Χρέωση, πρόστιμο και μήνυση για όσους δεν καθαρίζουν τα οικόπεδά τους- Τι αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Βασίλης Βασιλακόπουλος

2 Min Read
Έχουμε ήδη μπει από την 1η Μαΐου στην αντιπυρική περίοδο και είναι σημαντικό τα οικόπεδα όλων να καθαρίζονται με δεδομένο ότι ξεκινά το καλοκαίρι και ο κίνδυνος πυρκαγιάς αυξάνεται.
Η αντιπυρική περίοδος ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου και στο διάστημα αυτό ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπεδικών και άλλων ακάλυπτων χώρων εντός της Κοζάνης, αλλά και στα χωριά, υποχρεούνται να προχωρήσουν στον καθαρισμό και στην απομάκρυνση υλικών και αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά.
Αυστηρές είναι οι κυρώσεις που προβλέπονται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η οποία θεωρείται ποινικό αδίκημα και τιμωρείται ανάλογα.
“Τα δημοτικά οικόπεδα που ανήκουν στην αρμοδιότητα του δήμου καθαρίζονται από τον Δήμο. Για τα ιδιωτικά οικόπεδα η πυροσβεστική διάταξη 4/2012 υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη να κάνει αποψίλωση των δέντρων και των θάμνων εντός του οικοπέδου του και 100 μέτρα πέριξ αυτού” λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Βασιλακόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο είναι σημαντικό “να έχουμε την κουλτούρα και να μην βάζουμε σε κίνδυνο τη δική μας περιουσία και την περιουσία των γύρω μας”.
Συνήθως η επέμβαση του Δήμου γίνεται μετά από καταγγελία, αλλά και ο Δήμος αυτεπάγγελτα μπορεί να προχωρήσει στον καθαρισμό οικοπέδου και εν συνεχεία να χρεώσει για τον καθαρισμό τον ιδιοκτήτη, να του επιβάλει πρόστιμο 50 λεπτών ανά τετραγωνικό και να υποβάλει μήνυση εναντίον του γιατί θέτει σε κίνδυνο περιουσίες, αλλά και ζωές.
“Λόγω του κορωνοϊού και της ληθαργικής περιόδου που προηγήθηκε, τρέχουμε αυτή τη στιγμή να καθαρίσουμε τα δημοτικά οικόπεδα. Έχει ξεκινήσει ήδη ο καθαρισμός. Ελπίζω στα μέσα με τέλη Ιουνίου να είμαστε έτοιμοι στο μεγαλύτερο ποσοστό” αναφέρει ο κ. Βασιλακόπουλος που εξηγεί ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι οι καθαρισμοί δεν γίνονται μόνο με μηχανήματα του δήμου, αλλά και εργολαβίες που δεν εργάστηκαν το περασμένο διάστημα.
Σωκράτης Μουτίδης
Μοιραστείτε την είδηση