Χωρίς απώλειες «κλείνει» το ΠΕΠ 2014-2020

6 Min Read

Στα χαμηλά σε απορροφητικότητα η Δυτική Μακεδονία σε απόλυτους αριθμούς

Στο 85% της απορρόφησης πόρων του προγράμματος ΠΕΠ της περιόδου 2014 – 2020, το οποίο κλείνει στις 31 Δεκεμβρίου 2023, βρίσκεται σήμερα η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο να εκτιμά πως στην εκπνοή του έτους η απορρόφηση θα φτάσει το 100% και δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους πόρους του προγράμματος. Ο κ. Σκάλκος βρέθηκε την Τρίτη στην Κοζάνη και είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη και τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας. Στο πρόγραμμά του εντάσσονται και συναντήσεις με τους μεγάλους δικαιούχους όπως τον Δήμο Κοζάνης, την ΔΕΠΑ και την ΕΓΝΑΤΙΑ.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Συγκριτικά με τις άλλες περιφέρειες της χώρας η Δυτική Μακεδονία σε απόλυτους αριθμούς είναι ουραγός. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως το Ιούλιο του 2019 η απορρόφηση του προγράμματος ήταν μόλις στο 17% και πέρυσι λίγο υψηλότερα. Τα καμπανάκια που χτύπησε η Γενική Γραμματεία του ΕΣΠΑ κινητοποίησαν τους δικαιούχους και το πρόγραμμα (περίοδος 2014 – 2020) κλείνει χωρίς ουσιαστικές «απώλειες» για την περιοχή. Μεγάλο «αγκάθι» όπως αποδεικνύεται στην πράξη είναι οι δικαιούχοι, οι οποίοι δεν μπορούν «τρέξουν» μελέτες είτε λόγω έλλειψης στελεχιακού δυναμικού, είτε λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών που καθυστερούν σημαντικά την πορεία υλοποίησης, είτε λόγω αδιαφορίας.

Σκάλκος: Δεν χάνεται ούτε ένα ευρώ από το ΠΕΠ στην Δυτική Μακεδονία

Την ανάγκη μεγάλης χρηματοδοτικής ενίσχυσης της Δυτικής Μακεδονίας λόγω απολιγνιτοποίησης, εξήρε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο οποίος το μεσημέρι της Τρίτης βρέθηκε στην Κοζάνη με αφορμή το κλείσιμο του προγράμματος ΠΕΠ 2014-2020 που ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Ο κ. Σκάλκος συναντήθηκε με τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και ενημερώθηκε για την απορρόφηση και τις μελέτες καθώς και τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί με στόχο την επίλυσή τους για τα επόμενα προγράμματα.

Σύμφωνα με τον κ. Σκάλκο, σήμερα το πρόγραμμα παρουσιάζει απορροφητικότητα της τάξεως του 85%. Ο ίδιος ανέφερε πως τον Ιούλιο του 2019 η απορροφητικότητα ήταν μόλις στο 17% και πέρυσι έφτασε σχεδόν στο 50% και εντός ενός χρόνου έγινε μεγάλη προσπάθεια για να επιτευχθεί αυτό το ποσοστό.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος

«Σήμερα μπορώ να σας διαβεβαιώσω με μεγάλη ασφάλεια ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας και ότι από πέρυσι που χτυπήσαμε καμπανάκια στους δικαιούχους τα πράγματα άλλαξαν. Μέσα από μια σειρά διαχειριστικών ενεργειών έχει καταστεί εφικτό το πρόγραμμα να κλείσει με ασφάλεια και με επιτυχία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκάλκος.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως καθημερινά προστίθενται δαπάνες για να φτάσει στις 31 Δεκεμβρίου στο 100%, εξαίροντας την προσπάθεια της Περιφέρειας και της Ειδικής Υπηρεσίας να τρέξουν τον τελευταίο χρόνο πολύ περισσότερο από κάθε άλλη περιφέρεια για να καλύψουν τον χαμένο δρόμο.

«Θεωρούμε ότι τα προγράμματα ΠΕΠ πρέπει να έχουν αυξημένη χρηματοδοτική ενίσχυση γιατί αφορούν έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Έργα σαν την σήραγγα της Κλεισούρας που ολοκληρώνεται το 2026, τη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Κοζάνης και το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτίρια της Περιφέρειας» πρόσθεσε.

Το μεγάλο «αγκάθι» της χαμηλής απορροφητικότητας στην έναρξη του προγράμματος εξακολουθούν να είναι οι δικαιούχοι (δήμοι κλπ), οι οποίοι είτε λόγω υποστελέχωσης, είτε λόγω γραφειοκρατίας, είτε λόγω αδυναμίας εκπόνησης μελετών αλλά και αδιαφορίας σε ορισμένες περιπτώσεις, προκαλούν «αρρυθμίες» με αποτέλεσμα λίγο πριν την λήξη κάθε περιόδου να αναγκάζονται να τρέξουν για να καλύψουν το χαμένο έδαφος.

«Είναι ένα πραγματικά μεγάλο ζήτημα αυτό και χρειάζεται να χτυπάμε καμπανάκια στους δικαιούχους. Ωστόσο τα τελευταία δύο χρόνιά έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών για να ενισχύσουμε την διαχειριστική επάρκεια των δικαιούχων με στόχο να μπορέσουν να ανταποκρίνονται στην ανάγκη να ωριμάσουν γρήγορα τις μελέτες, να τρέχουν για αδειοδοτήσεις κ.α. Πρόκειται για ένα σύστημα που απαιτεί και καλύτερο συντονισμό αλλά και θεσμικές αλλαγές και νομοθετήματα. Με την μορφή της τεχνικής βοήθειας, δίνουμε στους αδύναμους δικαιούχους την ευκαιρία να πετύχουν κάτι καλύτερο μιας και το πρόγραμμα της τεχνικής βοήθειας είναι 100 εκατομμύρια ευρώ» ανέφερε ο κ. Σκάλκος απαντώντας σε ερώτηση του «Χ».

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος (αριστερά) και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης (δεξιά)

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα ΕΣΠΑ για την στήριξη και την βοήθεια του στο επιτυχημένο κλείσιμο του προγράμματος ΠΕΠ 2014-2020 και επεσήμανε ότι η προσπάθεια που έγινε από τις υπηρεσίες τον τελευταίο χρόνο ήταν πολύ μεγάλη και το αποτέλεσμα δικαιώνει. «Παραλάβαμε το πρόγραμμα σαν ουραγοί τον Ιούλιο 2019 και σήμερα δεν θα έχουμε καμία απώλεια πόρων χάριν στην επίπονη και εργώδη προσπάθεια» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κασαπίδης.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση