«Αν ήμουν 16-17 χρονώ, είχα περάσει από χίλια μύρια κύματα για να φτάσω σε ευρωπαϊκή γη της επαγγελίας και βρισκόμουν στην κόλαση της Μόριας, κι εγώ φωτιά θα έβαζα.».
Τάδε έφη, μέσω αναρτήσεως σε δίκτυο κοινωνικής επικοινωνίας, ο Καθηγητής Αντώνης Λιάκος. Σύζυγος της υπουργού Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Μυρσίνης Ζορμπά και πρόεδρος της επιτροπής διαλόγου για την Παιδεία, ως κορυφαία επιλογή του Αλέξη Τσίπρα.
Θα τολμούσε αλήθεια να πει το ίδιο ακριβώς, αν είχε συμβεί το χειρότερο; Αν από αυτή την φωτιά είχαν καεί μερικοί άνθρωποι;
Θα διενοείτο αλήθεια να πει το ίδιο, αν ο εμπρησμός του ΚΥΤ της Μόριας είχε γίνει όταν κυβερνούσε το κόμμα του; Η τότε θα ήταν «προβοκάτσια» κατά της προοδευτικής ριζοσπαστικής κυβέρνησης, ενώ τώρα είναι …αυτονόητο δικαίωμα και υποχρέωση παντός μη ευχαριστημένου από τις συνθήκες διαμονής στην Μόρια;
Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, προσφύγων και μεταναστών που ζητούν πολιτικό άσυλο στην χώρα μας, στην Μόρια, δεν το έστησε ο Μητσοτάκης. Υπήρχε εκεί και στα πέντε χρόνια που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας. Και μάλιστα υπό πολύ χειρότερες συνθήκες διαβίωσης, αφού τότε οι φιλοξενούμενοι ξεπερνούσαν τις είκοσι χιλιάδες ψυχές. Αλλά τότε τα ριζοσπαστικά επαναστατικά ανακλαστικά του κ. Λιάκου ήταν σε αδράνεια, καθώς ήταν ένα από τα γρανάζια της ροζέ εξουσίας.
Δράττομαι όμως της ευκαιρίας για μια διευκρίνηση που είναι και απάντηση στις παρατηρήσεις του αναγνώστη κ. Χρήστου Πουλέλη, από την Μυτιλήνη. Όταν έγραφα για τα παιδιά που είναι καλύτερο να μείνουν στην Ελλάδα και να ανατρέφουν αναλόγως, είχα πράγματι στο νου μου μικρά παιδιά. Προσχολικής και παιδικής ηλικίας. Και όχι μαντραχαλάδες άνω των δεκαπέντε ετών, που έχουν πια διαμορφώσει πλήρως τον χαρακτήρα, την ψυχοσύνθεση, ακόμη και τις κοσμοθεωρητικές τους αντιλήψεις, σαν αυτούς τους 17χρονους, που κατηγορουνται για τον εμπρησμό στην Μόρια, και οι όποιοι είχαν περιληφθεί στην ομάδα των τετρακοσίων «ασυνόδευτων παιδιών». Ο χαρακτηρισμός «παιδιά» δεν επεκτείνεται και πέραν του 16ου έτους, κατά το οποίο οι ανθρώπειο γίνονται πλέον πολίτες με δικαίωμα ψήφου.
Κατά τα λοιπά, η πορεία των ερευνών θα δείξει αν επρόκειτο για ένα «εύλογο», κατά τον κ. Λιάκο, ξέσπασμα της μετεφηβικής ηλικίας, ή αν κάποιοι ωριμότεροι «φωστήρες», πιθανότατα ημεδαποί, ήσαν οι εμπνευστές και καθοδηγητές του κακουργήματος στην Μόρια.