Παραδίδεται προς χρήση 13 Ιουλίου με τα έως τώρα δεδομένα
Κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Κορωνίδης ρώτησε για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των εργασιών του έργου «Συντήρηση και Επισκευή του Ειδικού Χώρου Στάθμευσης στην πλατεία Συντάγματος».
Η αρχική προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου είχε οριστεί για τον Μάιο του 2025, όμως, παρά τη λήξη της, το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί και η ανάδοχος ζήτησε παράταση για την ολοκλήρωσή του μέχρι τις 13 Ιουλίου 2025. «Στις 17 Δεκεμβρίου του 2024 ο Δήμαρχος Κοζάνης, παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, του Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών και τον Ανάδοχο του έργου, υπέγραψαν συμβατική δαπάνη για το έργο με αρχικό προϋπολογισμό 96.267 ευρώ το οποίο είχε χρονοδιάγραμμα έξι μήνες από την υπογραφή της σύμβασης».
Ο κ. Κορωνίδης ζήτησε διευκρινίσεις για την καθυστέρηση, θέτοντας το ερώτημα αν προέκυψε κάποιο πρόβλημα με τη μελέτη του προϋπολογισμού του έργου, καθώς και για την ασφαλή παράδοση του πάρκινγκ στην πόλη και την επικείμενη χρήση του από τους δημότες. «Γνωρίζοντας τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η πόλη μας όσον αφορά τις θέσεις στάθμευσης και ενώ έχουν περάσει οι έξι μήνες από την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο, η ερώτηση μου είναι αν προέκυψε κάποιο πρόβλημα με τη μελέτη του προϋπολογισμού του έργου ώστε ο ανάδοχος στις 27 Μάϊου να ζητήσει παράταση έως 13 Ιουλίου και αν τελικά στις 13 Ιουλίου που λήγει η παράταση θα είναι έτοιμο και ασφαλές προς χρήση το πάρκινγκ»
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστας Βόμβας εξήγησε ότι το έργο είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη Δημοτική Αρχή και επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια των πολιτών που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο πάρκινγκ. «Η σύμβαση για την εκτέλεση των εργασιών υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2024 και περιλαμβάνει την αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με στεγανά φωτιστικά νέας τεχνολογίας τύπου Led και χρήση ανιχνευτών κίνησης, αντικατάσταση ενός ηλεκτροκινητήρα του φυγοκεντρικού ανεμιστήρα του δικτύου αεραγωγών με νέο, ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες υλοποίησης των μέτρων και μέσων πυροπροστασίας σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη. Όλες οι εργασίες πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας, όπως η ανίχνευση μονοξειδίου του άνθρακα» είπε ο κ. Βόμβας.
Ωστόσο, η ολοκλήρωση των εργασιών καθυστερεί, καθώς η τοποθέτηση του κινητήρα του ανεμιστήρα, δύο πυροσβεστικών φωλιών και του ηλεκτροπαραγωγικού ζεύγους βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Παρά τις καθυστερήσεις, ο κ. Βόμβας διαβεβαίωσε ότι ο υπόλοιπος χρόνος ολοκλήρωσης εκτιμάται πως απαιτείται μέχρι την επόμενη εβδομάδα, και όλα τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του νέου χρονοδιαγράμματος.
Στη συνέχεια, ο κ. Βόμβας αναφέρθηκε στην ανάγκη έκδοσης πιστοποιητικού πυρασφάλειας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κοζάνης για την έκδοση άδειας λειτουργίας του πάρκινγκ. «Το τελευταίο πιστοποιητικό πυροπροστασίας που εκδόθηκε για το πάρκινγκ είναι από τις 18 Μαρτίου 2011 και ισχύει μέχρι τις 17 Μαρτίου 2012», εξήγησε, προσθέτοντας ότι αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η λειτουργία του πάρκινγκ καθυστερεί.
Ο κ. Βόμβας αναφέρθηκε στην ιστορικό του πάρκινγκ, σημειώνοντας ότι στις 9 Απριλίου 2010 είχε χορηγηθεί άδεια, η οποία βάσει του νόμου ισχύει για δέκα χρόνια, δηλαδή έως το 2020. Όταν το πιστοποιητικό πυρασφάλειας λήξει, η άδεια λειτουργίας αφαιρείται είτε προσωρινά είτε οριστικά. «Ανατρέχοντας στα έγγραφα που έχουμε στην υπηρεσία του Δήμου, βρήκα το μοναδικό πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας, το οποίο εκδόθηκε στις 18 Μαρτίου 2011 και πιστοποιούσε τη λειτουργία του πάρκινγκ μέχρι τις 17 Μαρτίου 2012, για τους διώροφους υπόγειους χώρους Α και Β του σταθμού αυτοκινήτων», είπε. Όπως διευκρίνισε, το πιστοποιητικό αυτό ήταν σε ισχύ μέχρι το 2012.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr