Χρυσίδης: δεν είναι ανάπτυξη μόνο οι γυάλινοι γλόμποι στα βουνά

4 Min Read

Συνέντευξη στον «Χ» του συνεπικεφαλής της συμμαχίας «Πράσινο & Μωβ»

Τον κλάδο του τουρισμού, με τρόπο συνδυαστικό που να πρωταγωνιστεί η βιομηχανική κληρονομιά και να ενισχύεται με εναλλακτικό τουρισμό και βιώσιμες επενδύσεις στον τομέα αυτό, βλέπει ως «διέξοδο» της Δυτικής Μακεδονίας από τον εγκλωβισμό της «άδικης» μετάβασης, το κόμμα «Πράσινο & Μωβ». Ο συνεπικεφαλής της συμμαχίας, η οποία διεκδικεί την είσοδο της στην Βουλή, Δομήνικος Κυριάκος Χρυσίδης επισκέφθηκε την Δευτέρα την Φλώρινα και την Κοζάνη και σε συνέντευξή του στον «Χ» μίλησε για μια περιοχή που έχει δυνατότητες και μπορεί να ανακάμψει εφόσον συμμετάσχουν στο εγχείρημα οι πολίτες.

- Advertisement -

Ο κ. Χρυσίδης δήλωσε «σοκαρισμένος» από τα κλειστά λιγνιτικά εργοστάσια και τα ανοιχτά ορυχεία, επισημαίνοντας πως ο βιομηχανικός τουρισμός μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. «Εδώ βλέπουμε ξεκάθαρα το πως η Κοζάνη είχε πάρει στην πλάτη της όλη την Ελλάδα πράγμα που δεν κατάλαβε ποτέ ο συμπολίτης μας εκτός Δυτικής Μακεδονίας. Η χώρα δεν έδειξε αλληλεγγύη στην περιοχή , τουναντίον νομίζαμε ότι όλα βαίνουν καλώς και ταυτόχρονα υπήρξε τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος αλλά και κόστος στην υγεία των ανθρώπων και ένας από τους λόγους που πάμε στην πράσινη μετάβαση είναι και το να βάλουμε στον δημόσιο διάλογο την προστασία της δημόσιας υγείας και το πως μια δίκαιη πράσινη μετάβαση μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε.

Ο ίδιος είπε πως συνάντησε μια περιοχή που σταμάτησε να ακμάζει αλλά παρακμάζει, τονίζοντας πως αυτό αλλάζει μόνο αν επιστρέψει ο κόσμος στην περιοχή του όχι μόνο από το εξωτερικό αλλά και από τα μεγάλα αστικά κέντρα. «Πρέπει να φέρουμε πίσω τον κόσμο που έφυγε και αυτό θα γίνει μόνο με ποιοτικές θέσεις εργασίας με καλούς μισθούς μέσω της προώθησης ενός ολιστικού πλάνου για έναν βιώσιμο τουρισμό» επεσήμανε και ανέφερε πως πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια θα πρέπει να παίξουν οι αγρότες και ο πρωτογενής τομέας.

«Ο τουρισμός δεν φτάνει μέχρι εδώ κ θέλουμε να φτάσει με ένα βιώσιμο πρόσημο. Συνδυαστικός τουρισμός αποτελεσματικός μπορεί να υπάρξει με σεβασμό στο περιβάλλον και σεβασμό στον εργαζόμενο, με επενδύσεις όχι μόνο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά κυρίως στο πολιτιστικό και περιβαλλοντικό τομέα. Όταν λέμε παραγωγικό τομέα στην Ελλάδα, ξεχνάμε τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες. Θέλουμε να βάλουμε στον διάλογο πολίτικες που υλοποιούνται με τρόπο δίκαιο και με ρόλο πρωταγωνιστικό για τον αγρότη και όχι ρόλο κομπάρσου. Αυτό θα γίνει με την προώθηση συνεταιρισμών όχι με το αποτυχημένο μοντέλο που γνωρίσαμε στο παρελθόν αλλά με στόχο την προώθηση προϊόντων και βιώσιμων υπηρεσιών» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή του ο συνεπικεφαλής της συμμαχίας «Πράσινο & Μωβ».

Ο ίδιος, δήλωσε απογοητευμένος από τα όσα η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει για την συνέχιση λειτουργίας της λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαϊδα 5» και δήλωσε γνώστης των προβλημάτων της περιοχής λόγω της συχνής του επικοινωνίας με τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου Κοζάνης και πρώην δημάρχου Λευτέρη Ιωαννίδη. «Η λύση δεν είναι ΑΠΕ και φωτοβολταϊκά παντού. Δεν γίνεται να βλέπουμε έναν γυάλινο γλόμπο παντού στα βουνά. Πρέπει να ζυγίσουμε ποιο είναι το κόστος της μετάβασης και να εξετάσουμε το περιβαλλοντικό κόστος για να προστατευτεί το περιβάλλον και ν μειωθεί το οικολογικό κόστος των επενδύσεων. Δυστυχώς είναι ξεκάθαρο πως τα χρήματα του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και άλλων προγραμμάτων θα δοθούν στους λίγους ενώ εμείς θέλουμε στην οικονομία να δουλεύουν οι πολλοί και με δίκαιο τρόπο. Γι’ αυτό η συμμετοχή των πολιτών είναι απαραίτητη για να υπάρξει συζήτηση και συνεργατικά σχήματα από κατοίκους της περιοχής για τον τόπο τους» συμπλήρωσε ο κ. Χρυσίδης.

 

Σωκράτης Μουτίδης-www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση