Χατζημαρκάκης, CEO Hydrogen Europe: Αν περιμένουμε, θα το χάσουμε το τρένο

6 Min Read

Συμφέροντα πολεμούν το υδρογόνο λέει σε αποκλειστική συνέντευξή του στο «Χ»

Του Σωκράτη Μουτίδη ([email protected])

Είναι το υδρογόνο το next big thing; Η λύση, δηλαδή, της επόμενης μέρας που θα ικανοποιήσει μακροπρόθεσμα τα ενεργειακά σχέδια της Ευρώπης και της Ελλάδας; Ναι, με μεγάλη σιγουριά, λέει ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, διευθύνων σύμβουλος του ευρωπαϊκού συνδέσμου Hydrogen Europe που βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Κοζάνη για το συνέδριο καινοτομίας που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Ο κ. Χατζημαρκάκης, γνωστός από την προηγούμενη θητεία του στην Ευρωβουλή, εκπροσωπώντας το γερμανικό οικολογικό δημοκρατικό κόμμα, έχει αναπτύξει στενή σχέση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη. Μάλιστα, με τον Περιφερειάρχη συνεργάστηκε στην περίπτωση του περιβόητου «Λευκού Δράκου», ενός έργου πολλών εκατομμυρίων που προτάθηκε για να ενταχθεί στα έργα κοινού ενδιαφέροντος (ICPEI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά τελικά έμεινε «εκτός νυμφώνος», δηλαδή εκτός χρηματοδότησης την τελευταία στιγμή.

Ο κ. Χατζημαρκάκης υποστηρίζει ότι το White Dragon «φούσκωσε» και τώρα πρέπει να το «ξεφουσκώσουμε», ενώ είναι ώρα μετά τις εκλογές να παρουσιαστεί μια καινούργια πρόταση κοινού ενδιαφέροντος (ICPEI), ένα μεγαλύτερο Green Hippo (το έργο της Advent ύψους 782 εκ. που θα χρηματοδοτηθεί) ή ένα μικρότερο White Dragon.

«Το υδρογόνο ήταν κάτι που ανέκαθεν ξέραμε ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο, αλλά μετά βρήκαμε το φθηνό πετρέλαιο που διήρκεσε για 120 χρόνια. Τώρα πρέπει να πάμε σε κυκλικές λύσεις» επιμένει ο κ. Χατζημαρκάκης.

Θέτει πολύ ψηλά στην ατζέντα την ανάγκη της αλλαγής. «Η περιοχή περνάει μια μεγάλη, μια σπάνια μετάβαση, παρόμοια με αυτή που πέρασε η Γερμανία όταν ήρθε η ατμομηχανή. Αυτοί που ήταν κατά, ήταν οι αμαξάδες, που θεωρούσαν ότι θα χάσουν τις δουλειές τους. Ο κόσμος δεν θέλει αλλαγές. Εδώ λέμε κάλλιο να πεθάνουμε από καρκίνο λόγω λιγνίτη, παρά να αλλάξουμε. Αυτό είναι κατανοητό και το ξέρουμε. Αλλά τι θα πω στα εγγόνια μου μια μέρα; Έπρεπε να προστατεύσουμε το λιγνίτη, γι’ αυτό τώρα έχουμε 50 βαθμούς Κελσίου; Πρέπει να αναλογιζόμαστε και την ευθύνη που έχουμε. Να πάρουμε τον κόσμο από το χέρι και να κάνουμε κατανοητές αυτές τις τεχνολογίες για τις επόμενες γενιές» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο CEO της Hydrogen Europe πιστεύει ότι η λύση είναι στο «φρέσκο» χρήμα που θα έρθει από τις αγορές και αυτό που χρειαζόμαστε είναι επενδύσεις, όπως πχ. της Advent, “Αν περιμένουμε, θα το χάσουμε το τρένο. Αν πούμε του κ. Γρηγορίου, είμαστε έτοιμοι σε θέλουμε, τότε θα έρθει. Αν του πούμε δεν είμαστε έτοιμοι φοβόμαστε, δεν θα έρθει” λέει ο κ. Χατζημαρκάκης, που επισημαίνει ότι χρειάζεται σε όλα αυτά ενθάρρυνση, υποστηρικτές και συμμάχους.

Ποιοι είναι οι σύμμαχοι, λοιπόν, ρωτάμε τον κ. Χατζημαρκάκη. «Μίλησα με τον πρωθυπουργό που το στηρίζει, αλλά έχει γύρω του κι άλλους» λέει με νόημα και συμπληρώνει ότι «ειδικά στις περιφέρειες και στους επενδυτές έχουμε ετοιμότητα. Αλλά θέλουν το πλαίσιο και την εξασφάλιση αν υπάρχει συνέχεια».

«Άρα το σημαντικότερο εδώ, είναι να υποστηρίξουμε τον Περιφερειάρχη που το θέλει, γιατί κι αυτός (ο Κασαπίδης) όταν πάει στην Αθήνα «τρώει ξύλο» (εννοώντας άλλα συμφέροντα που πιέζουν προς άλλες κατευθύνσεις). Άρα χρειάζομαι μια πίεση από κάτω, από άλλες Περιφέρειες δηλαδή και ταυτόχρονα και από πάνω» λέει ο Χατζημαρκάκης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να τα υπενθυμίζουμε αυτά στον κ. Μητσοτάκη γιατί καμιά φορά το ξεχνάει. «Κι εδώ στην Κοζάνη έχουμε αντιπάλους που θέλουν μπαταρίες, που θέλουν λιγνίτη. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αν έχει ένα καλό σχέδιο ο Περιφερειάρχης θα πρέπει να προχωρήσουμε. Όποιος έρθει τώρα εδώ, θα δει μια δυναμική που δημιουργείται. Εγώ ενθουσιάστηκα σήμερα εδώ από το επίπεδο συνεργασίας και ποιότητας στο εργατικό δυναμικό» συνεχίζει.

Αντίστοιχα άλλα παραδείγματα έχουμε στην Ευρώπη;

«Η Δυτική Μακεδονία δεν είναι η πρώτη που εντάχθηκε στο Hydrogen Europe. Είναι και η Asturias (περιφέρεια της Ισπανίας), όπου έχουν χάσει πολλές θέσεις εργασίας» απαντάει και επισημαίνει ότι η Ελλάδα μαζί με την Πορτογαλία είναι οι δύο χώρες της ΕΕ που διαθέτουν τόσο υψηλούς πόρους στην παραγωγή ενέργειας μέσω του ήλιου και του ανέμου.

Ο κ. Χατζημαρκάκης βλέπει πολλές δυνατότητες στο υδρογόνο και στην ηλεκτρόλυση, την οποία χαρακτηρίζει ελκυστική βιομηχανία και υπενθυμίζει το σχέδιο που παρουσίασε στον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της ΕΕ και αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Συμφωνία Φρανς Τίμμερμανς πριν από τρία χρόνια όταν ο κορωνοϊός κόντεψε να βάλει «ταφόπλακα» στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. «Αυτό που παρουσιάζω συνδέει τη βιομηχανική με την πράσινη ανάπτυξη, φτιάχνοντας θέσεις εργασίας» λέει ο κ. Χατζημαρκάκης.

Εμφανίζεται πολύ σίγουρος για την εξέλιξη που θα έχει το υδρογόνο τα επόμενα χρόνια, θεωρώντας τις νέες αυτές τεχνολογίες ώριμες και καλεί τον κόσμο να μην τις φοβάται.

Φαίνεται, μάλιστα, ότι η σχέση του είναι καρμική, καθώς, όπως μας είπε «στα 16 διάβασα το βιβλίο «Στην αρχή ήταν το υδρογόνο και από τότε άρχισα να ενδιαφέρομαι».

Σωκράτης Μουτίδηςwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση