Αθ. Κωτούλας: Κλείσιμο των σχολείων – Σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση με σχολεία, μαθητές κι εκπαιδευτικούς δίχως τον απαραίτητο εξοπλισμό και με πολλά προβλήματα.

3 Min Read

Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις δύσκολες κι ιδιαίτερες αυτές συνθήκες, έδωσαν από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς έναν άνισο αγώνα αλληλεγγύης προς τους μαθητές τους, με την ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. να κλείνει τ’ αυτιά στα εύλογα αιτήματα για μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, πρόσληψη επαρκούς προσωπικού καθαρισμού, επάρκεια πόρων για τα κατάλληλα αναλώσιμα υλικά, διενέργεια, δωρεάν, προληπτικών τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές κλπ. Ως εκπαιδευτική κοινότητα, έχουμε κάνει σαφές ότι επιθυμούμε τα σχολεία μας να παραμείνουν ανοιχτά, αφού αποτελούν τον φυσικό μας χώρο και η δια ζώσης διδασκαλία, είναι μια μοναδική και αναντικατάστατη διαδικασία.

Ως αποτέλεσμα της ολιγωρίας ήρθε η απόφαση για το κλείσιμο του συνόλου των σχολείων με το πρόσχημα των μετακινήσεων και του συνωστισμού γονέων κατά την προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών . Και ενώ οι σχολικές μονάδες και οι εκπαιδευτικοί είχαν διαμορφώσει τα ηλεκτρονικά τους προγράμματα και είχαν ετοιμάσει το υλικό τους για να μην μείνει κανένας μαθητής πίσω στην ύλη, για να μην χαθεί καμία διδακτική ώρα, δημιουργήθηκαν πάρα πολλά προβλήματα την πρώτη μέρα της τηλεκπαίδευσης.

- Advertisement -

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τη λήξη της προηγούμενης αναστολής λειτουργίας μέχρι και σήμερα, δεν πραγματοποιήθηκε καμία ενέργεια ώστε να είναι δυνατή η υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για το σύνολο του μαθητικού δυναμικού, χωρίς αποκλεισμούς. Τα περίφημα tablet για όλους τους μαθητές έμειναν εξαγγελία.

Επίσης, η μεταφορά του ωρολογίου προγράμματος από τις 14:10 έως τις 17:20 αποκαλύπτει την υποχώρηση του παιδαγωγικά ορθού μπροστά στην αδυναμία του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου να υποστηρίξει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ταυτόχρονα για όλες τις βαθμίδες αλλά και η προγραμματισμένη παρακολούθηση του προγράμματος της εκπαιδευτικής τηλεόρασης από τις 9 το πρωί και στη συνέχεια (έπειτα από το γεύμα τους) της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μέχρι και τις 17:20 το απόγευμα φανερώνει έλλειψη ενδιαφέροντος για τις φυσικές αντοχές των μαθητών.

       Το Υ.ΠΑΙ.Θ. πρέπει να προχωρήσει άμεσα, από τη στιγμή που έκανε μονόδρομο το κλείσιμο των σχολείων, στην καταγραφή όλων των ελλείψεων σε τεχνολογικά μέσα και εξοπλισμό για σχολικές μονάδες και εξασφάλιση, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους, του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού (laptop ή tablet) για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία, οι εκπαιδευτικοί θα σταθούμε δίπλα στους μαθητές και τις μαθήτριές μας, όπως πράττουμε σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας (αλλά και πάντα), με συναίσθηση της κοινωνικής μας ευθύνης. Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς, κοινωνία. Παλεύουμε για ανοιχτά σχολεία, με εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για ομαλή δια ζώσης λειτουργία.

 

Κωτούλας Αθανάσιος

Πρόεδρος του Συλλόγου

Εκπ/κων Α/θμιας Εκπ/σης Κοζάνης

 

 

Μοιραστείτε την είδηση