Αυτοδιοικητικές και πολιτικές συγκρούσεις για την Ακρινή

4 Min Read

Συνεχίζεται η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Την στήριξη των κατοίκων της Ακρινής σε ότι αυτοί αποφασίσουν, ανακοίνωσε επίσημα την Τρίτη ο Δήμος Κοζάνης με ανακοίνωση – απάντηση στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χάρη Κουζιάκη. Η Δημοτική Αρχή μιλά για «κροκοδείλια δάκρυα και ευκαιριακό ενδιαφέρον» της παράταξης «Τόπος Να Ζεις», αποφεύγοντας, ωστόσο, να πάρει θέση στην επιχειρούμενη κατάργηση του νόμου τα μετεγκατάστασης και ν δηλώσει ξεκάθαρα αν συνεχίζει να στηρίζει την απόφαση των κατοίκων στο άτυπο δημοψήφισμα.

«Την απόφαση για το μέλλον της Ακρινής θα την πάρουν  οι κάτοικοί της γιατί η δική τους ζωή επηρεάζεται. Και αυτό εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε σταθερά, όχι από αδιαφορία αλλά από σεβασμό» αναφέρει χαρακτηριστικά η Δημοτική Αρχή. Στην απάντηση προς τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χάρη Κουζιάκη, γίνεται αναφορά «αγωνιώδη προσπάθεια να εμπλέξει την Δημοτική Αρχή και τον δήμαρχο προσωπικά, με όσους σε κεντρικό επίπεδο ολιγώρησαν προκλητικά στο θέμα της μετεγκατάστασης του οικισμού της Ακρινής.»

«Την τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο, με την εξέλιξη της συρρίκνωσης της λιγνιτικής δραστηριότητας και την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να εισηγηθεί εναλλακτικό σχέδιο της μετεγκατάστασης της Ακρινής, αλλά και την τοποθέτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην περιοχή, είναι φανερό πως διαμορφωνόταν ένα νέο περιβάλλον στο θέμα της μετεγκατάστασης (προχθές η ΝΕ του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση υπέρ της μετεγκατάστασης)» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

 

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε την μετεγκατάσταση;

Το συγκεκριμένο επιχείρημα τίθεται από την προηγούμενη εβδομάδα σε πολλά επίπεδα (Βουλή και αυτοδιοίκηση) από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση της επιχειρούμενης κατάργησης του νόμου της μετεγκατάστασης. Την Δευτέρα, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής που συζητείται το νομοσχέδιο, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας απαντώντας στην βουλεύτρια Φλώρινας Πέτη Πέρκα σε όσα αυτή είπε για την αντισυνταγματικότητα του νόμου, ρώτησε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν Κυβέρνηση δεν έδωσε τα 150 εκατομμύρια ευρώ για να γίνει μετεγκατάσταση.

Παρόμοιο επιχείρημα θέτει και η Δημοτική Αρχή Κοζάνης, η οποία χωρίς να κατονομάζει το κόμμα που στηρίζει τον κ. Κουζιάκη, αναφέρει ρητορικά «όμως η  άλλη, η πολύ γνώριμή του κυβέρνηση, είναι αυτή που χρεώνεται τον ακραίο εμπαιγμό που υπέστησαν οι κάτοικοι της Ακρινής και η αυτοδιοίκηση της περιοχής, την περίοδο 2015 – 2019,  με το «κρυφτούλι» που επέλεξαν να παίζουν ο Υπουργός Ενέργειας και ο  Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ.»

 

Σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή

Το νομοσχέδιο συζητείται κανονικά στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής με στόχο να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη. Χθες τοποθετήθηκαν περίπου 50 φορείς με ερωτήσεις κυρίως όμως για το θέμα των ενεργειακών κοινοτήτων και της ιδιωτικοποίησης της ύδρευσης. Στη συνεδρίαση μίλησε και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ακρινής Χάρης Καζαντσίδης, ο οποίος κατέστησε σαφές πως η κοινωνία του χωριού είναι οργισμένη και αντίθετη με την κίνηση της Κυβέρνησης να καταργήσει το νόμο της μετεγκατάστασης ειδικά όταν το ΣτΕ τους έχει δικαιώσει. Στο όλο αυτό κλίμα, οι Κυβερνητικοί βουλευτές τηρούν «σιγή ιχθύος.»

 

Σωκράτης Μουτίδης-www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση