«Χτύπησε» στην περιοχή Κοζάνης η ασθένεια “Stolbur” που αποδεκατίζει τις καλλιέργειες λεβάντας -Μεγάλος κίνδυνος για την εξάπλωση της ασθένειας σύμφωνα με τον Βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κασαπίδη

3 Min Read

Η ασθένεια «Stolbur» που αποδεκατίζει καλλιέργειες λεβάντας στην Γαλλία «χτύπησε» και στην ΠΕ Κοζάνης αφού σύμφωνα με τον Βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κασαπίδη έχει προκαλέσει ζημιές σε εκτάσεις από την Ξηρολίμνη έως το Μικρόκαστρο αλλά και τον Ελλήσποντο. Σε κάποιες περιπτώσεις οι ζημιές αγγίζουν το 100% της παραγωγής μιας και πρόκειται για μια ιδιαίτερα καταστροφική ασθένεια που οφείλεται σε ένα παθογόνο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Η συγκεκριμένη ασθένεια έχει αποδεκατίσει ήδη χιλιάδες στρέμματα λεβάντας στη Γαλλία και συγκεκριμένα στην Προβηγκία που αποτελεί το παγκόσμιο φυτώριο του είδους.
«Δυστυχώς έχουμε κρούσματα και στην Κοζάνη και έχουν εντοπιστεί φυτείες που έχουν αποδεκατιστεί μέχρι και 100%. Εκεί υπάρχει το μόλυσμα και η επιστήμη αποτρέπει να εγκατασταθούν φυτείες σε αυτές τις περιοχές. Το παθογόνο αυτό μεταφέρεται από κάποια μικρά έντομα και στη Γαλλία έχουν εντοπιστεί 13 διαφορετικά είδη αυτού του εντόμου που είναι φορείς της ασθένειας» δήλωσε ο κ. Κασαπίδης.
Η επέκταση της ασθένειας και στην Ελλάδα οφείλεται, σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη, σε μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό που είτε έρχεται από ανεξέλεγκτες εισαγωγές κυρίως από Βουλγαρία είτε από κερδοσκόπους που τα εισάγουν χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά στη μαύρη αγορά. Επίσης υπάρχουν και φυτώρια παράνομα χωρίς τις ειδικές εθνικές και ευρωπαϊκές άδειες χωρίς να παρακολουθείται η υγειονομική κατάσταση των φυτών. Ο κ. Κασαπίδης με ερώτησή του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητά την άμεση λήψη προληπτικών μέτρων για την προστασία των καλλιεργειών για να μην εξαπλωθεί η ασθένεια και καταστραφεί η παραγωγή.
«Είναι ένα σύνολο προβλημάτων και καταστάσεων που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελληνική πολιτεία με τους μηχανισμούς και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας και του Υπουργείου Οικονομικών. Μέσα από την συστηματική ενημέρωση των καλλιεργητών θα πρέπει να αποφεύγουν να παίρνουν φυτά χωρίς πιστοποιητικά από τυχαίους παραγωγούς και χωρίς νόμιμες άδειες ειδικά από αυτούς που τα προσφέρουν σε πολύ χαμηλή τιμή χωρίς τιμολόγια. Πρέπει να γίνουν άμεσα έλεγχοι γιατί διαφορετικά φοβάμαι ότι θα μιλάμε για μεγάλη καταστροφή και μια χαμένη ευκαιρία για την περιοχή μας που μπήκε δυναμικά στην καλλιέργεια λεβάντας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κασαπίδης.

Σωκράτης Μουτίδης

- Advertisement -

Εφημερίδα “Ο Χρόνος”

Μοιραστείτε την είδηση