Χωρίς σχέδιο η Δυτική Μακεδονία λένε τα επιμελητήρια Κοζάνης και Φλώρινας- Ν. Σαρρής: Κινδυνεύουμε να γίνουμε περιφέρεια-φάντασμα

3 Min Read

“Η επιχειρηματικότητα θα σηκώσει το βάρος της μεταλιγνιτικής περιόδου” ανέφερε στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε για το θέμα της διοργάνωσης του συνεδρίου την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης Νίκος Σαρρής.
“Μέχρι στιγμής δεν έχει συγκροτηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από όλους τους φορείς που θα μπορέσει να κατατεθεί στα αρμόδια υπουργεία και να αποτελεί την πρότασή μας για την επόμενη μέρα. Έτσι λοιπόν ξεκινάμε τα Επιμελητήρια Κοζάνης και Φλώρινας αυτή την πρωτοβουλία” είπε.
Ο κ. Σαρρής στάθηκε στις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει η Δυτική Μακεδονία στη μεταλιγνιτική περίοδο, τονίζοντας ότι “κινδυνεύει να γίνει περιφέρεια-φάντασμα και να οδηγηθούν στην ανεργία άμεσα 9.469 άτομα, δηλαδή το 10,81% του πληθυσμού και έμμεσα 5.667 άτομα, δηλαδή το 6,47% του πληθυσμού που εργάζονται στις αλυσίδες αξίας γύρω από την λιγνιτική παραγωγή”.
Όπως ανέφερε ο κ. Σαρρής, με βάση σχετική μελέτη του ΙΝΕ-ΓΣΒΕΕ, η κατάσταση αυτή θα επηρεάσει συνολικά 53.330 εργαζομένους στην περιοχή που εργάζονται σε επιχειρήσεις που συνδέονται με το εισόδημα γύρω από την λιγνιτική παραγωγή. Ο ίδιος σημείωσε ότι τα επιπλέον προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η περιφέρεια είναι ο γηρασμένος πληθυσμός, αφού μόνο το 13% είναι κάτω των 14 ετών, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και η υψηλή ανεργία.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Φλώρινας Σάββας Σαπαλίδης στάθηκε στην αναγκαιότητα ενός νέου αειφόρου αναπτυξιακού μοντέλου, με ενδυνάμωση του αγροδιατροφικού τομέα.
“Το τελευταίο διάστημα δώσαμε 20 εκ. λίτρα κατσικίσιο γάλα σε Γάλλο επενδυτή, 700 τόνους φρούτα σε Σλοβενία, Σερβία και Κύπρο, φασόλια στο Ισραήλ” είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Φλώρινας, τονίζοντας ότι υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο σε αυτόν τον τομέα που μαζί αυτόν της μεταποίησης μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του ΑΕΠ της περιοχής.
Ο κ. Σαπαλίδης ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει διερεύνηση νέων τομέων επιχειρηματικής δραστηριότητας, μέσα από την παροχή των κατευθύνσεων, αναζήτηση των δυνατοτήτων επεξεργασίας κάρβουνου για την παραγωγή γραφενίου που έχει πολλά πλεονεκτήματα, προετοιμασία για υποδομές, όπως ο σιδηρόδρομος που θα χρειαστεί για την επόμενη περίοδο, αλλά και διεύρυνση χρηματοδοτικών σχεδίων για την αναδιάρθρωση της οικονομίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Σαπαλίδης για την Φλώρινα το 38% των επιχειρήσεων της, κατά την περίοδο της κρίσης, έκλεισε και η αγωνία είναι μεγάλη.
Τα ΕΒΕ Κοζάνης και Φλώρινας καλούν την Περιφέρεια, τους δήμους, τους επιχειρηματίες και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να πάρουν μέρος στη διαβούλευση και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Μοιραστείτε την είδηση