Χωρίς δρομολόγια το ΚΤΕΛ Αστικών σήμερα

4 Min Read

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ¨αδιάλλακτη στάση του Δήμου Κοζάνης¨

Για πρώτη φορά στα χρονικά και συγκεκριμένα μετά από 61 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, το ΚΤΕΛ Αστικών Κοζάνης δεν θα εκτελέσει σήμερα τα προγραμματισμένα του δρομολόγια «σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της αδιάλλακτης συμπεριφοράς του Δήμου Κοζάνης ενόψει της εκτέλεσης του έργου της ανάπλασης της Πλατείας Λασσάνη και της επίδρασής του στην εκτέλεση των δρομολογίων της Εταιρίας μας», όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του.

«Η Εταιρία μας εδώ και πολλά χρονιά προσπαθεί να βρει λύση στην χωρίς καμία προετοιμασία και κανέναν προγραμματισμό «έξωσή» της από την Πλατεία Λασσάνη, ωστόσο αντιμετωπίζεται με αδιαφορία και έλλειψη ειλικρινούς διάθεσης για διάλογο. Αποκορύφωμα αυτής της συμπεριφοράς είναι η προσπάθεια του Δήμου Κοζάνης να απομακρυνθεί εν κρυπτώ και παραβύστω η αφετηρία των λεωφορείων μας από την σημερινή θέση της επί της Πλατείας Λασσάνη. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε κληθεί να παραστούμε σε κάποια συνεδρίαση, οι συναντήσεις έχουν ενημερωτικό προς εμάς χαρακτήρα για ήδη ειλημμένες αποφάσεις και οι ανάγκες 25.000 δημοτών των δημοτικών κοινοτήτων αγνοούνται επιδεικτικά, από αυτούς που έχουν εκλεγεί για να υπηρετούν τις ανάγκες τους» λέει η ανακοίνωση.

Όπως σημειώνεται η κινητοποίησή αυτή είναι το έσχατο μέσο προκειμένου να προλάβουμε παράνομες ενέργειες σε βάρος της Εταιρίας μας και να αποτρέψουμε την περιθωριοποίηση του μόνου μέσου μαζικής μεταφοράς της πόλης μας, που μέχρι σήμερα εξυπηρετεί χιλιάδες επιβάτες.

«Ζητάμε προκαταβολικά συγνώμη από το επιβατικό κοινό για την ταλαιπωρία» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΤΕΛ Αστικών.

Η απάντηση του Δήμου Κοζάνης

Η δημοκρατική υπόσταση του Δήμου Κοζανης δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Επιβεβαιώνεται άλλωστε από τη λειτουργία του οργάνου διοίκησής του, του Δημοτικού Συμβουλίου. Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται σε δημόσιες συνεδριάσεις, αφότου ακουστούν οι απόψεις όλων των εμπλεκομένων πλευρών.

Κατά τον ίδιο τρόπο, στην αυριανή συνεδρίαση του Δ.Σ. Κοζάνης θα τεθούν υπό συζήτηση οι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της εκτέλεσης του έργου ανάπλασης της Πλατείας Λασσάνη, που αφορούν την περίοδο κατασκευής του έργου.

Αυτή η διαδικασία, όπως και όλες οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί δημόσια και  θα είναι «ανοιχτή» για όλους τους πολίτες. Δεν θα υλοποιηθεί  «εν κρυπτώ και παραβύστω» όπως τα Κ.Τ.Ε.Λ. Αστικών Γραμμών Κοζάνης Α.Ε. θέλουν σκόπιμα (;) να αναφέρουν.

Σημειώνεται, ότι η εγκεκριμένη μελέτη από το Δ.Σ. Κοζάνης με την τελική  μορφή της ανάπλασης της Πλατείας Λασσάνη, που υποβλήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για ένταξη στο ΕΣΠΑ, δεν περιλαμβάνει τα αστικά με τη σημερινή τους μορφή στην οδό Ερμού.  Επίσης, υπενθυμίζεται, ότι η ανάπλαση της Πλατείας Λασσάνη αποτελεί στόχο εδώ και μία δεκαετία, με το αίτημα των κατοίκων να είναι πάγιο.

Οι παραπάνω λεπτομέρειες είναι γνωστές στην εταιρεία Κ.Τ.Ε.Λ. Αστικών Γραμμών Κοζάνης Α.Ε., με την ίδια να υποβάλλει ενστάσεις επί των αποφάσεων, οι οποίες τελικά απορρίφθηκαν από την αρμόδια αρχή.

Ακόμη επισημαίνεται, ότι οι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι απολύτως σύμφωνες με τις χωροθετικές επιλογές της συνολικής ανάπλασης του ΟΣΕ, στο πλαίσιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ). Βασική μέριμνα του Δήμου Κοζάνης αποτελεί η ομαλή λειτουργία της πόλης από πλευράς κυκλοφοριακών συνθήκων, αλλά και η εξυπηρέτηση των δημοτών που μετακινούνται με τα αστικά. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, ακόμα και την περίοδο κατασκευής του έργου, τα αστικά θα εξυπηρετούν τους πολίτες για επιβίβαση και αποβίβαση, δίπλα στην πλατεία Λασσάνη.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Δήμος Κοζάνης υπήρξε διαχρονικά συμπαραστάτης και αρωγός του έργου των ΚΤΕΛ Αστικών, έχοντας μια μακρόχρονη σύμβαση παροχής συγκοινωνιακού έργου, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη βιωσιμότητα τους.

Μοιραστείτε την είδηση