Χάθηκαν τα Χριστούγεννα να μην χαθεί και το Πάσχα, του Πάρι Κουκουλόπουλου

3 Min Read
Η απόγνωση του εμπορικού κυρίως κόσμου της περιοχής για το καθολικό απαγορευτικό εκφράστηκε ποικιλότροπα τις τελευταίες μέρες όπως ήταν εύλογο και αναμενόμενο.
Η απαίτηση για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας από την κυβέρνηση με την ίδια αποφασιστικότητα που αυτή επέδειξε δυο φορές στην περιοχή είναι κοινός τόπος όλων.
Είναι κρίσιμο αυτή τη στιγμή να δράσουμε όλοι μαζί σαν ένας άνθρωπος και να κινηθούμε στην ίδια κατεύθυνση, είναι καθοριστικό εδώ που έφτασαν τα πράγματα.
Η κινητικότητα για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης είναι θετική, η λογική όμως λέει ότι δεν πρέπει να βιαστούμε. Από τη μια γιατί η χώρα βρίσκεται ακόμα σε lockdown και για την ώρα ισχύουν τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί για όλους, άρα και για εμάς. Από την άλλη γιατί τα επιπλέον μέτρα που πρέπει να επιδιώξουμε έχει σημασία να είναι στοχευμένα και να ανταποκρίνονται στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία της τοπικής οικονομίας. Αξίζει να δοθεί ελάχιστος χρόνος για διαβούλευση και συντονισμό έτσι ώστε να διατυπωθεί μια λίστα μέτρων με την κοινή απαίτηση να εφαρμοστεί.
Η κοινή και μεγάλη διεκδίκηση που μας ταιριάζει τούτη την ώρα είναι η απαίτηση θωράκισης της περιοχής με τον εμβολιασμό, σε όλες δηλαδή τις παρτίδες εμβολίων που διανέμονται στη χώρα στην ΠΕ Κοζάνης να προωθούνται πολύ περισσότερα τεμάχια από όσα αναλογούν στον πληθυσμό μας. Έκανα αυτή την πρόταση σε τηλεοπτική συνέντευξη πριν πέντε ημέρες και σήμερα βλέπω να προτείνεται και από καθηγητή του ΑΠΘ με κριτήριο τη μεγάλη διασπορά του ιού στην περιοχή. Αυτή είναι και η προσέγγιση του Ιατρικού μας Συλλόγου που από την αρχή της πανδημίας έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της.
Σίγουρα οι συνέπειες του έγκαιρου εμβολιασμού στη δημόσια υγεία είναι πολύ σημαντικές εξίσου όμως σημαντικό είναι και το γεγονός ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει την επανεκκίνηση της πραγματικής μας οικονομίας πολύ νωρίτερα σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα.
Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε και ισχύουν αυτή τη στιγμή στη χώρα προς τα τέλη Απριλίου θα έχει αποκτήσει ανοσία το 15% του πληθυσμού ενώ ο επιθυμητός στόχος κατά τους επιστήμονες είναι το 60%. Οι ρεαλιστικές εκτιμήσεις επίτευξης του ευκταίου φτάνουν μέχρι το Σεπτέμβριο και οι πιο συγκρατημένες ακόμα πιο πίσω.
Η πρόκληση του έγκαιρου εμβολιασμού είναι μεγάλη γιατί θα επιτρέψει την επιστροφή στην κανονικότητα όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και πολλών άλλων πολύτιμων λειτουργιών και δραστηριοτήτων, από τη λειτουργία των σχολείων και τις λατρευτικές μας ανάγκες μέχρι την τόσο ζωτική συναναστροφή μας, το αντάμωμα μας.
Χάθηκαν τα Χριστούγεννα να μη χαθεί και το Πάσχα.

 

Μοιραστείτε την είδηση