτρα, που λαμβάνει η κυβέρνηση.

Η χώρα κινδυνεύει να αντιμετωπίσει μια επισιτιστική κρίση, πρόσθεσε, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για την κοινωνία. «Δεν είναι αυτό που λέω κάτι μακριά από την πραγματικότητα αν λάβουμε υπόψη τι συμβαίνει στις διεθνείς αγορές των αγροτικών προϊόντων.  Πρέπει να σταθούμε δίπλα στους αγρότες, στηρίζοντας το κόστος παραγωγής   ώστε την άνοιξη να μπουν στην καλλιεργητική περίοδο».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Λάμπρος Χατζηζήσης έκανε λόγο για υπαρκτά προβλήματα των αγροτών με πρώτο και μεγαλύτερο αυτό της ακρίβειας, το οποίο ενέχει κίνδυνο της μη καλλιέργειας. «Το πρόβλημα είναι επισιτιστικό γιατί αν οι αγρότες δεν καλλιεργήσουν θα έχουμε ελλείψεις. Για να καλλιεργήσουν όμως θα πρέπει να υπάρχει αμοιβή για τον κόπο τους, κάτι που με τις τιμές στο πετρέλαιο και στις υπόλοιπες πρώτες ύλες είναι απαγορευτικό. Στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση πως θα πρέπει να αναλάβει δράση για να μπουν τα μηχανήματα στα χωράφια».

 

Ο Θόδωρος Καρυπίδης ανέφερε πως οι αγρότες στέλνουν ένα πολλαπλό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. «Οι αγρότες μπαίνουν μπροστά στους αγώνες. Δεν είναι όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης  μόδα να βγαίνουν στους δρόμους. Οι άνθρωποι έχουν πολλά προβλήματα και πρέπει να φύγει από τη Δυτική Μακεδονία το μήνυμα πως δεν πάει άλλο. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής από την κυβέρνηση για να δοθεί λύση στο αδιέξοδο».

Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου έκανε λόγο για έναν αγώνα από πλευράς αγροτών με στόχο την επιβίωση. «Η κυβέρνηση πρέπει να θυμηθεί την υπόσχεση του πρωθυπουργού σε αυτή την περιφέρεια για την ρήτρα μετάβασης, δηλαδή ότι η Δυτική Μακεδονία προηγείται σε σχέση με τις άλλες περιφέρειες σε όλα τα υπουργεία καθώς περνά τη δοκιμασία της απολιγνιτοποίησης. Δεν αντέχουμε να χάσουμε έναν ακόμη παραγωγικό φορέα».

Τέλος ο Στέφανος Πράσσος από την πλευρά του σημείωσε πως «οι αγρότες μας έχουν δίκιο. Στενάζουν κάτω από τα μέτρα και τις δυσκολίες μετά από μια δεκαετή κρίση και τον κορωνοιό. Το ζήτημα του κόστους παραγωγής είναι βασικό και εμείς στηρίζουμε τα αιτήματα τους».

Θένια Βασιλειάδου

Μοιραστείτε την είδηση