Μπλε Υπερπανσέληνος

2 Min Read

Ο Αύγουστος, ο μήνας των διακοπών και της χαλάρωσης μας αποχαιρετά με ένα όμορφο φαινόμενο, με την “μπλε” υπερπανσέληνο. 

Η τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη δεν είναι κυκλική, αλλά ελλειπτική. Έτσι η απόστασή της από εμάς μεταβάλλεται από 356.410 km όταν βρίσκεται στο περίγειο (κοντινότερη απόσταση στη Γη) σε 406.740 km όταν βρίσκεται στο απόγειο (μακρινότερη απόσταση από τη Γη). Αυτές τις μέρες βρίσκεται στα 363.670 km από τη Γη πράγμα που την κάνει να φαίνεται ελαφρώς πιο μεγάλη σε σχέση με άλλες φορές και να ονομάζεται υπερπανσέληνος. Δύσκολα με το μάτι κάποιος μπορεί να διακρίνει αυτή τη διαφορά. 

- Advertisement -

Επίσης για να πραγματοποιήσει μια περιστροφή γύρω από τη Γη χρειάζεται 29 ημέρες, 12 ώρες και 44 λεπτά περίπου. Αυτός είναι και ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ δύο διαδοχικών πανσελήνων. Αν τύχει να έχουμε πανσέληνο στις πρώτες 2 μέρες κάποιου μήνα τότε η επόμενη πανσέληνος μπορεί να είναι πάλι στον ίδιο μήνα. Επειδή αυτό όμως είναι εξαιρετικά σπάνιο να συμβεί το αποκαλούμε “Μπλε Φεγγάρι”, όχι όμως γιατί το φεγγάρι γίνεται μπλε, άλλα από την έκφραση “once in the blue moon” που σημαίνει πως κάτι γίνεται σπάνια. 

Φέτος τον Αύγουστο είχαμε τη χαρά να έχουμε πανσέληνο στη 1 Αυγούστου και τώρα στις 31 Αυγούστου και μάλιστα και οι δύο να είναι υπερπανσέληνοι. 

Στις 30 Αυγούστου μάλιστα όπου η Σελήνη είναι στο 98% της φωτεινότητας της δίπλα της θα στέκει και ο πλανήτης Κρόνος, ένα πολύ όμορφο θέαμα στο νυχτερινό ουρανό! 

Ας ευχηθούμε να έχουμε ανέφελες νύχτες να απολαύσουμε την ομορφιά του νυχτερινού ουρανού. 

Ο Αστρονομικός Σύλλογος Δυτικής Μακεδονίας το βράδυ της 31ης Αυγούστου θα είναι στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αιανής καλεσμένος από τον ΠΜΣ Αιανής σε μια αστροβραδιά ανοιχτή για το κοινό.

Νίκος Τζήμκας,

Πρόεδρος Αστρονομικού Συλλόγου Δυτικής Μακεδονίας

Μοιραστείτε την είδηση