Χειρόφρενο στην διαχείριση των απορριμμάτων της Κατερίνης από τη ΔΙΑΔΥΜΑ, έβαλε η έκτακτη Γενική Συνέλευση της επιχείρησης. Με οριακή πλειοψηφία, αποδέχτηκε την πρόταση του Δημάρχου Γρεβωνών Γιώργου Δασταμάνη, για αναβολή της συζήτησης, γεγονός που μάλλον θα έχει ως αποτέλεσμα, η διαφαινόμενη συμφωνία μεταξύ Δήμου Κατερίνης και ΔΙΑΔΥΜΑ να μην προχωρήσει, μιας και θα υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και αναγκαστικά θα πρέπει να υπάρξει λύση για τα απορρίμματά της γειτονικής περιοχής, με κάποιο άλλο τρόπο.
Για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα αυτό όμως, προηγήθηκε μια θυελλώδης συνεδρίαση, με τους Δημάρχους Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη και Άργους Ορεστικού Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου, να θέτουν με την έναρξη συνεδρίασης, θέμα για το αν αυτή τη στιγμή η διαχείριση των απορριμμάτων της Βέροιας είναι εντός σύμβασης και αν η παράταση μέχρι το τέλος του 2016 έπρεπε να εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση. Απο πλευράς ΔΙΑΔΥΜΑ ο Δ/νων Σύμβουλος Δημοσθένης Μαυρίδης υποστήριξε πως υπήρξε η προβλεπόμενη παράταση και πως σε λίγους μήνες θα γίνει ΓΣ για τη συμφωνία για τα επόμενα έτη.
Ακολούθησε η εισήγηση του Προέδρου της ΔΙΑΔΥΜΑ και Δημάρχου Βοίου Δημήτρη Λαμπρόπουλου , ο οποίος ζήτησε την αποδοχή της πρότασης συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο Κατερίνης και τη ΔΙΑΔΥΜΑ.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικα «το ζήτημα έχει εξεταστεί τόσο από περιβαλλοντικής όσο και από τεχνικής άποψης και δεν φαίνεται να παρουσιάζει προβλήματα αφού υπάρχει διαθέσιμος κατάλληλος χώρο στο Γ’ κύτταρο.
Επιπλέον η έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων μειώνει τις ποσότητες προς ταφή ανεπεξέργαστων απορριμμάτων με αποτέλεσμα οι συνολικές ποσότητες προς ταφή μαζί με τα απορρίμματα της Κατερίνης να είναι πολύ μικρότερες από αυτές που θάβονται μέχρι σήμερα.
Τα παραπάνω βέβαια έχουν και ένα οικονομικό αντικείμενο καθώς θα δημιουργήσουν έσοδα για την εταιτεία για την αξιοποίηση των οποίων θα γίνει αναφορά από τον Γενικό Δ/ντή».
Σύμφωνα με τα στοιχεία για τα 2 χρόνια διαχείρισης των απορριμμάτων (60.000 τόνοι) της Κατερίνης η ΔΙΑΔΥΜΑ θα εισέπραττε 1,5εκ. ευρώ.
Τα χρήματα αυτά αξιοποιούταν ως εξής:
– Υποχρεώσεις για ΦΠΑ έργων ΕΣΠΑ 2007-2013: 572.571 ευρω
– Προμήθειες εξοπλισμού κάδων ανακύκλωσης για όλους τους Δήμους της ΠΔΜ: 427.429 ευρώ
– Εξοπλισμός διαχείρισης απορριμμάτων στο Δ. Κοζάνης και στο Δ. Εορδαίας: 200.000 ευρώ (50% ο κάθε Δήμος)
– Αγορά κτιρίου για τη στέγαση της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ: 300.000 ευρώ.
Η τιμή ανά τόνο απορριμμάτων, που θα πλήρωνε ο Δήμος Κατερίνης θα ήταν 31,5ευρώ.
Αυτό ήταν και το σημείο, που προξένησε τις μεγαλύτερες τριβές, καθώς είναι χαμηλότερο από τα 34ευρώ/τόνο, που πληρώνουν οι Δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας στη ΔΙΑΔΥΜΑ.
Την αντίθεση τους εξέφρασν και πάλι οι Δήμαρχοι Εορδαίας, Άργους Ορεστικού λέγοντας πως μια τέτοια πρόταση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ενώ ο κ. Ζαμανίδης πρόσθεσε πως «δεν θα γίνουμε χαβούζα».
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα, που προέκυψε όμως είναι το τι θα γίνει όταν θα λειτουργήσει το ΣΔΙΤ. Βάσει συμφωνίας το κόστος για τους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας θα φτάσει περίπου στα 67ευρώ/ τόνο από 34, που είναι σήμερα. Αυτό είχε ένα σκεπτικό μιας και η περιοχή δεν θα επιβαρυνόταν το λεγόμενο τέλος ταφής, που θα επιβληθεί στις περιοχές, που δεν έχουν ολοκληρωμένη διαχείριση.
Το συγκεκριμένο τέλος παίρνει διαρκώς παρατάσεις για την εφαρμογή του και αυτό έχει ως συνέπεια η Δυτική Μακεδονία, που είναι πρωτοπόρα στη διαχείριση απορριμμάτων, να είναι και αυτή, που θα επιβαρύνεται οικονομικά περισσότερα.
«Να απαιτήσουμε με οργανωμένο τρόπο να εφαρμοστεί το τέλος ταφής» ζήτησε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης με άλλους Δημάρχους να συμπληρώνουν πως σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα μεταφέρουν απορρίμματα στο ΣΔΙΤ.
Μετά από όλα αυτά και πριν τεθεί η συμφωνία με το Δήμο Κατερίνης σε ψηφοφορία, ο Δήμαρχος Γρεβενών, ζήτησε την αναβολή της λήψης απόφασης, κάτι που έγινε με οριακή πλειοψηφία αποδεκτό.