Αξιοκρατία, διαφάνεια και ψηφιακός μετασχηματισμός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, γράφει ο Στέλιος Μήλιος

3 Min Read

Αλήθεια, πόσο ενημερωμένοι είμαστε για όσα συμβαίνουν στην τοπική κοινωνία μας; Πως μπορεί, η διαφάνεια, η αξιοκρατία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός να εφαρμοστούν στην πράξη προς όφελος όλων;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας αναπόδραστος λαβύρινθος από πολιτικούς συμβιβασμούς, όπου η διαφάνεια αντιμετωπίζεται ως εχθρός της εξουσίας και η συμμετοχή των πολιτών είναι μάλλον μια εξωτική έννοια.

- Advertisement -

Οι επιλογές για τις κορυφαίες θέσεις στη διοίκηση κυριαρχούν από πολιτικές παρατάξεις και όχι από την επιστημονική και επαγγελματική ικανότητα. Έτσι, η αξιοκρατία είναι προσφιλής μόνο στους προσκυνητές της πολιτικής ελίτ και όχι σε εκείνους που πραγματικά μπορούν να φέρουν πρόοδο και καινοτομία.

Η διαφάνεια, αν και θα έπρεπε να είναι αυτονόητη, είναι ένας πολυσύνθετος μύθος. Οι αποφάσεις λαμβάνονται στα πίσω δωμάτια με κλειστές πόρτες, ενώ οι πολίτες παραμένουν αποκλεισμένοι από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Ένας επιτυχημένος ψηφιακός μετασχηματισμός αφορά την αποτελεσματική χρήση της τεχνολογίας και των ψηφιακών εργαλείων για τη βελτίωση των υπηρεσιών, των διαδικασιών και της επικοινωνίας. Ένας επιτυχημένος ψηφιακός μετασχηματισμός στηρίζεται σε μια πολιτική βούληση που αναγνωρίζει την ανάγκη για καινοτομία και αλλαγή σε μια σύγχρονη κοινωνία.

Οι πολιτικοί φορείς που έχουν επωφεληθεί από την έλλειψη διαφάνειας μπορεί να αντιστέκονται στον ψηφιακό μετασχηματισμό, γιατί αυτός θέτει σε κίνδυνο την επικράτηση των ιδίων τους συμφερόντων. Ωστόσο, οι πολίτες επιβάλλεται να αντισταθούν σε αυτές τις προσπάθειες και να απαιτήσουν την εφαρμογή των αρχών της δημοκρατίας και της διαφάνειας. Οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η ανάπτυξη μιας ψηφιακής τοπικής αυτοδιοίκησης που βασίζεται στη διαφάνεια και τη συμμετοχή των πολιτών, δεν είναι μόνο ένα ηθικό καθήκον, αλλά είναι επίσης ένα μέσο για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην διοίκηση τους και για την αποτροπή της διακυβερνητικής διαφθοράς και αναξιοκρατίας.

Πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε ο Δήμος Κοζάνης να αναδειχθεί από την σκιά της πολιτικής ελίτ και να γίνει ένα πραγματικά διαφανές, αξιοκρατικό και συμμετοχικό περιβάλλον για όλους τους πολίτες. Ο Δήμος Κοζάνης μπορεί να γίνει ένα πραγματικά προοδευτικό παράδειγμα διαφάνειας, αξιοκρατίας και συμμετοχής, που θα εμπνέει άλλες τοπικές αυτοδιοικήσεις προς την ίδια κατεύθυνση. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος για ένα καλύτερο μέλλον.

Μοιραστείτε την είδηση