Αυξήσεις σε τηλεθέρμανση και ύδρευση η εισήγηση του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης

4 Min Read

Την πρόταση να καταργηθεί το περιβόητο 80% στο νερό και να ενσωματωθεί στην τιμή, αλλά και την αύξηση της τάξης του 10% στην τηλεθέρμανση (έναντι του  42,53% που περιλάμβανε η αρχική πρόταση της υπηρεσίας) θα εισηγηθεί τελικά το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ, που συνεδρίασε το βράδυ της Πέμπτης, προς την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης. Εκεί θα  ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσουν οι παρατάξεις.

Τι προβλέπεται για την ύδρευση

- Advertisement -

Μετά από πολλά χρόνια καταργείται το ειδικό τέλος 80% του ν.1069/1980 και ενσωματώνεται στην τιμή νερού, προκειμένου, όπως αναφέρει η εισήγηση, «να συμβάλει στην βελτίωση της ανάκτησης, του συνολικού κόστους των υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης, όπως η νομοθεσία επιβάλλει».

Ως εκ τούτου η ΔΕΥΑΚ εισηγείται την επακόλουθη μείωση του τέλους του βιολογικού καθαρισμού από 85% σε 50%, αλλά και αυτού της αποχέτευσης από 40% σε 25%, ώστε να μην υπάρξει υπέρμετρη επιβάρυνση στους καταναλωτές.

Να σημειωθεί ότι η αναπροσαρμογή θα οδηγεί σε αυξήσεις, ώστε να αποθαρρύνεται η υπερβάλλουσα κατανάλωση, ενώ διατηρούνται οι κλίμακες κατανάλωσης.

Η μεσοσταθμική αύξηση του κόστους για τους καταναλωτές της πόλης της Κοζάνης ανέρχεται σε 6,79% και για τα τοπικά Διαμερίσματα σε 10,11%.

Το νέο τιμολόγιο θα εφαρμοστεί αμέσως μετά την έγκρισή του.

Αύξηση στην τηλεθέρμανση

Αύξηση 10% του τιμολογίου της τηλεθέρμανσης είναι η πρόταση του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ προς την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης, που λήφθηκε με ψήφους 6-3. Το ΔΣ της ΔΕΥΑΚ δεν έκανε δεκτή την εισήγηση της υπηρεσίας που ζητούσε αύξηση της τάξεως του 42,53%. Όπως ανέφερε η σχετική εισήγηση της υπηρεσίας «η τηλεθέρμανση διαχρονικά συνέβαλε τα μέγιστα στον περιορισμό του κόστους θέρμανσης των καταναλωτών της και ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας. Οι καταστάσεις, όπως έχουν διαμορφωθεί (κόστος δικαιωμάτων εκπομπών, αύξηση ηλεκτρικής ενέργειας) ξεπερνούν τις δυνατότητες της επιχείρησης».

«Παρά την παραπάνω αύξηση η τηλεθέρμανση εξακολουθεί να είναι η οικονομικότερη επιλογή για τον καταναλωτή, συγκριτικά με όλες τις διαθέσιμες σήμερα εναλλακτικές επιλογές» είναι η θέση της επιχείρησης.

Κινητοποίηση έξω από το κτίριο της ΔΕΥΑΚ

Αντιδράσεις εκφράστηκαν από το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και άλλους συνδικαλιστικούς φορείς που έκαναν κινητοποίηση το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης έξω από το κτίριο της ΔΕΥΑΚ, ζητώντας να μη γίνει καμία αύξηση στα τιμολόγια νερού και θέρμανσης.

«Χριστουγεννιάτικο δώρο μας επιφυλάσσει το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ, αφού 2 μέρες πριν τα Χριστούγεννα συνεδριάζει με θέμα την αύξηση της τιμής της τηλεθέρμανσης κατά 43% και του νερού κατά 7% στην πόλη και 10% στα χωριά. Στο κύμα ακρίβειας του τελευταίου διαστήματος σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης που τσακίζει τη ζωή της εργατικής – λαϊκής οικογένειας, μετά τις μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος έρχονται να προστεθούν και οι αυξήσεις στην τηλεθέρμανση και το νερό μετατρέποντάς τα σε πανάκριβα εμπορεύματα» γράφει η σχετική ανακοίνωση.

«Δεν δεχόμαστε ούτε ευρώ αύξηση στις δύο βασικές αυτές λαϊκές ανάγκες. Θέρμανση και νερό είναι κοινωνικά αγαθά και όχι εμπορεύματα» γράφει η ανακοίνωση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης.

Γιάννης Κωσταρέλλας

Μοιραστείτε την είδηση