Χρ. Πετρόχειλος, Kiefer: Ήρθαμε στη Δυτική Μακεδονία και θα μείνουμε-Έδωσε έμφαση στις θέσεις εργασίες και στις μονάδες ΑΠΕ λαϊκής βάσης

6 Min Read

«Ήρθαμε στη Δυτική Μακεδονία και θα μείνουμε. Έχουμε όραμα και στόχο να  βοηθήσουμε τους κατοίκους της περιοχής» τόνισε σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Τετάρτη σε τοπικά ΜΜΕ, ο Διευθυντής της εταιρείας Kiefer Χρήστος Πετρόχειλος.

Ποια είναι η Kiefer

- Advertisement -

Η εταιρεία Kiefer είναι κατασκευαστική εταιρεία  ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως βιοάεριο, αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά πάρκα και αυτή τη στιγμή έχει 120 άτομα μόνιμο προσωπικό και παραρτήματα σε Γρεβενά, Κοζάνη, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Από αυτές τις θέσεις, 20 μόνιμες θέσεις εργασίας αφορούν στη Δυτική Μακεδονία με το πλάνο να φτάσουν σε 2 χρόνια τις 100.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόχειλο το 2020 η Kiefer κατασκεύασε συνολικά 170 mw από κάθε μορφή ΑΠΕ, κάτι που τη διαφοροποιεί από τους ανταγωνιστές της στον κλάδο.

Δουλεύουμε για λογαριασμό των κατοίκων με τους οποίους συνεργαζόμαστε

Όπως τόνισε ο κ. Πετρόχειλος «η Κοζάνη και η Δυτική Μακεδονία βρίσκονται σ’ ένα μεταίχμιο. Τελειώνει η εποχή του λιγνίτη και ξεκινά μια νέα εποχή, όπου θα πρωταγωνιστήσουν οι ΑΠΕ. Έχει δίκιο να ανησυχεί η τοπική κοινωνία και να προβληματίζεται για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, την ποιότητα ζωής και το εισόδημα της. Το μεγάλο ερώτημα είναι στο αύριο, όπου θα πρωταγωνιστήσουν οι ΑΠΕ, τι θα απολαμβάνουν οι κάτοικοι. Θα βλέπουν απλά τις εγκαταστάσεις μεγάλων επιχειρηματικών φωτοβολταϊκών ή θα συμμετέχουν και οι ίδιοι. Εμείς πιστεύουμε στη συμμετοχή των πολιτών μέσω μονάδων ΑΠΕ λαϊκής βάσης. Στην πραγματικότητα δουλεύουμε για λογαριασμό των κατοίκων με τους οποίος συνεργαζόμαστε».

Έργο του μέλλοντος αυτό που γίνεται στη «Μάνα Νερού»

Όσον αφορά στις τοποθεσίες που επιλέγονται σημείωσε πως «είναι χορτολιβαδικές και δεν έχουν βοσκοικανότητα» ενώ επισήμανε ότι δεν χρησιμοποιούνται αρδευόμενες εκτάσεις και γίνεται προσπάθεια να προτιμώνται πετρώδεις εκτάσεις, ώστε να βοηθηθεί το οικοσύστημα.

Ο Διευθυντής της  Kiefer έκανε, μάλιστα, ειδική αναφορά στο έργο στην περιοχή «Μάνα Νερού» στη Μεσιανή, χαρακτηρίζοντας το «έργο του μέλλοντος για το πως μπορούν να αναπτυχθούν οι ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία προς όφελος των ανθρώπων της». Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «πρόκειται για ένα έργο που αποτελείται από 196 υποσταθμούς με το 50% να προέρχεται από κατοίκους της Κοζάνης. «Έχει άμεσα οικονομικά οφέλη στην περιοχή, γιατί ένα κομμάτι των εσόδων θα μείνει ως ΑΕΠ της περιοχής. Στη  φάση κατασκευής του εργάζονται άτομα από την περιοχή και όταν λειτουργήσει ο φωτοβολταϊκός σταθμός θα ανοίξουν πέντε μόνιμες θέσεις εργασίας».

Σε σχέση με τις αντιδράσεις των κατοίκων, ο κ. Πετρόχειλος σημείωσε πως «θέλω να τους πω πως είμαστε δίπλα τους, να δώσουμε όσο περισσότερα αντισταθμιστικά και να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις σε ότι απαιτηθεί».

Οι θέσεις εργασίες που υπόσχεται η Kiefer

Αναφερόμενος στην κοινωνική ευθύνη της εταιρείας είπε ότι «είναι ο τρόπος μας να δείχνουμε πως είμαστε καλοί γείτονες και αρωγός καλής ενέργειας, να ευχαριστήσουμε για τη φιλοξενία των έργων και να ενισχύσουμε την τοπική κοινωνία. Η Kiefer επενδύει και θα συνεχίσει να επενδύει σε τέτοιες δράσεις. Για τα έργα που έχουμε αναπτύξει στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης, στην περιοχή του Μαυροδενδρίου έχουμε 20 μόνιμες θέσεις εργασίας και κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού σταθμού 500kw, όπου όλη η κάλυψη των οικονομικών θα είναι από την Kiefer, στα Αλωνάκια δύο μόνιμες θέσεις εργασίας, κατασκευή οδοποιίας 1χλμ. και κατασκευή φωτοβολταϊκού 100kw, στα Κοίλα δέκα μόνιμες θέσεις εργασίας και τεχνικά έργα σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα, στα Σιδερά δύο μόνιμες θέσεις, ανακατασκευή τοπικής εκκλησίας και φωτοβολταϊκό πάρκο 100kw, στη Μεσιανή και στο Βαθύλακκο πέντε μόνιμες θέσεις εργασίας και αντισταθμιστικά έργα 1,4εκ. ευρώ σε αναδασώσεις και πάρκο αναψυχής. Θα κατασκευαστεί, επίσης, φωτοβολταϊκό 100kw».

Ο κ. Πετρόχειλος υποστήριξε πως «όλα αυτά τα έργα υποστηρίζονται από την Ε.Ε., από την κυβέρνηση και είναι σύμφωνα με την ανάπτυξη των ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία», ενώ έκανε ειδική αναφορά στο  μοντέλο με μονάδες λαϊκής βάσης, όπως το ξεκίνησε η Kiefer το 2018 στην Αμφιλοχία με υλοποιημένο έργο 100 mw στο οποίο συμμετείχαν 1200 οικογένειες.

Στην ευρύτερη περιοχή Κοζάνης και Πτολεμαΐδας θα κατασκευαστεί φωτοβολταϊκός  σταθμός ενεργειακών κοινοτήτων 300mw με την Kiefer να αναμένει τη συμμετοχή 5500 κατοίκων της περιοχής.

Σε ερώτηση του «Χ» για το υπάρχει διαφορά μεταξύ των θέσεων της κυβέρνησης και των περιφερειών στη χώρα ανέφερε πως «πολλοί τοπικοί φορείς δεν ακολουθούν τον ΕΣΕΚ που είναι ο οδηγός για την ανάπτυξη των ΑΠΕ μέχρι το 2030. Προσπαθώ και εγώ να κατανοήσω γιατί γίνεται αυτό. Τα έργα πρέπει να γίνουν, ώστε να έχει η χώρα θετικό ενεργειακό ισοζύγιο και να μην εισάγουμε. Θα πρέπει οι τοπικοί φορείς να στηρίξουν τις νέες μονάδες, να κατανοήσουν γιατί γίνονται».

Κλείνοντας, ο κ. Πετρόχειλος ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες της επιχείρησης και ειδικά την οικογένεια Κεντεποζίδη.

 

Γιάννης Κωσταρέλλας

Μοιραστείτε την είδηση