Αυτοψία του ΤΕΕ/ΔΜ στο περιφερειακό οδικό δίκτυο του Δήμου Βελβεντού, σε σημεία όπου εκδηλώθηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα

3 Min Read

Την Παρασκευή 21/08/2020, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ Κιάνας Μεν. Στέργιος, με κλιμάκιο του Τμήματος, που το αποτελούσαν οι Διπλ. Πολιτικοί Μηχανικοί Γαΐτάνης Φώτης, Μαρκογιαννάκη Όλγα, Ιορδανίδου Παναγιώτα και Εμμανουήλ Μαρία, μέλη της Μόνιμης Επιτροπής υποδομών, κατασκευών και παραγωγικών διαδικασιών, πραγματοποίησαν αυτοψία σε σημεία του περιφερειακού δικτύου του Δήμου Βελβεντού, όπου σημειώθηκαν πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα, προκειμένου να καταγράψουν την έκταση των καταστροφών και να κάνουν αποτίμηση των ζημιών.

Τα δύο σημεία στα οποία επικεντρώθηκε η προσοχή των μηχανικών που συμμετείχαν είναι το μεν πρώτο πλησίον του φράγματος Πολυφύτου, στη θέση «Πλατανόλακκας», ενώ το δεύτερο στο οδικό δίκτυο Βελβεντού – Καταφυγίου, στη θέση «Μπιτζινίσιος».

Στη θέση «Πλατανόλακκας», μετά την έντονη βροχόπτωση του περασμένου μήνα και την συγκέντρωση μεγάλου αριθμού κεραυνών στο σημείο, σημειώθηκε εκτεταμένη ροή στον χείμαρρο που διέρχεται από το σημείο και καταλήγει στη λίμνη Πολυφύτου, με αυξημένη μεταφορά φερτών υλικών και φυτικής ύλης (κορμοί δέντρων κτλ), η οποία είχε ως συνέπεια την μείωση της διατομής παροχέτευσης του γεφυρώματος που οδήγησε στην ανύψωση του πλημμυρικού ύψους πάνω από τη στέψη του γεφυρώματος, οδηγώντας στην καθολική αστοχία της τεχνικής υποδομής και στην κάλυψη όλης της περιοχής με μεγάλο όγκο φερτών υλικών. Αποτέλεσμα της καταστροφής αυτής είναι η διακοπή της σύνδεσης των οικισμών Βελβεντό – Πολύφυτο  και Βελβεντό – Ίμερα, από τη μεριά του φράγματος Πολυφύτου (φωτ. 1-4), ενώ η πλωτή εξέδρα που υπάρχει στο σημείο έχει σχεδόν καλυφθεί από τα φερτά υλικά (φωτ. 5 και 6).

Φωτογραφία 1: Θέση «Πλατανόλακκας», Δήμου Βελβεντού

Φωτογραφία 2: Θέση «Πλατανόλακκας», Δήμου Βελβεντού

 

Φωτογραφία 3: Θέση «Πλατανόλακκας», Δήμου Βελβεντού

 

 

Φωτογραφία 4: Θέση «Πλατανόλακκας», Δήμου Βελβεντού (πριν το φαινόμενο)

 

Φωτογραφία 5: Θέση «Πλατανόλακκας», Δήμου Βελβεντού (μετά το φαινόμενο)

Προβλήματα παρατηρήθηκαν και σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου Βελβεντού – Πολυφύτου, όπως σε πρανή, πλησίον του φράγματος (φωτ. 7), όπου κρίνεται απαραίτητη η άμεση σταθεροποίησή τους.

Φωτογραφία 6: Οδικό δίκτυο Βελβεντού – Πολυφύτου, Δήμου Βελβεντού

Το δεύτερο σημείο της αυτοψίας βρίσκεται στο οδικό δίκτυο Βελβεντού – Καταφυγίου, και συγκεκριμένα στη θέση «Μπιτζινίσιος», όπου, ακριβώς μετά το πέρας του τοίχου αντιστήριξης και μετά την κατάρρευση του εδαφικού πρανούς, έχει καταρρεύσει τελείως η οδική υποδομή, καθιστώντας απαγορευτική τη διέλευση των οχημάτων από το εν λόγω σημείο, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της ζημιάς (φωτ. 8 και 9).

Φωτογραφία 7: Θέση «Μπιτζινίσιος», Δήμου Βελβεντού

Φωτογραφία 8: Θέση «Μπιτζινίσιος», Δήμου Βελβεντού

Το ΤΕΕ/ΤΔΜ, ανταποκρινόμενο στο ρόλο του ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας και αφού επεξεργαστεί τα στοιχεία της αυτοψίας στα δύο σημεία, θα συντάξει τεχνική έκθεση με τα πιθανά αίτια των ζημιών και με προτάσεις για την αποκατάστασή τους και θα τη διαβιβάσει στους αρμόδιους φορείς, για περαιτέρω ενέργειες.

Μοιραστείτε την είδηση