Σαφής διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ αναδείχθηκε μετά τη μεταξύ τους συνάντηση. Πολλά είναι τα σημεία τριβής και οι θέσεις των δυο πλευρών.
Ο κ. Αδαμίδης τόνισε ότι αυτά που προτείνονται για τις εργασιακές σχέσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά και ότι αποτελούν επιστροφή στον Μεσαίωνα, αντί για την κανονικότητα, ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια να υπάρξουν ατομικές συμβάσεις που θυμίζουν «γαλέρα». Τέλος, κατέληξε ότι «το τυράκι ότι οι παλαιοί δεν θα θιγούν, δεν θα το τσιμπήσουμε».
Από την πλευρά το ο Υπουργός Κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι στόχος των ρυθμίσεων για την ΔΕΗ είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας της επιχείρησης, προκειμένου να αποφεύγονται οι αυξήσεις στα τιμολόγια, αλλά και ο εκσυγχρονισμός της, ώστε να γίνει πιο φιλική προς τον καταναλωτή, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μετά από τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, το οποίο περιλαμβάνει 10 μέτρα, μεταξύ των οποίων η άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους στην επιχείρηση.
«Ας αφήσουμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με την αντίθεση που εκφράζει η ΓΕΝΟΠ για την άρση της μονιμότητας. Ο υπουργός επανέλαβε ότι οι ρυθμίσεις δεν θίγουν τους ήδη εργαζόμενους στην ΔΕΗ, ενώ υπογράμμισε πως οι εργασιακές σχέσεις για τους νέους που θα επιλέξουν να εργαστούν στην ΔΕΗ θα διέπονται από την εργατική νομοθεσία της χώρας, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σημείωσε εξάλλου, ότι το μοντέλο στο οποίο στηρίζονται οι ρυθμίσεις, τόσο για τους για την άρση της μονιμότητας όσο και για την εθελούσια έξοδο που θα εφαρμοστεί στη ΔΕΗ, είναι αυτό που εφαρμόστηκε στον ΟΤΕ.
Σε σχέση με την κατάργηση του μειωμένου τιμολογίου για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, υπενθύμισε ότι αυτό είχε θεσπιστεί με νόμο και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να εξεταστεί ο περιορισμός του όγκου της ενέργειας που θα δικαιούνται οι εργαζόμενοι με μειωμένη χρέωση. Δήλωσε τέλος, αντίθετος με την βίαιη, όπως είπε, απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού συστήματος.
Eν τω μεταξύ το ΠΑΜΕ και η αγωνιστική συνεργασίας ΔΕΗ εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά: Η κυβέρνηση της Ν.Δ σε συνέχεια των πρόσφατων μέτρων για την αύξηση στην τιμή του ρεύματος από 16,4 έως 19,4% , την μείωση της έκπτωσης συνέπειας από το 10% στο 5%, την επιβολή «ρήτρας ρύπων» στα τιμολόγια, την ένταση των εκβιασμών και απειλών προς λαϊκά νοικοκυριά, εργαζόμενους, ανέργους και αυτοαπασχολούμενους που έχουν ανεξόφλητες οφειλές, ανακοίνωσε «νομοσχέδιο–οδοστρωτήρα» στο όνομα δήθεν της εξυγίανσης και του εκσυγχρονισμού του ομίλου ΔΕΗ.
Επιμέλεια και ρεπορτάζ με τον Γ. Αδαμίδη: Σωκράτης Μουτίδης
Με πληροφορίες απο το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιραστείτε την είδηση