«Χτύπημα» στον κλάδο των τατουάζ η απαγόρευση χρωμάτων. Οι δημιουργοί τατουάζ της Κοζάνης μιλούν στον «Χ»

7 Min Read

Η απαγόρευση κυκλοφορίας στην αγορά συγκεκριμένων κωδικών- συστατικών χρωμάτων που χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τον κλάδο της δερματοστιξίας (τατουάζ), έχει προκαλέσει νέα παλίρροια στον κλάδο που έχει πληγεί από την πανδημία. Οι επιχειρηματίες των κέντρων τατουάζ, προσπαθούν να εξηγήσουν στους πελάτες τους το πρόβλημα που έχει προκύψει, αφού όσοι και όσες επιθυμούν να «χτυπήσουν» ένα χρωματιστό σχέδιο με συστατικά που είναι απαγορευμένα, πλέον δεν μπορούν.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Από τις 04 Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ ο κανονισμός που απαγορεύει την κυκλοφορία στις Ευρωπαϊκές χώρες περίπου 4.000 χημικών ουσιών (πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, αζωχρές, αρωματικές αμίνες, μεθανόλη κ.α.) καθώς και τα μέταλλα που υπάρχουν σε χρωματιστά μελάνια. Τα συστατικά αυτά χρησιμοποιούνται σε μελάνια κυρίως στα τατουάζ και το μόνιμο μακιγιάζ. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία, τα συστατικά αυτά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες, ερεθισμό ή ευαισθησία του δέρματος, γενετικές μεταλλάξεις, αναπαραγωγικά προβλήματα και πιθανώς καρκίνο του δέρματος (σύμφωνα με τον κανονισμό REACH).

Έναν χρόνο πριν το σύστημα καταχώρησης, αξιολόγησης, εξουσιοδότησης και περιορισμού των χημικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε χαρακτηρίσει παράνομες τις 4.000 χημικές ουσίες. Η έρευνα για τα χημικά έγινε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA) το 2015, υποστηρίχθηκε από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούλιο του 2020 και εγκρίθηκε από την Επιτροπή τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Αν και κάποια κράτη μέλη είχαν ήδη παρόμοια εθνική νομοθεσία, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η πρώτη φορά που θεσπίζεται τέτοιος νόμος. Υπήρξε μια μεταβατική περίοδος ενός έτους πριν την έναρξη της εφαρμογής του περιορισμού και θα υπάρξει ένα επιπλέον έτος (έως 04/01/2023) μέχρι να απαγορευθούν και οι ουσίες Pigment Blue 15:3 και Pigment Green 7, μιας και για τις συγκεκριμένες απαιτείται περισσότερος χρόνος για να βρεθούν ασφαλέστερα υποκατατάστατα και να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα τους στην αγορά.

 

Τι λένε οι Tattoo artists της Κοζάνης

Το θέμα με την απαγόρευση έχει προκαλέσει σύγχυση και ανησυχία στον κλάδο. Αρκετοί επιχειρηματίες δεν είχαν ενημερωθεί καταλλήλως ή και καθόλου. Η αίσθηση που δίνουν είναι πως υπάρχει μια γενικότερη παρερμηνεία στο θέμα με τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται, καθώς τα τελευταία 20 χρόνια θεωρούνται «ασφαλείς για την ανθρώπινη υγεία» καθώς δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να συνδέουν άμεσα τα tattoo με οποιαδήποτε ασθένεια.

ο Γεώργιος Κιτσάκης, ιδιοκτήτης του «SAINT MERTILOZ TATTOO STUDIO»

«Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις κάποιας αλλεργίας από τις ουσίες αυτές. Μιλάμε για πιθανότητες μια στις 100 και πάλι χωρίς σοβαρές παρενέργειες. Θεωρώ πως το θέμα πήρε μεγαλύτερη έκταση απ’ όσο θα έπρεπε λόγω του ότι ασχολήθηκαν τα ΜΜΕ και μίλησαν άτομα και γιατροί, οι οποίοι δεν έχουν κάποια σχετική γνώση γύρω από η δερματοστιξία με υπερβολές για λόγους τηλεθέασης» είπε μιλώντας στον «Χ» ο Γεώργιος Κιτσάκης, ιδιοκτήτης του «SAINT MERTILOZ TATTOO STUDIO». Ο ίδιος λέει πως οι εταιρίες με τις οποίες συνεργάζεται, έχουν ήδη προωθήσει τα νέα χρώματα τα οποία συμμορφώνονται με τους νέους κανονισμούς. «Η προσωπική μου άποψη είναι πως όλο αυτό ήταν ένα τέχνασμα για να αυξηθούν οι τιμές στις πρώτες ύλες, αφού διέκριναν πως ανεβαίνει ταχύτατα ο χώρος του tattoo» προσθέτει και καλεί τον κόσμο να διαβάσει και να ενημερωθεί για το θέμα προκειμένου να καταλάβει πως δεν υπάρχει πρόβλημα σε όσους και όσες έχουν ήδη χρωματιστό τατουάζ στο σώμα τους.

Ο Σταύρος Μαυρόπουλος, ιδιοκτήτης του «Zupa-785 tattoo»

Ο Σταύρος Μαυρόπουλος, ιδιοκτήτης του «Zupa-785 tattoo», μίλησε για «παραπληροφόρηση»  διευκρινίζοντας πως δεν θα καταργηθούν τα μελάνια στα Tattoo

αλλά θα αντικατασταθούν κάποια στοιχεία από κάποιες αποχρώσεις. «Πιστεύω πως η αντικατάσταση των μελανιών θα είναι άμεση» τόνισε ο ίδιος αφού ήδη οι μεγάλες εταιρείες έχουν αρχίσει την διαδικασία. «Πρόκειται για μια αλλαγή στον χώρο και όπως κάθε αλλαγή προκαλεί φόβο, ανησυχία και άγχος. Είναι νωρίς ακόμα για να ξέρουμε πως θα εξελιχθεί» συμπληρώνει.

ο Γιάννης Ζάμκος, ιδιοκτήτης του «Tatuza».

Οι δημιουργοί των τατουάζ, τονίζουν πως με την συγκεκριμένη απαγόρευση αναγκάζονται να «περιορίσουν την τέχνη τους» αφού θα κληθούν να αλλάξουν σχέδια που εμπεριέχουν συγκεκριμένα χρώματα. «Είναι σαν να περιορίζεται ο τρόπος εκφράσης του πελάτη και του δημιουργού. Κάθε καλλιτέχνης έχει τον δικό του τρόπο και το δικό του στυλ για να  αποτυπώνει τα σχέδια του. Με αυτή την αλλαγή σίγουρα θα αλλάξουν όψη και τα σχέδια. Ελπίζω γρήγορα να βρεθεί μια λύση» λέει ο Γιάννης Ζάμκος, ιδιοκτήτης του «Tatuza».

 

 

 

 

 

 

η Λαμπρινή Καπρίνη, ιδιοκτήτρια του «Sorry Mom Tattoo Studio»

Από την μεριά της η Λαμπρινή Καπρίνη, ιδιοκτήτρια του «Sorry Mom Tattoo Studio» αναφέρει πως δεν γνωρίζει μέχρι σήμερα περιστατικό που να προκάλεσε καρκίνο του δέρματος ούτε κάποιου σοβαρού ιατρικού προβλήματος από έγχρωμο τατουάζ: «Το πρόβλημα είναι ουσιαστικά σε δύο χρώματα, το πράσινο και το μπλε τα οποία σίγουρα θα αντικατασταθούν άμεσα από άλλα. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί ο κόσμος και να φοβάται να κάνει τατουάζ. Αυτοί που ανησυχούν τόσο πολύ για την υγεία μας και τα απαγόρευσαν ας φροντίσουν πρώτα να απαγορεύσουν τα τσιγάρα, το αλκοόλ και όλα όσα σκοτώνουν αποδεδειγμένα  χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά» λέει χαρακτηριστικά.

 

 

Η ιστορία των τατουάζ

Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το πότε έγινε η αρχή των τατουάζ. Ωστόσο η ιστορία λέει πως χρησιμοποιούνταν κυρίως για να σημαδέψουν τους δούλους ή ως σύμβολο μιας φυλής ή συμμορίας που ισχύει και σήμερα. Τις τελευταίες δεκαετίες ο κλάδος του τατουάζ γνωρίζει ραγδαία άνοδο. Υπολογίζεται πως το 12% των Ευρωπαίων έχει τουλάχιστον ένα τατουάζ ενώ στα άτομα της ηλικιακής ομάδας 18-35 το ποσοστό αυτό διπλασιάζεται.

Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση