“Αξιωματική Αντιπολίτευση”, γράφει ο Ηλίας Ηλιάδης

4 Min Read

Είναι περισσότερο από εμφανές, ότι η Αριστερά, όπως τουλάχιστον αυτή εκφράζεται μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως αξιωματική αντιπολίτευση, έχει χάσει το δρόμο της. Δεν καταφέρνει να εμπνεύσει την κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα δε διαθέτει τη δυναμική να ορίσει σαφή ατζέντα για το μέλλον σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων. 

Αντιθέτως, ακολουθεί τη γνωστή πεπατημένη της συνθηματικής ρητορικής, χρησιμοποιώντας γενικόλογες αναφορές που αγγίζουν κυρίως το θυμικό. Απτό παράδειγμα, το πρόσφατο κείμενο αποχώρησης της ομάδας 6+6. Γενικές, συνθηματικού ύφους φράσεις, που ναι μεν αποπνέουν ευχάριστους στα αυτιά των ψηφοφόρων συνειρμούς, αλλά που είναι κενές πρακτικού περιεχομένου δε, όπως: 

- Advertisement -

«Σήμερα … κάνουμε ένα βήμα που κοιτάει στο μέλλον. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτικά ισχυρή και προγραμματικά οραματική προοδευτική αντιπολίτευση […] Δική μας φιλοδοξία είναι να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός αριστερού και προοδευτικού χώρου που θα διαμορφώσει τις απαντήσεις και το πολιτικό σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις αναζητήσεις και στις προσδοκίες των πολιτών. […] Έχει έρθει η ώρα για μια επανεκκίνηση της Δημοκρατίας. Μια νέα πορεία για τη χώρα που θα στηρίζεται στα μεγάλα κεκτημένα της Μεταπολίτευσης…».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δε διαθέτει σήμερα την ικανότητα να αρθρώσει σαφή προγραμματικό λόγο με προτάσεις και πολιτικές που θα βελτιώσουν πτυχές της καθημερινότητας του πολίτη. Επιλέγει να ετεροκαθορίζεται, ασκώντας εμμονικά, μη γόνιμη κριτική στην κυβέρνηση και αναπτύσσοντας αντίλογο καθ’ όλα επιφανειακό. 

Επιμένει να φωτίζει το σκηνικό εσωστρέφειας που έχει στηθεί εδώ και καιρό στο εσωτερικό του με ανταλλαγές προσβολών και ύβρεων μεταξύ στελεχών του, δίχως να αντιλαμβάνεται ότι οι εσωκομματικές έριδες και ο αγώνας επικράτησης τάσεων και συνιστωσών, αφήνει παγερά αδιάφορους του πολίτες. Ιδιαιτέρως, σε μια εποχή που αναζητούν επιτακτικά άμεσες λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα καθημερινής επιβίωσης, όπως η ακρίβεια, η υγεία, και πολλά άλλα.

Εμφανίζεται να έχει κόψει κάθε κανάλι επικοινωνίας με την κοινωνία και τα προβλήματα που την ταλανίζουν, αρκούμενος στην εσωτερική κατανομή της δύναμης, των σφαιρών επιρροής και στην αναζήτηση διόδου προς την εξουσία. Εμφανώς οξύμωρο για έναν πολιτικό χώρο που διακηρύσσει την ταύτισή του με τον απλό κόσμο και τους μη προνομιούχους.  

Αποτέλεσμα; Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν μπορεί να ανταποκριθεί σήμερα ούτε κατ’ ελάχιστο στο σημαντικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που του ανέθεσε το σώμα στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση. Και αυτό αποτελεί ζήτημα ομαλής λειτουργίας της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας. 

Απουσιάζει επιμελώς, ο απαραίτητος εκείνος μηχανισμός ελέγχου του παραγόμενου κυβερνητικού έργου και εν γένει της εκτελεστικής εξουσίας για πράξεις ή παραλείψεις της. Εκλείπει παράλληλα, ο παραγωγικός και σε βάθος αντίλογος που διορθώνει την κυβερνητική πορεία με εισηγήσεις και προτάσεις σε φλέγοντα πεδία πολιτικής. 

Την ευθύνη για όλα τα παραπάνω την έχει πρωτίστως η παλαιά και νέα πολιτική ηγεσία του κόμματος, και εν συνεχεία τα στελέχη εκείνα που πέρασαν από κυβερνητικές θέσεις και θα έπρεπε, αν μη τι άλλο, να επιδεικνύουν την απαιτούμενη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. 

Αντ΄ αυτών, γινόμαστε μάρτυρες αδιάφορων προσωπικών και οικογενειακών στιγμών του νέου προέδρου, δείπνων του προηγούμενου προέδρου, επιθέσεων, ύβρεων και αλληλοκατηγοριών, επικοινωνιακών παραστάσεων και ελιγμών προεδρικών και μη, που προφανώς απέχουν κατά πολύ από το ρόλο μιας σοβαρής, ενεργούς αξιωματικής αντιπολίτευσης με θέσεις και λόγο στην παραγωγή πολιτικής. 

Επίσης, παρακολουθούμε εμβρόντητοι, για μία ακόμα φορά στην ιστορία της ελληνικής Αριστεράς, το μέγεθος της αναποφασιστικότητας που διακρίνει το χώρο. Την εγγενή ιστορική αδυναμία συνεννόησης στελεχών που έχει οδηγήσει και συνεχίζει να οδηγεί σε αλλεπάλληλες διασπάσεις και κατακερματισμό.

Το ζητούμενο; Αναζητείται κατεπειγόντως, αξιόπιστη και ενεργή αξιωματική αντιπολίτευση που θα υπηρετεί με σεβασμό και σύνεση το θεσμό και τη λαϊκή βούληση. Το απαιτούν οι αρχές του Κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας. Όποια/ος δεν το κατανοεί, θέτει σε κίνδυνο την ομαλή κοινοβουλευτική λειτουργία και παραβιάζει κατάφωρα βασικές επιταγές του Συντάγματος.-

Μοιραστείτε την είδηση