“Χάρισε” ζωή πυροσβέστης της Κοζάνης

7 Min Read

Ο πυροσβέστης Μάκης Αβραμίδης βρέθηκε συμβατός δότης μυελού των οστών και μοιράστηκε την εμπειρία του για αυτό το σπουδαίο δώρο «ζωής» που έκανε και απέδειξε πως οι πυροσβέστες σώζουν ζωές και με «εναλλακτικούς» τρόπους.

Τον Μάρτιο του 2017 στην «εξόρμηση» του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Κοζάνης «Γέφυρα Ζωής» στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κοζάνης, ο Μάκης Αβραμίδης όπως και όλοι οι συνάδελφοι του, έδωσαν δείγμα σιέλου και μπήκαν στο παγκόσμιο μητρώο υποψήφιων δωρητών μυελού των οστών. Οι πιθανότητες για να βρεθεί κάποιος συμβατός δότης είναι ελάχιστες, μια στις 20.000 είναι το πιο πιθανό.

Η μέρα που δέχθηκε το τηλεφώνημα από το κέντρο εθελοντών μυελού των οστών «Χάρισε Ζωή» ήρθε αρχές Μαΐου του 2023 και η έκπληξη του ήταν μεγάλη, ενώ η λήψη του μυελού των οστών έγινε στις 11 Δεκεμβρίου όταν και έκανε το σημαντικότερο και πιο όμορφο δώρο σε έναν συνάνθρωπο του, που εξ όσων γνωρίζει πρόκειται για έναν 69χρονο ασθενή από την Ιταλία, ενώ μπορούν και σε ένα τρίμηνο να μάθουν ανώνυμα την εξέλιξη του και σε δύο χρόνια, αν συμφωνούν δότης και λήπτης, να συναντηθούν και να γνωριστούν. «Αυτό που αισθάνθηκα στις 11 Δεκεμβρίου όταν έγινε η λήψη, ήταν ακριβώς ίδιο με αυτό που αισθάνομαι όταν απεγκλωβίζουμε κάποιον άνθρωπο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Να σημειωθεί πως η όλη διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη και είναι παρόμοια με τη διαδικασία δωρεάς αιμοπεταλίων όπως επίσης και ότι δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση για τον δότη καθώς όλα τα έξοδα καλύπτονται από το ΚΕΔΜΟΠ.

«Πριν επτά χρόνια ήρθε στην υπηρεσία μου ο σύλλογος Εθελοντών – Αιμοδοτών Κοζάνης «Γέφυρα Ζωής» και δώσαμε όλοι δείγμα σιέλου, χωρίς να γνωρίζουμε τι ακριβώς θα ακολουθήσει σε περίπτωση που βρεθούμε συμβατοί δότες με κάποιον ασθενή. Ένα πρωινό, λοιπόν, δέχομαι τηλέφωνο από το ΚΕΔΜΟΠ, στην αρχή δεν το πίστεψα και συγκεκριμένα ζήτησα να τους καλέσω εγώ, μήπως πρόκειται για κάποια φάρσα. Τελικά δεν ήταν φάρσα, ήταν αληθινό το τηλεφώνημα. Χωρίς δεύτερη σκέψη τους ρώτησα τι χρειάζεται να κάνω και όσο πιο σύντομα γίνεται. Η ενημέρωση, ο συντονισμός και οι οδηγίες ήταν πλήρεις και κατατοπιστικές μέχρι και την τελευταία ημέρα από τους οργανωτές του ΚΕΔΜΟΠ, τους οποίους και ευχαριστώ πάρα πολύ για το θεάρεστο έργο που προσφέρουν. Όταν την πρώτη μέρα επισκέφθηκα το Γ.Ν.Θ. Γεώργιος Παπανικολάου και μπήκα στην πτέρυγα του αιματολογικού τμήματος, σοκαρίστηκα βλέποντας συνανθρώπους μου σκεπτικούς και λυπημένους αναζητώντας θεραπεία, τότε σήκωσα το κεφάλι μου ψηλά και είπα σ’ ευχαριστώ Θεέ μου που με αξίωσες να δώσω ζωή σε έναν συνάνθρωπό μου. Η εικόνα αυτή μου έδωσε περισσότερη δύναμη έτσι ώστε να φτάσω μέχρι και την τελευταία ημέρα της λήψης του μοσχεύματος. Ο προσωπικός χρόνος που αφιέρωσα ήταν ελάχιστος και ήταν μία τόσο απλή και εύκολη διαδικασία, πλήρως ανώδυνη. Θέλω να ευχαριστήσω το νοσηλευτικό προσωπικό του αιματολογικού τμήματος του Γ.Ν.Θ. Γεώργιος Παπανικολάου και ιδιαιτέρως τον κ. Σπυρίδη Νικόλαο για την άψογη και αποτελεσματική συνεργασία καθ’ όλη την διάρκεια της διαδικασίας και εύχομαι να πάνε όλα καλά με τον λήπτη» τόνισε εμφανώς συγκινημένος ο κ. Αβραμίδης και έκλεισε λέγοντας πως πρέπει να υπάρχουν περισσότεροι δότες, να μεγαλώσει η «δεξαμενή» των δοτών και πως πρέπει να μπει στην παιδεία μας.

Ο κ. Κωνσταντίνος Μαυροματίδης, Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού Κοζάνης σημείωσε πως το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκεται πάντα δίπλα στον πολίτη, δίπλα σε κάθε του δύσκολη και κρίσιμη στιγμή, σε κάθε πτυχή της ζωής με κοινωνική προσφορά, αυταπάρνηση και με ηρωισμό. Αυτό συνέβη και λίγα χρόνια πριν όταν «έχτισαν τη γέφυρα» με το σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης Γέφυρα Ζωής, εντός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κοζάνης, όπου όλοι οι πυροσβέστες ανταποκρίθηκαν στην προσφορά βοήθειας.

«Οι πυροσβέστες μας μέσα από την κοινωνική τους συνεισφορά γίνονται καλύτεροι άνθρωποι, καλύτεροι πολίτες, αφήνοντας στην άκρη το εγώ και συνεχίζοντας μόνο με το εμείς» τόνισε ο κ. Μαυροματίδης και συνέχισε λέγοντας πως η προσφορά του Πυροσβεστικού Σώματος ενέχει πέραν της ψυχολογικής και σωματικής υπέρβασης και κατάθεση ψυχής, η οποία πραγματώνεται στην ικανοποίηση της παροχής βοήθειας και της συμβολής στο κοινό καλό, σε κάθε περίσταση.

Οι πυροσβέστες είναι άνθρωποι που υπηρετούν έχοντας ως βασική αρχή τον ανθρωπισμό και συνδέουν το όνομά τους με την αλληλεγγύη στην πράξη. Προσφέρουν απλόχερα βοήθεια διαθέτοντας μεγαλείο ψυχής κι ένα αστείρευτο απόθεμα αγάπης για το συνάνθρωπο.

Ο κ. Μαυροματίδης ολοκλήρωσε λέγοντας πως «δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από αυτό που μπορεί να βιώνει ο άνθρωπος όταν ξέρει πως έχει βοηθήσει έναν συνάνθρωπο του. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη συγκίνηση από το χαμόγελο που βλέπει στο πρόσωπο ενός συνανθρώπου του. Δεν υπάρχει τίποτε ομορφότερο από τη χαρά που νιώθει κανείς, όταν προσφέρει βοήθεια σ’ αυτούς που τον χρειάζονται. Η αλληλεγγύη και προσφορά που εκδηλώθηκαν και ξεκίνησαν 7 χρόνια πριν, έχουν βρει το δρόμο τους και είναι εδώ πιο ζωντανές από ποτέ. Η δωρεά μοσχεύματος είναι όλα τα συναισθήματα σε ένα και μια υπέρτατη πράξη προσφοράς που δεν αποτιμάται με αριθμούς αλλά μόνο με αισθήματα. Γιατί, όπως έγραφε και ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης, ο κόσμος μόνον όταν τον μοιράζεσαι υπάρχει..».

Παρούσα ήταν και η κα. Δέσποινα Βασιλειάδου, η οποία έχει βρεθεί επίσης συμβατή δότρια μυελού των οστών για έναν ασθενή του εξωτερικού και θέλησε να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες για τη διαδικασία και να συνομιλήσει με τον κ. Αβραμίδη, ο οποίος έλυσε με μεγάλη χαρά τις απορίες της και «έδιωξε» οποιοδήποτε ίχνος φόβου ή άγχους μπορεί να είχε. Η ίδια μιλώντας για τα συναισθήματα της και τη μέχρι τώρα εμπειρία της, ανέφερε πως είχε δώσει δείγμα σιέλου πριν 10 – 12 χρόνια και βρέθηκε συμβατή δότρια στα μέσα Νοεμβρίου, όταν και της ήρθε το σχετικό μήνυμα από τον σύλλογο «Χάρισε Ζωή», ενώ θα δώσει μυελό των οστών στις 12 Φεβρουαρίου.

Και η ίδια εμφανώς συγκινημένη, μιλώντας για τα συναισθήματα της όταν δέχθηκε το πρώτο τηλεφώνημα, ανέφερε χαρακτηριστικά «πάγωσα, φοβήθηκα και μετά ένιωσα δέος και ευχαρίστησα το Θεό που με αξίωσε να κάνω αυτό το τεράστιο δώρο σε έναν συνάνθρωπο μου».

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση