Χαμηλή η εμπιστοσύνη των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας στα νοσοκομεία

3 Min Read

Ανησυχητικά τα πρώτα ευρήματα της μελέτης για την αναδιοργάνωση των υγειονομικών υπηρεσιών της Δυτικής Μακεδονίας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Δυτικής Μακεδονίας, Αναστάσιος Φούντογλου, παρουσίασε στο Πολιτικό Συμβούλιο τα πρώτα ευρήματα της μελέτης για την αναδιοργάνωση των υγειονομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας. Όπως ανέφερε, η πρώτη φάση της μελέτης έχει ολοκληρωθεί, ενώ η δεύτερη φάση, η οποία αφορά στη διαμόρφωση της πρότασης της Περιφέρειας, βρίσκεται σε εξέλιξη. Η πρόταση αυτή θα τεθεί σε διαβούλευση με τους επιστημονικούς φορείς της περιοχής, προκειμένου να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη και επικαιροποιημένη πρόταση προς την 3η Υγειονομική Περιφέρεια και το Υπουργείο Υγείας.

Τα ανησυχητικά ευρήματα της μελέτης

Αναφορικά με τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης, ο κ. Φούντογλου σημείωσε ότι επιβεβαιώνεται η χαμηλή εμπιστοσύνη των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας στα τοπικά νοσοκομεία. Ειδικότερα, το 60% των κατοίκων της Καστοριάς και της Φλώρινας επιλέγουν να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές, κυρίως στη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα, για την παροχή υπηρεσιών υγείας. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 50% για τα Γρεβενά και στο 38% για την Κοζάνη.

«Έχουμε ένα σύστημα με πολλαπλά προβλήματα, που δεν το εμπιστεύεται ο κόσμος και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των πολιτών. Γι’ αυτό πρέπει να κινηθούμε γρήγορα για να το αναδιοργανώσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η παρουσίαση των πρώτων ευρημάτων προκάλεσε προβληματισμό στους συμμετέχοντες του Πολιτικού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, στο οποίο συμμετείχαν βουλευτές όλων των κομμάτων, εκπρόσωποι εργαζομένων και δήμαρχοι. Σύμφωνα με τον κ. Φούντογλου, υπήρξε γενική συναίνεση για την ανάγκη αναδιοργάνωσης του υγειονομικού συστήματος της Δυτικής Μακεδονίας, ανεξάρτητα από κομματικές ή ιδεολογικές τοποθετήσεις.

Ωστόσο, ο ίδιος επισήμανε ότι η διαδικασία διαβούλευσης που ακολουθεί αναμένεται να φέρει και διαφωνίες, καθώς θα κατατεθούν εναλλακτικές προτάσεις και θα υπάρξουν συγκρούσεις συμφερόντων από διαφορετικούς φορείς. Παρ’ όλα αυτά, εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος της διαδικασίας, η όποια απόφαση ληφθεί θα είναι προς όφελος των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας.

Η Περιφέρεια προχωρά πλέον στο επόμενο στάδιο της μελέτης, με στόχο τη δημιουργία ενός ανανεωμένου και λειτουργικού συστήματος υγείας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση