Χαμηλά ο…πήχης για την παροχή θερμικής ενέργειας από την ΔΕΗ στην τηλεθέρμανση- Πρεμιέρα την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου για την επίσημη έναρξη λειτουργίας του δικτύου

6 Min Read

Την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου ξεκινά και επίσημα η φετινή χειμερινή περίοδος του δικτύου τηλεθέρμανσης Κοζάνης σε έναν χειμώνα που προβλέπεται «κρύος» από την άποψη τροφοδοσίας θερμικής ενέργειας από τις δυο μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου λόγω της κατακόρυφης μείωσης της λιγνιτικής δραστηριότητας. Η ΔΕΥΑ Κοζάνης ανακοίνωσε χθες πως οι διαδικασίες προθέρμανσης και προετοιμασίας του δικτύου ολοκληρώθηκαν και πως την Πέμπτη η 28η χρονιά της τηλεθέρμανσης ξεκινά χωρίς προβλήματα από πλευράς επιχείρησης.

- Advertisement -

Κώστας Κυτίδης: «Τα προβλήματα θα υπάρξουν αν αργότερα υπάρχει αυξημένη ζήτηση και δεν θα μας φτάνει η θερμική ενέργεια»

Την ανησυχία του για το πως θα κυλήσει η φετινή περίοδος της τηλεθέρμανσης, εξέφρασε μιλώντας στον «Χ» ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κοζάνης Κώστας Κυτίδης. Ο κ. Κυτίδης τόνισε πως από την πλευρά της η επιχείρησης είναι πανέτοιμη όμως από πλευράς ΔΕΗ δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο. Όπως είπε, η προθέρμανση και η δοκιμαστική λειτουργία έγινε με μια μονάδα από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και πως υπάρχει «ανησυχία για το πως θα αντέξει οικονομικά η ΔΕΥΑΚ να ανταποκριθεί σε μια ενδεχόμενη αυξημένη ζήτηση με μια μόνο μονάδα από την ΔΕΗ όπως έγινε πέρυσι».

Να θυμίσουμε πως την περυσινή περίοδο, οι μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου παρουσίασαν δυο φορές βλάβη και άλλη μια φορά χρειάστηκε να υπάρξει πολιτική παρέμβαση για να «μπει στο σύστημα» η δεύτερη μονάδα αφού οι λιγνιτές μονάδες δεν είχαν προτεραιότητα. Το ίδιο συνέβη και με τον ΑΗΣ Καρδιάς και την τηλεθέρμανση Πτολεμαϊδας και τον ΑΗΣ Αμυνταίου με την εκεί τηλεθέρμανση.

«Πέρυσι η ΔΕΥΑΚ μπόρεσε και κάλυψε τα περίπου 2 εκ. ευρώ συνολικά έξοδα που αυξήθηκαν λόγω καύσης πετρελαίου. Φέτος υπάρχει ανησυχία στην επιχείρηση για το αν θα συμβεί το ίδιο και κατά πόσο θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε οικονομικά. Από πλευράς ενέργειας εμείς με τους λέβητες προσπαθούμε να αναπληρώσουμε το κενό των θερμικών μεγαβάτ» τόνισε ο κ. Κυτίδης.

 

Συνεδρίαση με μοναδικό θέμα την τηλεθέρμανση ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης με μοναδικό θέμα συζήτηση της τηλεθέρμανση, ζητά η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση». Οι δυο σύμβουλοι, Νόντας Στολτίδης και Θεοδώρα Δημαράκη, ζητούν να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση δια ζώσης.

Η επιστολή προς την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρει:

«Μια από τις πολλές συνέπειες της απολιγνιτοποίησης είναι και τα προβλήματα που προκύπτουν με την λειτουργία της τηλεθέρμανσης και βάζουν σε κίνδυνο την κάλυψη της βασικής εργατικής  -λαϊκής ανάγκης της θέρμανσης.  Ήδη από πέρυσι η μη σταθερή είσοδος των μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στο σύστημα επιβάρυνε τα οικονομικά της ΔΕΥΑΚ από τη χρήση πετρελαίου. Φέτος η χρονιά αναμένεται να είναι πιο δύσκολη αφού δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η παροχή θερμικής ενέργειας από τον ΑΗΣ και η χρήση πετρελαίου θα εκτινάξει το κόστος που είτε θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές είτε θα βάλει σε κίνδυνο της λειτουργία της επιχείρησης με απρόβλεπτες συνέπειες για τη θέρμανση του λαού αλλά και για τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων της ΔΕΥΑΚ. Παράλληλα η εκτίναξη της ανεργίας λόγω απολιγνιτοποίησης ,η νέα καπιταλιστική κρίση και η επίθεση στα εισοδήματα των εργαζομένων και του λαού θα επιδεινώσουν την ικανότητα των εργατικών -λαϊκών νοικοκυριών να πληρώνουν τους λογαριασμούς επιδεινώνοντας ακόμα παραπάνω την κατάσταση.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις όπως οδηγούνται τα πράγματα, είτε θα έχουμε υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια για τους καταναλωτές, είτε θα πετσοκοπούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ , είτε θα οδηγηθούμε στη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΚ , είτε όλα αυτά συνδυαστικά. Στο πλαίσιο αυτό καλούμε την δημοτική αρχή άμεσα να προχωρήσει σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δια ζώσης με την παρουσία εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ για να συζητηθεί:

1)Πως θα εξασφαλιστεί η λειτουργία της τηλεθέρμανσης απρόσκοπτα χωρίς ούτε μια μέρα χωρίς θέρμανση για το λαό της πόλης.

2) Πω θα συνεχιστεί η λειτουργία της τηλεθέρμανσης χωρίς καμία αύξηση των τιμολογίων αλλά και τη μείωση σε τμήματα του λαού που χτυπήθηκαν από τις συνέπειες της πανδημίας.

3)Δεν θα πειραχτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ».

 

Από την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου ξεκινά και η λειτουργία της τηλεθέρμανσης Πτολεμαϊδας

Και στην Πτολεμαϊδα η Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης ξεκινά την παροχή θερμικής ενέργειας στα νοικοκυριά από την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου. Η ανακοίνωση της ΔΕΤΗΠ έχει ως εξης:

«Η Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (Δ.Ε.ΤΗ.Π.) πληροφορεί τους καταναλωτές τηλεθέρμανσης ότι από την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020 θα ξεκινήσει η λειτουργία της τηλεθέρμανσης. Η θερμότητα θα παρέχεται σταδιακά, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του συστήματος.

Για οποιοδήποτε τεχνικό πρόβλημα παρακαλούνται οι εξουσιοδοτημένοι διαχειριστές των οικοδομών να απευθύνονται στην Δ.Ε.ΤΗ.Π. στο τηλέφωνο εξυπηρέτησης καταναλωτών 24630-55745 ή στα τηλέφωνα της Δ.Ε.ΤΗ.Π. (24630-54420, 54421, 54422) τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, ή να αφήνουν το μήνυμά τους στον τηλεφωνητή όλο το 24ωρο.

Οι καταναλωτές που έχουν οφειλές πρέπει να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, ΑΤΟΜΙΚΕΣ ή ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ, διότι σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα παρέχεται θερμότητα την νέα θερμική περίοδο. Για τα θέματα οφειλών και λογαριασμών Τηλεθέρμανσης πληροφορίες στο τηλέφωνο Γραφείου Κοινού 24630-55743 ή στα τηλέφωνα της Δ.Ε.ΤΗ.Π.»

 

 

Μοιραστείτε την είδηση