Χωρίς νέους διορισμούς εκπαιδευτικών για την επόμενη χρονιά η Κοζάνη

3 Min Read

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις αρρυθμίες και δυσλειτουργίες που θα προκύψουν από την μη πρόσληψη εκπαιδευτικών στην ΠΕ Κοζάνης κρούει ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Αθανάσιος Κωτούλας. Ο ίδιος, μάλιστα, κάνει λόγο για «μαύρη λίστα» στην οποία μπήκε η περιοχή, αφού για τη σχολική χρονιά 23-24 δεν προβλέπονται νέοι μόνιμοι διορισμοί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επόμενη σχολική χρονιά προβλέπεται δυσοίωνη, καθώς στο τελευταίο ΦΕΚ για το σχολικό έτος 2023-2024, δεν προβλέπεται κανένας μόνιμος διορισμός εκπαιδευτικών σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία της Π.Ε. Κοζάνης. Επίσης, δεν προβλέπεται καμία ίδρυση Τμημάτων Ένταξης (Τ.Ε.) σε σχολικές μονάδες της περιοχής, παρά τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία. Ο κ. Κωτούλας εκτιμά πως αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι η δημιουργία σοβαρών προβλημάτων τόσο στην εκπαίδευση των μαθητών όσο και στις οικογένειές τους, αλλά κυρίως στην εύρυθμη λειτουργία του σχολικού προγράμματος.

«Γίνονται διορισμοί σε ολόκληρη την Ελλάδα και στην Κοζάνη για ολόκληρη την επόμενη σχολική χρονιά δε θα γίνει κανένας. Είμαστε από τους λίγους νομούς που αυτά τα δύο θέματα μας «καίνε» και ταυτόχρονα είμαστε από τους λίγους νομούς που δεν γίνονται μόνιμοι διορισμοί και Τμήματα Ένταξης» σημειώνει ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας. Δεν παραλείπει να υπογραμμίσει πως πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο δεν ενδιαφέρει μόνο την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά ολόκληρη την κοινωνία.

Μια από τις παράπλευρες συνέπειες θα είναι και οι δυσλειτουργίες στα τμήματα ένταξης στις σχολικές δομές που θα έχει αντίκτυπο σε παιδιά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες και χρειάζονται επιπλέον βοήθεια από τους δασκάλους. «Υπάρχουν φοβερές ανάγκες για τη δημιουργία τέτοιων τμημάτων, στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά. Πολλά παιδιά μένουν εκτός της βοήθειας που πρέπει να τους παρασχεθεί. Τα τμήματα ένταξης παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του σχολικού προγράμματος και στους μαθητές» λέει ο κ. Κωτούλας.

Η επόμενη χρονιά για την ΠΕ Κοζάνης, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, προβλέπεται δύσκολη. «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας και οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να δουν το θέμα με περισσότερη ευαισθησία, γιατί η περιοχή δοκιμάζεται από την απολιγνιτοποίηση, η οποία έχει φέρει μαζική φυγή, ακόμα και οικογενειών» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κωτούλας. Μαζί με την εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση, αλλά και την υπογεννητικότητα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση μαθητικού πληθυσμού, «όλα αυτά είναι θέματα τα οποία θα τα βρούμε μπροστά μας, σαν κοινωνία» καταλήγει ο κ. Κωτούλας.

Πρόθεσή του είναι να ενημερώσει φορείς και αυτοδιοίκηση και να ζητήσει απαντήσεις από τους αρμόδιους για όλα αυτά που συμβαίνουν και οδηγούν στο μαρασμό της εκπαίδευσης στην ΠΕ Κοζάνης.

Θένια Βασιλειάδου

Μοιραστείτε την είδηση