Οι 13 Δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας συναντούν τον Πρωθυπουργό για τα φλέγοντα ζητήματα της περιοχής
Αύριο το μεσημέρι, οι 13 Δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας θα συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου για να συζητήσουν τα «φλέγοντα ζητήματα της περιοχής», παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, υπουργών και των πέντε κυβερνητικών βουλευτών της περιοχής.
«Η συνάντηση είναι κρίσιμη και ευελπιστώ να είναι και χρήσιμη. Έχουμε τοποθετηθεί ήδη για όλα τα θέματα. Είναι όλα όσα είχα θέσει στον Πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στην περιοχή στις 3 Απριλίου και όλα όσα συμφωνήσαμε σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας παρουσία των βουλευτών στα γραφεία της ΠΕΔ πριν από περίπου δύο μήνες», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης.
«Είναι ζητήματα που αφορούν τον τομέα της ενέργειας, της απασχόλησης, μακροπρόθεσμου και μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα. Είναι όλα εκείνα τα οποία συζητούν οι συμπολίτες μας και τα οποία εμείς θέτουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Είναι μια θεματολογία στην οποία συγκλίνουμε όλοι οι φορείς της Δυτικής Μακεδονίας και ευελπιστούμε ότι πολλά από αυτά θα εκκινήσουν μετά από αυτή τη συνάντηση», συμπλήρωσε.
Η Ρήτρα Απολιγνιτοποίησης είναι ένα από τα ζητήματα που θα συζητηθούν στη συνάντηση, καθώς, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, είχε ανακοινωθεί από το 2021, αλλά ακόμα αναμένεται η ενεργοποίησή της. «Δεν σας κρύβω ότι έχω κάνει κουβέντες με τον κ. Χατζηδάκη προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία της εφαρμογής της. Έχουμε συζητήσει και ίσως πάρουμε μια πρωτοβουλία για το θέμα αυτό. Είναι κάτι το οποίο ζητούσαμε και συνεχίζουμε να ζητάμε όλοι μαζί», τόνισε.
Για το θέμα του περιφερειακού χωροταξικού και την προσφυγή που είχε καταθέσει η ΠΕΔ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο κ. Αμανατίδης επεσήμανε ότι κατά την άποψή τους, ορθώς έπραξαν και ορθώς ζήτησε και ο ίδιος την παράταση για να γίνει η διαβούλευση. «Ήδη διατυπώνονται προτάσεις επί του κειμένου το οποίο έχουμε στείλει και ευελπιστώ ότι υπάρχουν δύο δρόμοι. Εφόσον γίνει αποδεκτή η προσφυγή, τότε θα έχουμε κάνει ήδη πολλή δουλειά για να γίνει γρήγορα η διαβούλευση, και εφόσον δεν γίνει αποδεκτή, θα είμαστε συνεπείς απέναντι στην παράταση που μας έδωσε το υπουργείο. Δεν υπάρχει καμία διαφωνία σε αυτό. Ο καθένας εκπροσωπεί τα συμφέροντα της περιοχής του και όλοι θέλουμε να τα εκπροσωπήσουμε», τόνισε.
Στη συνέχεια, ο κ. Αμανατίδης ανέφερε πως μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές οπτικές, όπως με την έγκριση του περιφερειακού χωροταξικού πλαισίου, το οποίο δρομολόγησε τη διαδικασία αδειοδότησης νέων ΒΙΠΕ και ταυτόχρονα ενεργοποίησε τη διαδικασία των μετεγκαταστάσεων των οικισμών Αναργύρων και Μαυροπηγής, καθώς και μια σειρά άλλων σημαντικών ζητημάτων. «Έχει τα θετικά της όλη αυτή η προσπάθεια και τα αρνητικά, τα οποία ζητήσαμε μέσα από τη διαδικασία της διαβούλευσης να τα αντιμετωπίσουμε», κατέληξε.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr