Αυξάνονται οι φόβοι για την μεταδοτικότητα του κορωνοϊού στα μινκ -Θανατώνονται σήμερα 2500 ζώα σε φάρμα του Βοϊου που βρέθηκαν θετικά δείγματα

4 Min Read

Αρνητικές είναι οι εξελίξεις στις φάρμες εκτροφείς μινκ της Δυτικής Μακεδονίας αφού οι φόβοι για ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού στα ζώα και εν συνεχεία στον άνθρωπο είναι πλέον ορατοί. Μετά την αυτοψία που διενήργησε το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της ΠΕ Κοζάνης στην φάρμα στην περιοχή Βοϊου όπου ο ιδιοκτήτης ήταν θετικός στον κορωνοϊό, διαπιστώθηκε πως από τα εννιά δείγματα που πάρθηκαν όλα βγήκαν θετικά και προγραμματίστηκε η θανάτωσή όλων των ζώων της φάρμας σήμερα το πρωί και εν συνεχεία ο ενταφιασμός τους εντός της φάρμας.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Θεόφιλο Κατζόγλου, πρόκειται για μια νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή και χρειάζεται προσοχή στην διαχείρισή της. «Εμείς ενημερωθήκαμε από ιδιώτη κτηνίατρο πως κάποια από τα μινκ της φάρμας παρουσίαζαν συμπτώματα και πήραμε δείγματα τα αποτελέσματα των οποίων βγήκαν πολύ γρήγορα το βράδυ της Πέμπτης, δυστυχώς θετικά» δήλωσε στον «Χ» ο κ. Κατζόγλου. Ο ίδιος προσθέτει πως έξι από τους φαρμαδόρους της περιοχής που θορυβήθηκαν και έκαναν τεστ κορωνοϊού το πρωί της Παρασκευής, είναι θετικοί στον κορωνοϊό και πλέον εφαρμόζεται το πρωτόκολλο που προβλέπει να παρθούν δείγματα από όλες τις μονάδες για να διαπιστωθεί η κατάσταση των ζώων.

- Advertisement -

Ένα εκατομμύριο τα μινκ στις φάρμες της ΠΕ Κοζάνης

Στις φάρμες της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, εκτρέφονται αυτή την στιγμή περίπου 1 εκατομμύριο ζώα εκ των οποίων τα περίπου 200.000 είναι οι «μάνες» δηλαδή τα ζώα που χρησιμοποιούνται για την αναπαραγωγή. Η συγκεκριμένη φάρμα που διαθέτει 2500 ζώα θεωρείται «πολύ μικρή» σε σχέση με τις υπόλοιπες που εκτείνονται σε απόσταση 20 έως 30 χιλιομέτρων στην ίδια περιοχή.

«Χθες το πρωί ένας ακόμη φαρμαδόρος ενημέρωσε πως είναι θετικός στον κορωνοϊό και πως κάποια από τα ζώα του έχουν συμπτώματα. Συνεπώς σήμερα θα πραγματοποιήσουμε και εκεί αυτοψία και θα πάρουμε δείγματα και θα αναμένουμε τα αποτελέσματα» αναφέρει ο κ. Κατζόγλου.

Μέχρι και το απόγευμα της Παρασκευής, τέσσερις μονάδες εκτροφής μινκ είναι στο «στόχαστρο» των κτηνιατρικών υπηρεσιών. Τρεις βρίσκονται στην ΠΕ Κοζάνης και μια μεγάλη μονάδα με περίπου 50.000 ζώα βρίσκεται στην ΠΕ Γρεβενών. Στην συγκεκριμένη φάρμα τρεις εργαζόμενοι της βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Η εκτροφή των μινκ είναι μαζική και ο ιός εξαπλώνεται γρήγορα

Λόγω της μαζικότητας της εκτροφής ο ιός μεταδίδεται γρήγορα και σύμφωνα με τον κ. Κατζόγλου στην περίπτωση του Βοϊου ο ιός μεταδόθηκε από άνθρωπο στα ζώα. «Το τι συμβαίνει με μετάλλαξη ή όχι είναι κάτι που θα αποφασίσουν οι αρμόδιοι. Αν δηλαδή ο ιός που μπορεί να κολλήσει από τα ζώα στον άνθρωπο θα είναι μεταλλαγμένος ή όχι. Δική μας υποχρέωση είναι να κάνουμε αυτό που πρέπει για να περιορίσουμε την μετάδοση στις μονάδες εκτροφής και να τηρούν τα μέτρα οι εργαζόμενοι και οι ιδιοκτήτες. Στην Δανία που προχώρησαν σε μαζικές θανατώσεις αυτός ήταν ο φόβος, δηλαδή η μετάδοση του μεταλλαγμένου, ίσως, ιού από το ζώο στον άνθρωπο» αναφέρει ο κ. Κατζόγλου.

Τα μέτρα που καλούνται να τηρούν οι εργαζόμενοι στα εκτροφεία μινκ είναι όλα τα μέτρα βιοασφάλειας. Να απασχολείται στις φάρμες όσο το δυνατόν λιγότερο προσωπικό και να διεκπεραιώνονται οι εργασίες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Επίσης προβλέπεται στολή, μάσκα και γάντια μιας χρήσης, ειδικά ρούχα μόνο για την μονάδα και απολύμανση. Φαινόμενα που εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες μετακινούνται με τα ίδια ρούχα από τις φάρμες τους στα σπίτια τους ή αλλού είναι επικίνδυνα για την δημόσια υγεία. Επίσης θα πρέπει τα οχήματα που μετακινούνται οι εργαζόμενοι να σταθμεύουν μακριά από τις φάρμες.

Του Σωκράτη Μουτίδη

 

 

 

Μοιραστείτε την είδηση