Χωρίς καμία υποστήριξη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων- Δικηγορικός και Ιατρικός Σύλλογος, Δήμος και Περιφερειακή αρχή προσπαθούν να στηρίξουν το έργο της 

5 Min Read

Κλειστή παραμένει μετά από εννιά χρόνια η Στέγη Ανηλίκων Κοζάνης, αφού το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν χρηματοδοτεί την λειτουργία της. Το διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Κοζάνης, υπό την ευθύνη της οποίας βρίσκεται η Στέγη, αδυνατεί να υποστηρίξει τις βασικές λειτουργίες τόσο της Εταιρείας, όσο και της Στέγης.
Η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, του οποίου προεδρεύει δικαστικός λειτουργός και αποτελείται από ανθρώπους που χαρακτηρίζονται από την κοινωνική τους ευαισθησία και προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους.
Το τωρινό διοικητικό συμβούλιο αποτελούν οι: Μαρία Πετρίδου, Εφέτης του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας, Πρόεδρος, Αικατερίνη Λιάνα, Παιδίατρος του Μαμάτσειου Νοσοκομείου, Αντιπρόεδρος, Φωτεινή Καγιόγλου, Δικηγόρος, Γενική Γραμματέας, Αγάπη Αλτίνη, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Ταμίας, Αναστασία Πάτσιου, Κοινωνιολόγος, Kαθηγήτρια του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης, μέλος, Παναγιώτης Σαββουλίδης, Επιμελητής Ανηλίκων Κοζάνης, μέλος και Νίκος Τσακμάκης, Κοινωνικός Λειτουργός στο Κέντρο Πρόληψης από Εξαρτησιογόνες Ουσίες Π.Ε. Κοζάνης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», μέλος.
Το τωρινό διοικητικό συμβούλιο ορίστηκε το Σεπτέμβριο του 2017. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τον Φεβρουάριο του 2019, είχε εγκρίνει και αναρτήσει στη «Διαύγεια» τον προϋπολογισμό της Εταιρείας, αλλά τα χρήματα δεν πιστώθηκαν ποτέ, με αποτέλεσμα οι ανάγκες να «τρέχουν» και να μην μπορούν να καλυφθούν.
Το έργο της Εταιρείας
Το πολύτιμο και σπουδαίο έργο που αναλαμβάνει κάθε Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων έχει να κάνει με την στήριξη των νέων που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Η υποστήριξη των εφήβων, μέσα από παρεμβάσεις στα σχολεία, αλλά και η λειτουργία της Στέγης Ανηλίκων είναι το πεδίο δράσης της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Κοζάνης, τα μέλη της οποίας κάνουν ό,τι μπορούν, όπως δηλώνει η γραμματέας της και δικηγόρος Δρ. Φωτεινή Καγιόγλου, αλλά «χτυπούν στον τοίχο» της μη χρηματοδότησης.

Όπως λέει η κ. Καγιόγλου σύντομα πρόκειται να κατατεθεί νέος προϋπολογισμός, ο οποίος, εφόσον εγκριθεί και γίνει η πίστωση των χρημάτων θα βοηθήσει στην υποστήριξη των ενημερωτικών δράσεων και παρεμβάσεων, αλλά και στη λειτουργία της Στέγης.
Σύμφωνα με την αποτύπωση των αναγκών του κτιρίου, μελέτη που έγινε δωρεάν από την Περιφέρεια, θα απαιτηθούν περίπου 100.000 ευρώ για να ξαναλειτουργήσει η Στέγη και να υποδεχτεί ανηλίκους. Επίσης, εφόσον οι εξελίξεις είναι θετικές, θα μπορέσει να υποστηριχθεί τουλάχιστον η λειτουργία της Στέγης για διημέρευση.

- Advertisement -

Χωρίς προσωπικό η Εταιρεία
Μετά την επανασύσταση της Εταιρείας πριν δύο χρόνια είχε προσληφθεί ειδικό επιστημονικό προσωπικό (κοινωνιολόγος, κοινωνικός λειτουργός και ψυχολόγος), μέσω ΕΣΠΑ, για την προώθηση των στόχων της εταιρείας. Δυστυχώς, σήμερα και λόγω της παντελούς έλλειψης πόρων και των συνακόλουθων λογιστικών προβλημάτων, απασχολείται μόνο μια κοινωνιολόγος.
Προς το παρόν, το δραστήριο διοικητικό συμβούλιο και υπό τους οικονομικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζει, διοργανώνει δράσεις ενημέρωσης για το ευρύ κοινό και τα σχολεία.

Ημερίδα με θέμα «Εφηβεία και Αλκοόλ» με την υποστήριξη Ιατρικού, Δικηγορικού Συλλόγου και Δήμου Κοζάνης
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η σημερινή εκδήλωση με θέμα «Εφηβεία και αλκοόλ» που θα έχει παρεμβάσεις από γιατρούς, δικηγόρους και εκπαιδευτικούς και απευθύνεται κυρίως στους γονείς των εφήβων και τους εκπαιδευτικούς, με σκοπό να τους κινητοποιήσει. Στον προγραμματισμό της Εταιρείας εντάσσονται δράσεις ενημέρωσης στα σχολεία, αλλά και υπάρξει και συνέχεια με άλλες ημερίδες που αφορούν σε θέματα ανηλίκων.
«Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά κατανάλωσης αλκοόλ σε μικρές ηλικίες. Από έρευνες αναφέρεται ότι η έναρξη κατανάλωσης αλκοόλ στο δυτικό κόσμο είναι τα 11 έτη για τα αγόρια και τα 13 για τα κορίτσια. Γι’ αυτό και σκεφτήκαμε να ξεκινήσουμε μια εκστρατεία ενημέρωσης» λέει η Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Κατερίνα Λιάνα.
Η ημερίδα γίνεται από την αιγίδα του Ιατρικού και του Δικηγορικού Συλλόγου και του Δήμου Κοζάνης.
«Οι εθισμοί μπαίνουν σε νεαρές ηλικίες και εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε τις παρεμβάσεις μας» αναφέρει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χάρης Τσεβεκίδης.
Συναυλία χορωδίας διοργανώνει αύριο Κυριακή ο Δικηγορικός Σύλλογος για την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων
Για τους σκοπούς της Εταιρείας συναυλία Χορωδίας διοργανώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Κοζάνης για την ενίσχυση της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων, αύριο Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 19:30 στην αίθουσα του Κινηματοθεάτρου «Φίλιππος».
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κοζάνης, θέλοντας να στηρίξει το έργο της Εταιρείας και διαχρονικά αρωγός, διοργανώνει την συναυλία, συμβάλλοντας έτσι στους σκοπούς της.

Μοιραστείτε την είδηση