Αύριο Τρίτη το κρίσιμο δικαστήριο για το θέμα του εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό Αγίου Δημητρίου- Ρυακίου

5 Min Read
Αύριο Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018, ενώπιον του τριμελούς πλημμελειοδικείο Κοζάνης ,θα εκδικαστεί η ποινική δίωξη κατά  τεσσάρων διευθυντών της ΔΕΗ για το θέμα του εξασθενές χρωμίου που ανιχνεύτηκε στο πόσιμο νερό των κατοίκων του Αγ.Δημητρίου και Ρυακίου Κοζάνης τον Δεκέμβριο του 2012. Τη μήνυση κατά παντός υπεύθυνου είχαν καταθέσει οι πρόεδροι των δύο τοπικών κοινοτήτων τον Απρίλιο του 2013.
Το ιστορικό
Το πρόβλημα με την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στο υπόγειο νερό υδροδότησης της συγκεκριμένης περιοχή εντοπίστηκε από τη ΔΕΥΑΚ το 2013, όταν μετά τη διοικητική αλλαγή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ η Επιχείρηση διενήργησε δειγματοληπτικούς πλήρεις ελέγχους και εργαστηριακές αναλύσεις του πόσιμου νερού και στις Τοπικές Κοινότητες που είχαν προστεθεί στο νέο Δήμο Κοζάνης.
Μόλις εξακριβώθηκε η ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου, διακόπηκε αμέσως η υδροδότηση από τις υπάρχουσες γεωτρήσεις των Τοπικών Κοινοτήτων και  υλοποιήθηκε ένα νέο έργο ύδρευσης προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιμετώπισε  το θέμα της ύδρευσης της περιοχής καθώς το νέο δίκτυο τροφοδοτείται από το εξωτερικό υδραγωγείο της πόλης της Κοζάνης.
Οι διαφορετικές εκδοχές ΑΠΘ και ΕΜΠ
Για  την αιτία προέλευσης του εξασθενούς χρωμίου υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από τη μελέτη του  Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείο (για λογαριασμό της ΔΕΗ) και της μελετητικής ομάδας του ΑΠΘ (χρηματοδότηση από Προγραμματική Σύμβαση ΔΕΥΑΚ, Δήμου Κοζάνης, Π.Ε. Κοζάνης).
Η μελέτη του ΕΜΠ από το Εργαστήριο Ορυκτολογίας Πετρολογίας Κοιτασματολογίας καταλήγει πως η κύρια πηγή χρωμίου στα νερά της περιοχής είναι τα φυσικά πετρώματα με την εκτίμηση πως  η επίδραση της τέφρας είναι ήσσονος σημασίας.
Από τη πλευρά της η μελέτη του ΑΠΘ κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η εμφάνιση υψηλών συγκεντρώσεων εξασθενούς χρωμίου στους στα υπόγεια νερά  των Τοπικών Κοινοτήτων Αγίου Δημητρίου- Ακρινής και Ρυακίου του Δήμου Κοζάνης “οφείλεται αφενός μεν στην έκπλυσή του από την τέφρα, αφετέρου στη γηγενή οξείδωση τόσο του Cr(III) (τρισθενούς χρωμίου) των υπερβασικών ορυκτών όσο και της τέφρας, με την βιολογική οξείδωση του αμμωνιακού αζώτου να λειτουργεί ήπια συνεργιστικά και στους δύο μηχανισμούς”.

Κίνδυνος για την εξορυκτική διαδικασία; Η ανακοίνωση των εργοληπτών

Μια αναφορά του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας στο έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο την  05-11-2018 πυροδότησε τη συζήτηση για το θέμα. Συγκεκριμένα όπως ανέφεραν σε ανακοίνωση τους οι εργολήπτες , που δραστηριοποιούνται στη ΔΕΗ ο κ. Καρυπίδης έκανε λόγο ότι σε περίπτωση καταδίκης της ΔΕΗ Α.Ε σε επικείμενο δικαστήριο σταματάει η εξορυκτική δραστηριότητα και δημιουργούνται νέα δεδομένα για την περιοχή.

Όπως ήταν λογικό αυτό θορύβησε τις εταιρείες που σημείωσαν πως  η δήλωση ” είναι προφανές ότι έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και σε εμάς τους ίδιους αλλά και στους εργαζόμενους μας. Με  δεδομένο ότι μέσω ημών εκπροσωπείται ένας αριθμός 10-11 χιλιάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους που πλήττονται άμεσα από μια παρόμοια καταστροφική εξέλιξη εκφράζουμε την αγωνία μας και τον έντονο προβληματισμό μας. Τέτοια σοβαρά θέματα  που απειλούν τη μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα της περιοχής και από τις μεγαλύτερες της χώρας απαιτούν τουλάχιστον υπεύθυνη αντιμετώπιση από όλους”.

Η πρόταση της ΔΕΗ για νέα μελέτη
Για το θέμα τοποθετήθηκε και η ΔΕΗ με ανακοίνωση της το πρωί της Δευτέρας με την οποία επανέφερε την πρόταση της για νέα μελέτη, που θα δώσει μια τελική απάντηση.
“Σχετικά με το θέμα του εξασθενούς χρωμίου, το οποίο βρίσκεται στην επικαιρότητα εξ αιτίας της επικείμενης δίκης, η ΔΕΗ απευθύνεται στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, με τους οποίους τη συνδέουν από 10ετίες, και θα συνεχίσουν για πολλά χρόνια ακόμη, ακατάλυτοι δεσμοί, και τους διαβεβαιώνει ότι η ύπαρξη του εξ ασθενούς χρωμίου δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την παραγωγική της δραστηριότητα.

Αντίθετα όπως έδειξε η μελέτη του Ε.Μ. Πολυτεχνείου την οποία παρήγγειλε η ΔΕΗ, και για την οποία δεν ήταν δυνατό να υπάρξει καμία υπαγόρευση για απόκλιση από την επιστημονική δεοντολογία, η ύπαρξη εξ ασθενούς χρωμίου σε ορισμένες περιοχές της Δυτ. Μακεδονίας, όπως άλλωστε και στο Λουτράκι, στην Εύβοια, στη Βεργίνα και αλλού οφείλεται στη φύση των πετρωμάτων.

Παρά ταύτα, και δεδομένου ότι με παραγγελία της ΔΕΥΑ Κοζάνης υπάρχει μελέτη καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με διαφορετικά συμπεράσματα, η ΔΕΗ, σεβόμενη απολύτως τις όποιες ανησυχίες των πολιτών της Περιοχής, πρότεινε και προτείνει, την προσφυγή, με δαπάνη της, σε έγκριτο Επιστημονικό Οργανισμό, κοινής αποδοχής ο οποίος θα διερευνήσει και θα μελετήσει το θέμα, ώστε να οδηγηθούμε σε κοινά συμπεράσματα, προϋπόθεση για τη διευθέτηση του θέματος.

- Advertisement -

 

Μοιραστείτε την είδηση