«Χαράτσι» χιλιάδων ευρώ στους μη στεγασμένους χώρους επιχειρήσεων της Κοζάνης

4 Min Read

Συνάντηση επιχειρηματιών με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών

Την μη επιβολή του δημοτικού τέλους σε μη στεγασμένους χώρους, το οποίο υπολογίζεται ανάλογα με τα τετραγωνικά και μεταφράζεται σε χιλιάδες ευρώ για επιχειρήσεις εντός και εκτός σχεδίου πόλης, συζήτησαν το πρωί της Δευτέρας με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών επιχειρηματίες του Βατερού και των Κοίλων. Έχοντας στο πλευρό τους και το ΕΒΕ Κοζάνης, οι επιχειρηματίες μίλησαν για ένα «εντελώς παράλογο τέλος χωρίς ανταποδοτικότητα» και ζήτησαν την άμεση απόσυρσή της σχετικής νομοθεσίας.

- Advertisement -

Η επιβολή δημοτικού τέλους εκτός από τους στεγασμένους χώρους (που πληρώνονται μέσω των λογαριασμών κοινής ωφέλειας) και σε μη στεγασμένους, προέκυψε μετά την «ενεργοποίηση» του σχετικού νόμου από τον Δήμο Κοζάνης. Οι επιχειρηματίες εξετάζουν σοβαρά την προσφυγή τους στην δικαιοσύνη αν δεν βρεθεί από κοινού λύση με τον Δήμο.

Το θέμα του δημοτικού τέλους για μη στεγασμένους χώρους που ανέδειξε ο «Χ» συζήτησαν το πρωί της Δευτέρας με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Κώστα Κουρού, επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις περιοχές Βατερού, Κοίλων και Κοζάνης. Παρουσία του Προέδρου του ΕΒΕ Γιάννη Μητλιάγκα, οι επιχειρηματίες ενημερώθηκαν για τα όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία που «ενεργοποιήθηκε» από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Κοζάνης μετά από απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και χαρακτήρισαν τόσο τα ποσά που καλούνται να καταβάλουν όσο και την φιλοσοφία του σχετικού νόμου ως «παράλογα».

Όπως είχε αναδείξει ο «Χ» στις 2 Μαΐου 2024, το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης (απόφαση19/2024) μαζί με την αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών ψήφισε και την επιβολή τέλους σε επιχειρήσεις, εντός και εκτός σχεδίου πόλεως, για τους μη στεγασμένους χώρους που διαθέτουν. Με λίγα λόγια, εκτός από τους στεγασμένους χώρους (αποθήκες, γραφεία κλπ) οι ιδιωτικές επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν και για τον ακάλυπτο, το γκαζόν, τα λουλούδια, το πάρκινγκ και γενικά για ότι μη στεγασμένο χώρο διαθέτουν.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα ακίνητα που έχουν μη στεγασμένους χώρους εκτός σχεδίου πόλεως εμβαδού μέχρι των χιλίων τετραγωνικών μέτρων, ο σχετικός συντελεστής ορίζεται σε 30% ενώ για 6000 τ. μ. ο συντελεστής μειώνεται στο 25%. Ωστόσο, λόγω της αναδρομικότητας οι επιχειρήσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις, καλούνται να καταβάλουν περισσότερα από 10.000 ευρώ.

Οι επιχειρηματίες μίλησαν για ένα «παράλογο» τέλος και αναρωτήθηκαν για την ανταποδοτικότητα των τελών, εκφράζοντας παράπονα τόσο για τον δημοτικό φωτισμό που περιμετρικά των επιχειρήσεων τους δεν επαρκεί (όπως είπαν) και για τον καθαρισμό των μη στεγασμένων χώρων τους που γίνεται από τους ίδιους και όχι από τον Δήμο αφού πρόκειται για ιδιωτικό χώρο. Συμφώνησαν πως η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται χωρίς προβλήματα όμως για την υπηρεσία αυτή πληρώνουν ήδη δημοτικά τέλη στους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας.

Από την μεριά τους τα στελέχη της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου Κοζάνης ανέφεραν πως κλήθηκαν να τηρήσουν την σχετική νομοθεσία με τα όσα προβλέπονται από τις διευκρινιστικές εγκυκλίους που προέκυψαν μετά το 2019 όταν και ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε. Πρόσθεσαν πως οι επιλογές αυτές επικυρώνονται από τους αιρετούς και υπενθύμισαν πως πρόκειται για απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου που αποδέχθηκε τη γνωμοδότηση της Δημοτικής Επιτροπής.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κώστας Κουρούς, διαβεβαίωσε τους επιχειρηματίες πως θα εξεταστεί άμεσα το αν και κατά πόσο μπορεί να μειωθεί το ποσοστό του τέλους και ζήτησε από το ΕΒΕ Κοζάνης να προχωρήσει σε συνεργασία με άλλα Επιμελητήρια και τον κεντρικό τους φορέα να υπάρξει παρέμβαση στην κεντρική Κυβέρνηση για να επανεξεταστεί η νομοθεσία.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση