Αυτοί έχασαν, εμείς πληρώνουμε το “μάρμαρο”

3 Min Read

Όποιος θεωρεί ότι, όσα εκτυλίσσονται στο Αφγανιστάν, ειναι μακρινά και δεν μας αγγίζουν, κάνει μεγάλο λάθος. Μας αφορούν αμεσότατα. Όχι για …ιστορικούς λόγους. Όχι επειδή οι μεγαλύτερες πόλεις του ιδρύθηκαν από τον Μέγα Αλέξανδρο. Η μεν Καμπούλ επί του ποταμού Κωφήνα (νυν Καμπούλ) ως “Αλεξάνδρεια του Καυκάσου”, η δε Κανταχάρ ως “Αλεξάνδρεια των Αραχωτών”. Άλλωστε, ο Μακεδόνας στρατηλάτης, έκρινε ως τόσον άξενο το τοπίο της σημερινής Κανταχάρ, ώστε έσπευσε να αποχωρήσει ταχέως. Σε αντίθεση με τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ που χρειάσθηκαν είκοσι χρόνια, χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, αμύθητα ποσά δισεκατομμυρίων, για να συνειδητοποιήσουν τελικώς, με δραματικό τρόπο, ότι στο τέλος θυμίζουν το άσμα του Σαββόπουλου: Είπαν “γεια χαρά σου στον Αντύπα και άφησαν ξωπίσω τους μια τρύπα”. Πολύ μεγαλύτερη από αυτές πού άφησαν σε Λιβύη, Υεμένη, Συρία και Ιράκ, και κάτι λιγότερο στην Τυνησία, με τις “άτσαλες’ επεμβάσεις τους.

Οι λόγοι για τους οποίους μας ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν ειναι σημερινοί και αυριανοί. Διότι:

- Advertisement -

*** Θα αντιμετωπίσουμε νέο, λίαν έντονο, κύμα προσφύγων. Τους οποίους θα χρησιμοποιεί κατά το δοκούν ο “σουλτάνος της Άγκυρας”. Πρωτίστως για να πιέσει την Ελλάδα. Αλλά και να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, απαιτώντας όχι μόνο μεγαλύτερα οικονομικά ανταλλάγματα, αλλά, κυρίως, πολιτικά. Από την τελωνειακή ένωση, ως την ανοχή της πολίτικης του στο κυπριακό.

*** Θα αναζωογονηθεί το κίνημα του “Ισλαμικού Κράτους”, τόσο στην Συρία όσα και στο Ιράκ, την Υεμένη και την Λιβύη. Με φυσική συνέπεια άλλες φουρνιές ξεσπιτωμένων που θα αναζητούν ασφαλέστερους τόπους, με δίοδο από Ελλάδα και  Ιταλία.

*** Θα αναθαρρήσουν και θα ξεκινήσουν “πολιτικό αντάρτικο”, κατά του καθεστώτος του πρόεδρου Σίσι, που τους ανέτρεψε στρατιωτικώς, οι “Αδελφοί Μουσουλμάνοι, στην Αίγυπτο. Με κίνδυνο να χάσουμε έναν πολύτιμο σύμμαχο.

Θα υπάρξει, έστω και ένας, στην ηγεσία του ΝΑΤΟ, να κάνει πολιτικό “χαρακίρι” για το τεράστιο αυτό φιάσκο, για το οποίο η Ελλάς, ήδη από το 2013, δια στόματος του τότε αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, είχε προειδοποιήσει ότι θα επέλθει, λέγοντας ότι “οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ αλλά και όλοι αυτοί οι Αφγανοί δήθεν σύμμαχοι, δήθεν φίλοι, δήθεν μισθοφόροι που υποτίθεται ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εκπαιδεύουν, δεν μπορούν να δώσουν λύση. Δεν υπάρχουν στρατιωτικές λύσεις σε πολιτικά προβλήματα”;

 

Μοιραστείτε την είδηση